Bašić: "Sloboda zaslužuje da igra Premijer ligu"

Fudbaleri Željezničara će u posljednjem kolu Premijer lige BiH gostovati na “Tušnju” ekipi Slobode, a taj susret je najavio trener “Plavih“, Nermin Bašić.

Nermin Bašić je optimista pred ovaj susret, ali ističe da je ekipa Slobode zaslužila svojom igrom da opstane u Premijer ligi BiH.

“Došli smo do toga što smo sanjali. Finalna utakmica, zadnja, koja nam donosi jako puno, utakmica od ogromnog značaja za obje ekipe. Utakmicu će dobiti hrabrija ekipa, koja bude vjerovala, koja bude prije svega mentalno jaka. Sloboda igra kući, imaju odličnu ekipu, sa nekim igračima koji su napravili odlične karijere – Komazec, Vranješ, Husejinović, Bukvić, Jusić, Bekić, mladi Mehmedović igra sjajno. Ovakva igra u Tuzli zaslužuje sigurno Premijer ligu. Trener je jako mlad, ambiciozan i želi da se dokaže” – rekao je Bašić, pa dodao:

“Evropa je za nas izgledala jako daleko, nedostižno, ali smo puno radili, jako puno stvari smo poboljšali, vjerovali smo i pokazali smo karakter kada je bilo najteže, kada se prvenstvo lomilo, ekipa je pokazala pobjednički mentalitet i da može da se sa time nosi u teškim trenucima. Kroz ovaj turbulentni period smo narasli svi skupa i daje nam to za pravo da možemo da vjerujemo u snove koje smo sanjali”.

basic
Foto: FK Željezničar

Govorio je o planu igre na “Tušnju“.

“Pripremali smo se u miru. Imamo nekoliko taktičkih alternativa, ali znamo da od prve minute utakmica može otići u drugu krajnost. Pokušavamo neke stvari predvidjeti, da pokušamo utakmicu iskontrolisati. Ja se prije svega nadam da će u Tuzli pobijediti fudbal i neka pobijedi bolja ekipa. Iz napada prijeti najveća opasnost. Imaju sjajne napadače, Vranješa, Husejinovića, Komazeca, Bekića. Žele jako brzo da dođu do ofanzivnog dijela ekipe, jako direktno igraju i brzo. Moramo se spremiti na te stvari da odgovorimo tim tranzicijama nekim blokom. A mi želimo biti dominantni, kroz pas smiriti protivnika, smiriti tenziju utakmice. Želimo biti hrabri, odvažni, ono što Željo mora biti. Želimo da igramo za naše navijače, da im poklonimo Evropu” – kazao je Bašić.

Meč će propustiti Nedim Mekić, a Bašić smatra da će to biti veliki hendikep za njegov tim.

“Sigurno jeste. Meka je značajan dio ekipe, pogotovo u kreiranju napada, iznošenju lopte. Sigurno će faliti. Napravili smo određene rotacije u ekipi, napravili smo neke druge ideje i nadam se da će nam te ideje uspjeti u nedjelju” – kazao je on, pa dodao:

“Mi ako budemo ušli u kalkulacije, mi ćemo izgubiti. Mi moramo ići na pobjedu, bez ikakve kalkulacije. Da nam je lakše, jeste. Sloboda mora, moraju im se potrefiti i rezultati, a nama je utakmica gdje želiš da pobijediš i to je dovoljno. Na nama je sigurno manji psiholiški pritisak, ali ništa puno manji. Ja sam prije govorio da sanjamo o Evropi, a sada se moramo probuditi i uzeti tu Evropu sami. Mislim da su to normalne stvari (odmaranje igrača), da želite da opustite svoje ekipe, pogotovo ekipe koje idu u Evropu. Nemate dovoljno vremena da regenerirate ekipu i naravno da ćete glavne igrače pustiti na odmor. To je u svijetu normalno i ne bih se bavio kalkulacijom da će neko nekome doći lakše. To su ozbiljni klubovi, sa ozbiljnim kadrom, koji imaju 20-30 igrača i ne vidim problem, to je normalno”.

Postavi odgovor