Novaković za MeridianSportBH: "Sloveniji predviđam možda i polufinale, Srbiji teško; Crna Gora zavisi od forme bekova"

Ljubitelji košarke sa nestrpljenjem iščekuju početak Svjetskog prvenstva, koje se ove godine održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima od 25. avgusta do 10. septembra.

Tim povodom je za MeridianSportBH govorio iskusni trenerski stručnjak, Damjan Novaković. Ovaj trener je rođen 1966. u Mostaru, a u trenerskoj karijeri je sa klupe predvodio Šentjur, Pivovarnu Laško, Rogašku i mlađe selekcije reprezentacije Slovenije, dok će od naredne sezone predvoditi Helios.

S obzirom da naš sagovornik izuzetno dobro poznaje situaciju u reprezentaciji Slovenije, fokus je bio upravo na stručnoj analizi i očekivanjima od “Zmajčeka” na Mundobasketu, a nakon toga smo razgovarali i o mogućnostima Srbije, kao i Crne Gore.

“Svjetsko prvenstvo će biti zanimljivo, kao i uvijek. Kako mi se čini na prvi pogled, sve su ekipe nekako hendikepirane zbog povreda i otkaza. To isto naročito važi za reprezentacije sa naših prostora koje ćemo mi najviše pratiti. Tu je najprije Slovenija, ekipa u kojoj se praktično sve vrti oko Dončića, iako znamo da jedan igrač ne može sam pobjeđivati. U prvoj fazi biće veliki problem što nema više Gorana Dragića koji se penzionisao i, naravno, veliki hendikep izostanak Čančara koji se povrijedio na prijateljskog utakmici protiv Grčke” – započeo je Damjan Novaković razgovor za MeridianSportBH, pa nastavio:

“Tako da, Slovenija ima jedan uzak roster, malo nekih kvalitetnih igrača. Ali, imaju Dončića koji može to sve pokriti i najveća prednost je u tome što je hijerarhija u Sloveniji potpuno jasna, da su igrači spremni odraditi sve poslove, i prljave i ostale, kako bi ekipa postigla što bolji rezultat. Zavisiće puno od Dončića i forme ostalih igrača. Predviđam četvrtfinale sigurno, a možda i polufinale”.

image 1 5
Foto: fiba.basketball

Razgovarali smo i o reprezentaciji Srbije i njihovim mogućim dometima. Slično Sloveniji, i Srbija je muku mučila sa otkazima i povredama, a Novaković smatra da će najveći hendikep imati na plejmejkerskoj poziciji. Ipak, i pored svega, očekuje da će Srbija stići minimalno do četvrtfinala.

“Što se tiče Srbije, to je opet jedna ekipa koja će doći hendikepirana na prvenstvo, specijalno na bekovskim pozicijama. Nema Teodosića još od lani, nema Nedovića, nema naravno Micića. Plejmejkerska pozicija im je veliki hendikep i to će pokrivati s nekim ‘kombo’ bekovima kao što su Gudurić i Avramović. Nema tu ni Jokića, ali očekujem da Srbija na parket izađe kao jedna kompaktna ekipa koja će uvijek odigrati krvavo dobru odbranu, ali se bojim da nemaju kvalitet za nešto više. Očekujem sličan rezultat kao Slovenija, četvrtfinale – da, polufinale – teško” – smatra Novaković, koji je prokomentarisao i ekipu Crne Gore:

“Crna Gora je ekipa koja je specifična i koja ima fenomenalne centre. Puno će zavisiti od forme i zdravstvenog stanja bekova, od Kendrika Perija, Ivanovića, Popovića… Šta Crna Gora može? Ja mislim da će teško doći u četvrtfinale”.

novakoviccccc

Naposlijetku, dotakli smo se i generalnih favorita za osvajanje Mundobasketa. Kao i većina stručnjaka, Novaković daje najveću prednost Sjedinjenim Američkim Državama, a kao neke favorite “iz sjenke” vidi u Francuskoj, Australiji, Kanadi, a tu je naravno i aktuelni osvajač Svjetskog prvenstva, Španija.

“Što se generalne situacije tiče, dolazi jedna specifična Amerika, bez onih top zvijezda. Ali, na tim pripremnim utakmicama su pokazali jedan dobar kvalitet, atletiku, disciplinu u taktici, dobar šuterski rejting i za mene su jedni od glavnih favorita za zlato. Sigurno da su u tom najužem krugu favorita i Francuzi, koji su uvijek tu u vrhu. Nedostaje im jedino Vembanjama, za kojeg smatram da u ovom trenutku i nije neki važan faktor, iako je NBA zvijezda u dolasku. Mislim da on njima neće toliko nedostajati, a smatram da će Francuzi sigurno doći u polufinale, a možda i u finale. Sljedeći jak favorit za moje pojmove je sigurno i Australija, koja dolazi sa nekoliko NBA igrača. Iako neće biti Bena Simonsa, koji opet nije neki strašan ključ, mislim da je Australija opet jedan ozbiljan kandidat za polufinale, a možda i za finale” – rekao je naš sagovornik, pa nastavio:

“Nikad ne zaboraviti Španiju, pa ni ovoga puta neću. Iako nema Lorenca Brauna, nema Rikija Rubija, ja mislim da je ekipa koju vodi Serđo Skariolo i koja se zove Španija uvijek opasna. Sigurno mogu u četvrtfinale, a vjerovatno i u polufinale. Za mene je veliko pitanje Kanada, koja dolazi bez igrača sa možda najvećim rejtinog, Džamala Mareja, osvajača NBA lige, ali tu je isto dosta NBA igrača i dosta kvaliteta, tako da mislim da, kao i Australija, figuriraju za četvrtfinale, a možda čak i više. Ekipe koje mogu iznenaditi, za moje pojmove, sigurno su Italija i Njemačka, dok na ovom prvenstvu ne očekujem puno od Grčke, koja je ostala bez zvijezda, koja nema dovoljno talenta da napravi nešto više. To takođe mislim za Litvaniju, koja je u nekom laganom padu. Osim toga, nemaju ni Sabonisa, tako da mislim da ove ekipe neće doći do četvrtfinala”.

Ostalo je još dva dana do početka Svjetskog prvenstva, a ono što je sigurno – u Japanu, Indoneziji i na Filipinima će nas u narednim danima čekati pravi spektakl.

Pripremio: Ivan Vuković

Postavi odgovor