Čelik izbačen iz Premijer lige

Čelik iz Zenice je izbačen iz Premijer lige BiH u rukometu, odlučio je Rukometni savez Bosne i Hercegovine.

Ovu Odluku donio je Komesar takmičenja, a objavljena je u Biltenu 8. Osim izbacivanja iz elite Zeničani su novčano kažnjena sa 1.000 KM.

Čelik je izbačen iz PLBiH jer nije odigrao utakmice šestog i osmog kola, protiv Sloge i Konjuha, što shodno Propozicijama takmičenja podliježe žestokoj kazni.

Temeljem odredbi član 90 Propozicija takmičenja Rukometni klub Čelik se isključuje iz daljnjeg takmičenja PLBiH, ostvareni rezultati Čelika iz dosadašnjeg dijela prvenstva se brišu, a Čelik se ne može vratiti u najviši rang takmičenja Rukometnog saveza BiH u vremenskom periodu od najmanje tri godine, i to uz uvjet izmirenja svih obaveza prema RSBiH” – piše u odluci.

Rukometaši Čelika su pred utakmicu 8. kola obavijestili Upravu kluba da ne žele igrati zbog neispunjenih obaveza. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Obavještavamo Upravu kluba, Gradonačelnika i Gradsku upravu Zenica i javnost da su se svi igrači RK Čelika 05.11.2023. godine pojedinačno izjasnili i odlučili da od danas ne žele dalje igrati utakmice za RK Čelik. Jedini razlog je što Grad, i pored obećanja, nije stao iza nas nakon plasmana u Premijer ligu BiH, pa je došlo do napuštanja tima i odlaska iz Kluba najiskusnijih igrača. Sve to nakon što smo grčevitom sportskom borbom na terenu vlastitim snagama nakon pet godina, bez ičije pomoći, izvojevali plasman u najviši rang takmičenja u državi.

Mi koji smo do sada ostali u Klubu nakon plasmana u Premijer ligu s tugom i gorčinom kažemo – ne možemo i ne želimo ni mi dalje! Nemoguće je igrati za Klub u najvećem rangu takmičenja u državi ako te Gradska uprava ne podržava. RK Čelik je od Grada još u prvom polugodištu ove godine, još dok smo bili u Federalnoj ligi, dobili svega 16 hiljada KM, što je u toj ligi i potrošeno. Uvijek nas je stid bilo pričati kolegama-igračima u Premijer ligi, čiji klubovi imaju godišnji budžet od 300, 500, 600 hiljada KM, pa sve do 1,8 miliona KM godišnje. Vjerovali smo i očekivali da će se nešto i kod nas u Gradu promijeniti. Nažalost nije, iako je bilo obećanja. Zar je Zenica za sport siromašnija od mnogih i po deset puta manjih gradova?”.

U jutrošnjim kontaktima predstavnika Uprave sa igračima rečeno je da bi štrajk igrača ipak mogao biti prekinut i nastaviti da se igraju utakmice jedino u slučaju ako Gradonačelnik nešto promijeni i uključi se u rješavanje problema u ovom Klubu, da nađe načina da se izvrši uplata klubu jedne mjesečne stipendije igračima, te za troškove za odigravanje narednih nekoliko prvenstvenih utakmica. Nažalost, gotovo je nemoguće da će se to desiti. Ako se to ne desi, jedina realna opcija je dalje urušavanje i nestanak ovog kluba sa mape sportskih kolektiva Grada, nakon 73 godine postojanja.

Klub je istrošio sve vlastite resurse i mogućnosti, a Grad očito ne želi a znamo da može, da obezbijedi, ne sada neke stotine hiljada KM, već je potrebno samo par desetina hiljada, da se spasi Klub do kraja godine. A za dalje je Klub za narednu godinu bio napravio novu strategiju. Najviše nas od svega boli to što smo imali čvrsta obećanja od strane Gradonačelnika, jer smo ga još 4. septembra obavijestili da namjera-vamo da napustimo Premijer ligu BiH, ako nemamo njegovu i podršku Grada. Da nismo imali obećanja još tada bi smo odusutali od Premijer lige i bilo bi to tada bolno, ali mnogo bezbolnije. Danas je za nas tužan dan, tužna godina i decenija za sve istinske ljubitelje sporta i rukometa kod nas.”

Postavi odgovor