Dejan Majstorović za MeridianSportBH:"Pritisak postoji, ne zato što drugi od nas očekuju zlato, nego što je i nama to cilj"

Basketaš Srbije Dejan Majstorović kazao je za MeridianSportBH da postoji određeni pritisak pred Olimpijske igre, ali ne zbog očekivanja javnosti, nego zbog lične želje za zlatom.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) je početkom prošle decenije odlučila da krene s popularizacijom 3×3 basketa i pokrenula je Svjetsko prvenstvo. 

Vjerovatno ni slutili nisu da će jedna reprezentacija apsolutno dominirati na njihovim turnirima. Od 2012. godine održano je osam šampionata svijeta, a selekcija Srbije je čak šest puta stigla do zlata. Što se tiče prvenstva Evrope tu su na prva tri turnira šampioni bili Rumuni, Slovenci i Letonci, a onda je Srbija rekla tako više ne ide i povezala pet zlata.  

Jedan od ljudi koji je bio na većini tih takmičenja je Dejan Majstorović koji u svojoj kolekciji ima pet svjetskih zlata i jedno srebro, tri evropska zlata i jedno srebro, bronzu sa Evropskih igara i bronzu sa Olimpijskih igara. Baš ta zadnja bronza je najveći motiv za predstojeće Igre u Parizu. 

image
Foto: fiba.basketball

Na Igrama u Tokiju Srbija je u sastavu Dušan Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasić prošla grupnu fazu sa maksimalnih sedam pobjeda i tako automatski osigurala plasman u polufinalu. 

I praktično svi su ih vidjeli sa zlatom oko vrata, međutim taj dan nije bio njihov. Ruka se skratila i Rusija je slavila, da bi onda u meču za bronzu Srbija ubjedljvo pobijedila Belgiju. 

Majstorović ističe da će pred Pariz preskočiti par turnira, te da pritisak uvijek postoji, ali da je ovaj drugačije vrste. 

“Napravljen je raspored igranja turnira bas zbog Olimpijskih igara, par turnira ćemo preskočiti pred same Igre. Pritisak uvijek postoji, ne zato što neko drugi od nas očekuje zlato, nego zato što je i nama to cilj. Tako da na sva takmičenja idemo sa jednim ciljem, tako da sami sebi nametnemo neku vrstu pritiska” – kazao je Majstorović. 

majstorovic
Foto: FIBA Basketball 3×3

Kada se krenulo s popularizacijom ovog sporta, glavni cilj je bio ući u olimpijsku porodicu. I od Tokija 2020. godine to je ispunjeno, te je 3×3 dobio neku novu dimenziju uvrštavanjem među olimpijske sportove. 

Tako da sada privlači sve više pažnje, a i većih zvijezda poput nekadašnjeg NBA košarkaša Džimera Fredeta koji je član selekcije Sjedinjenih Američkih Država. 

“Naš sport napreduje iz godine u godinu u svim aspektima, naša velika pobjeda je to što smo uspjeli da uđemo na Olimpijske igre. Fredet je sjajan igrač, bio je jedan od najboljih šutera u Evroligi i NBA ligi, naravno da mnogo znači za naš sport kad se takav igrač prebaci na basket 3×3” – naveo je Dejan. 

Na pitanje da li pored Olimpijskih igara postoji još neki ciljevi, Majstorović je samo kratko odgovorio:

“Olimpijske igre”.

To sve pokazuje s koliko će želje otići ovaj tim u Pariz, a mnogi timovi dolaze u Srbiju na pripreme. 

“Mnogo ekipa dolazi kod nas, vjerovatno zato što smo najbolji na svijetu od kad postoji ovaj sport” – rekao je Majstorović.

I za kraj je naveo da najviše slobodnog vremena voli provoditi s porodicom, a od svih zemalja koje je obišao Brazilu mu se najviše svidio. 

Turnir u 3×3 basketu će se održati na jednom od najpoznatijih trgova u Parizu “Place de la Concorde” od 30. jula do 5. avgusta, a pored Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, učestvuju Litvanija, Kina, Holandija, Francuska, Letonija i Poljska. 

Dejanu zahvaljujemo na odvojenom vremenu i želimo puno sreće. 

Postavi odgovor