(ANALIZA) Najbolja odbrana ikad

Barselona je primila najmanji broj golova što je jedna ekipa uspjela nakon 33 odigrana kola u istoriji Liga petice. 

Ove sezone Barselonu su pratili finansijski problemi i mnogi skandali kao što je to slučaj godinama unazad. Ekipu je predvodi(o) Ćavi Ernandez u kojeg su iskazane mnoge sumnje, a cijela ta priča završava se poprilično uspješno – Blaugrana je pet kola prije kraja sezone prvoplasirana u Primeri sa 14 bodova prednosti u odnosu na Real Madrid. 

Katalonski klub u 33 kola uspio je upisati 26 pobjeda, tri puta je izgubio, a četiri puta su njegove utakmice okončavane bez pobjednika. Ne vode ti podaci prema nečemu spektakularnom kao što je gol razlika koju ekipa sa Nou Kampa trenutno ima, a ona glasi 60:11. 

Primajući gol na svakih 270 ligaških minuta Barselonina odbrana postala je tako statistički gledano najbolja odbrana u istoriji Liga petice, što je u današnje vrijeme posebno teško postići, s obzirom na volumen napada koji se dešavaju po utakmici. 

Barselona
Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Prateći sve statističke parametre Barselona jeste bila dominantna kroz sezonu u odnosu na rivale, uvijek je stvara više – dovoljno više da pobjedi, ali ništa od toga ne ukazuje da je trebala da primi toliko mali broj golova. 

Prateći standardne egzekucije ekipa iz Lige petica Barselona je trebala da umjesto jedan gol na tri primi jedan gol na svake dvije utakmice – međutim, ukazao se Mark Andre ter Štegen sa svojim pokretnim stubovima ispred sebe. 

Barselonin golman ove je sezone skupio 67 odbrana, što su u prosjeku dvije po utakmici, a od 11 primljenih golova samo je jedan bio nakon udarca izvan šesnaesterca. Odbranio je čak 49 udaraca upućenih unutar 16 metara, a napredna statistika je izračunala da je do sada spriječio šest “čistih golova”. 

Ispred njega takođe ove sezone stoji zid jer pet najstandardnijih defanzivana Ronald Arauho, Andreas Kristensen, Erik Garsija, Žul Kunde i Markos Alonso sveukupno su dopustili samo tri šuta iz svojih pogrešaka, a niti jedan od njih nije ove sezone pretvoren u gol. 

Čavi Ernandez
Foto: REUTERS/Albert Gea

Kao i uvijek kada pričamo o vrhunskom fudbalu mnogi su razlozi ovakve uspješnosti Barselone ove sezone, ali ovaj put fokusiraćemo se na principe u posjedu lopte i principe u fazi odbrane, te preko njih pokušati približiti zbog čega katalonski klub uspijeva tako dobro braniti svoj gol. 

POSJED LOPTE

Barselona prihvata da sporo gradi igru ​​iz posljednje linije i oprezno provlači loptu kroz protivnički presing. Mnogi timovi u današnjem fudbalu ustvari i vole previše sporo dodavati loptu u izgradnji napada, a to je često bila kritika timova poput Barselone tokom godina iza nas. Međutim, Čavijeva ekipa posjeduje nekoliko najboljih dodavača na svijetu, od kojih je svaki sposoban da razbije linije ne samo brzim dodavanjima, već i dinamičnim nošenjem lopte kroz prazne prostore. Pedri i Frenki de Jong, na primjer, imaju preko osam progresivnih dodavanja po utakmici, dok posjeduju dinamiku da se spuste nisko i driblaju kroz praznine u svakom trenutku. Holanđanin je čak progresivno nosio loptu na najvećoj udaljenosti ove sezone (194 metra na 90 minuta) od bilo kojeg drugog veznog igrača u Primeri.
de jong dribbling
Osim talenta, Xavi je implementirao prilično rigidnu strukturu izgradnje koja se najčešće manifestuje u obliku dijamanta 2+3 koji uključuje Buskeca i ter Štegena. Ovo je najčešći pristup za bilo koji tim koji igra u 4-3-3. Međutim, istina je i da Kunde često igra rezervisaniju ulogu i da se mogu prebaciti u nešto sličnije 3-2-2-3 formaciji dok napreduju sa loptom na terenu.
3 2 2 3 barca
Jedan centralni vezni, najčešće de Jong, će se tada pomjerati prema strani lopte, pomažući u stvaranju brojčane nadmoći, ali ako protivnička postavka postane opasna po izgradnju, ter Štegen je usavršio princip prenosnika lopte, često igrajući neočekivani pas preko prve linije odbrane gađajući jednog od Blaugraninih poluprostornih veznjaka ili Levandovskog koji se spušta nisko.
ter stegen pass long
Dok Čavijeva ekipa pokušava održati posjed na protivničkoj polovini, Barsin poznatiji 3-2-2-3 sistem dobija formu. Gavi se udaljava od svoje uloge lijevog krila, zauzimajući poziciju lijevog poluprostora, podržavajući tako Pedrijevu ulogu nasuprot njemu u poluprostoru. Obojica su zadivljujuće kompletni za vezne igrače svojih godina, nakon što su vještinama i prepoznavanjima savladali odgovornosti za pozicionu igru ​​u Čavijevom sistemu.
 
balde cross

Uz suprotno aut liniju često mogu zaprijetiti Dembeleom i Rafinjom. Oba dinamična driblera su strašna u namamljivanju protivnika u 1na1 situacije, prije nego što se odvoje. Rafinja će čak i sam često odabrati prebacivanje lopte na drugu stranu, dok je Dembele treći u Primeri po broju golova + asistencija na 90 minuta (0.82) i prednjači po progresivnim prijenosima  lopte po utakmici (7.54).

