Bosna i Hercegovina na pobjedu protiv ekipe iz prvog šešira čeka 20 godina

Fudbaleri Bosne i Hercegovine večeras gostuju selekciju Portugala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a protiv ekipa iz prvog šešira nema baš dobre rezultate. 

Krenimo od prvih kvalfikacija za prvenstvo Evrope u kojim je učestvovala Bosna i Hercegovina, a to je ono za šampionat 2000. godine i tada je iz prvog šešira rival Zmajevima bila tada s veoma dobrim rezultatima Škotska. U oba meča Škoti su slavili sa 1:0 i 2:1, pa su četiri godine kasnije odigrani sada već legendarni susreti protiv Danske. 

Tada je Bosna i Hercegovina slavila na gostovanju sa 2:0 i kod kuće je onda igrala za prvi plasman na neko veliko takmičenje, ali je duel završen rezultatom 1:1 i Danci su otišli kao prvi na Evropsko. Onda su za prvenstvo 2008. godine Zmajevima rivali bili aktuelni prvaci Evrope Grci koji su trijumfovali sa 3:2 i 4:0 u Zenici. 

Francuska je bila rival u kvalifikacijama za šampionat 2012. godine iz prvog šešira i tu su igrači Bosne i Hercegovine odigrali sjajno na gostovanju gdje je završilo 1:1, ali su poraženi kući sa 2:0. Onda su poslije plasmana na Mundijal 2014. godine baš bosanskohercegovački fudbaleri bili u prvom šeširu, a protiv najjačeg rivala Belgije su odgirali kući 1:1 i poraženi su na strani sa 3:1.

U posljednjim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Italija je bila taj rival i slavila je u oba meča i to sa 2:1, te 3:0 u Zenici.

Na kraju možemo reći da je večeras Zmajevima nada to što su uvijek protiv ekipa iz prvog šešira igrali bolje na strani, a generalno odnos protiv tih ekipa je jedna pobjeda i to ona protiv Danske, tri remija i čak osam poraza. 

Utakmica između Portugala i Bosne i Hercegovine na programu je večeras u 20.45h. 

Postavi odgovor