Između tih širokih izolacija, njihov preferirani metod stvaranja šansi je kroz centar terena (66% njihovih udaraca dolazi centralno), dobro iskorištavajući svoj okvir na sredini terena. Pozicioniranje veznih igrača je od suštinskog značaja za napredovanje lopte kroz trećine i dodavanje lopte u leđa za Levandovskog zbog velikog broja uglova koje stvaraju za prijenosnika lopte.
lewandowski link up play barca
Levandovski će čak svojim uvlačanjem omogućiti da mu drugi sprintaju iza leđa, stvarajući raznolikost i izvlačeći protivnika iz sigurno postavljeno komforne zone. Ovo čini prolazak lopte kroz centar još lakšim, jer mnogi igrači ostaju u neposrednoj blizini da formiraju dijamante i igraju brza, kratka dodavanja. Osim vertikalnih napada, ovaj nivo uske proksimalne veze bio je ključan za zadržavanje trećeg najvećeg posjeda od svih u prvih pet evropskih liga ove sezone.
 
Na sve to što već imaju, ako uspiju postati još ubojitiji u tranziciji, Čavijev tim će biti teško zaustaviti sljedeće sezone i u Ligi šampiona.

FAZA ODBRANE
 
 
U defanzivi, Barselona je na putu za istorijsku sezonu koja obara rekorde. Primili su samo tih navednih 11 golova u 33 prvenstvene utakmice i trenutno su na putu da obore prethodni rekord Deportivo La Korunje iz sezone 93/94 (18 primljenih golova). Mnogo toga dolazi od njihovog stalnog posjeda i dominacije lopte, gdje jednostavno provode manje vremena u odbrani, što smo već objasnili, ali sada ćemo se pozabaviti i načinom na koji se brane. 
 
Pritisak je jedan od Čavijevih ‘4P’ koji se stalno ističu kao fundamenti njegove igre, ali vjerojatno biste pogodili da je na posljednjem mjestu po važnosti u poređenju s ostala tri. Ipak, Barsin kontrapresing je bio dovoljno agresivan i efikasan kroz sezonu, treća su ekipa po broju duela posljednjoj trećini ove sezone, uprkos tome što tamo provode jako malo vremena izvan posjeda lopte. Čak su na četvrtom mjestu po povratnim timskim trkama po utakmici (54), gdje je naglasak stavljen na brzo vraćanje lopte u posjed.

Čavi postavlja formu svoje formacije u posjedu kako bi sebi olakšao povratak lopte kao čopor vukova kada im se ona oduzme. Oblici dijamanta i bliske proksimalne veze pomažu timu u nastojanju da odmah povrati posjed, osiguravajući da se mogu zaobići u situaciji koja se nametne. 
 
diamond shape swarming counter press barca

Uz to, korištenje dvostrukog okretača lopte ispred zadnje linije, znači da imaju čvrstu odbranu namještenu da bi prebacili loptu u široka područja i ograničili kontranapade. To čak znači da ako neko kao što je Kunde tada treba da pojača, Buskec ili de Jong mogu udobno zauzeti njegovo mjesto u strukturi dok se drugi vezni vraćaju u formaciju.

Kada vrši pritisak sa prednje strane, Barselona pokazuje relativno nemilosrdnu energiju, sa ljudima poput Levandovskog i Rafinje koji su dobro upoznati sa ideologijama pritiska kroz karijeru od strane svojih bivših trenera. Tim je dozvolio najmanje dodavanja po odbrambenoj akciji (7.32), a Rafinja i Dembele su predvodili agresivni napad sprijeda. Bekovi tada ostaju spremni da priskoče do zatvaranja širokih zona ako krilni igrači ispadnu iz igre, osiguravajući Barsi pokretnu traku pritiska prema povratku posjeda.

barca press

Oblik u tim slučajevima presinga obično će biti više kao 4-4-1-1, s Pedrijem koji se prebacuje u ulogu ofanzivnog veznog. Stabilnost je ključna u ovoj fazi, a imati Buskeca i de Jonga u srcu veznog reda znači da se stabilnost često pruža.

Jedina mana bi bila da ako se takav oblik efikasno razbije, njihova visoka linija može ostaviti prostor iza sebe za eksploataciju i infiltriranje. Oni dozvoljavaju stvaranje visokokvalitetnih šuteva (četvrti najveći xG koji je primljen u ligi), ali na sreću ter Štegen uvijek ostaje na tome. Nijemac se trenutno može pohvaliti najvećim procentom velikih odbrana u ligi, zapanjujućih 88,7%.

Postavi odgovor