Dejan Mihić za MeridianSportBH: "Nivo takmičenja u Bosni i Hercegovini nikada nije bio ovoliko visok"

Dejan Mihić, jedan od najboljih banjalučkih i bosanskohercegovačkih igrača bilijara, u veoma interesantnom razgovoru za MeridianSportBH je između ostalog govorio o svojoj karijeri, bilijaru u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, generalnom stanju ovog sporta u svijetu, te ličnim planovima i ambicijama za budućnost.

Naš sagovornik se već dugo bavi bilijarom, trenutno je član banjalučkog kluba Kajak, a ljubav prema ovom sportu se rodila prije mnogo godina u Srbiji.

“Krenuo sam igrati bilijar sa deset godina u Beogradu, sticajem okolnosti, kao i svaki klinac koji je ušao u bilijar salu i čuo zvuk kugli. Ja sam, malo po malo, sa prijateljima počeo tamo dolaziti nešto češće i uključio sam se u tadašnju Ligu Jugoslavije. Imam i jedan odličan rezultat iz 1996. godine, tada sam bio treći junior u čitavoj nekadašnjoj državi. Smatram da kvalitet u to vrijeme nije bio na današnjem nivou, ali je bilo jako mnogo dobrih igrača koji su i dan danas aktivni, te drže glavnu riječ što se tiče regionalne scene. Inače, Balkan je igrački jak, posjeduje višestruke evropske prvake, vicešampione i osvajače trećih mjesta, koji još uvijek igraju zapaženu ulogu na međunarodnim turnirima” – započeo je Mihić, pa nastavio:

“Uvijek mi se sviđala stara škola igrača, moj omiljeni je Efren Rejes. Ipak, danas ima toliko dobrih mladih bilijarista koji su prevazišli nekadašnje zvijezde, pa jednostavno nije ni moguće imati nekog uzora. U počecima sam najviše gledao Rejesa, on je ‘all-round’ igrač, igra sve, na Filipinima je vjerovatno drugi sportista po popularnosti nakon Manija Pakjaa, jednostavno legenda”.

RTX7BH9U
Foto: REUTERS/Feline Lim

Kao i u ostalim sportovima, da bi se došlo do vrhunskog nivoa u bilijaru, potrebno je mnogo rada i truda, čemu svjedoče navike trenutno najboljih igrača.

“Trening i odricanje su najbitniji. Kao i u svakom sportu, bilo je igrača sa nevjerovatnim talentom, ali bez radnih navika, etike i discipline. Fizičke predispozicije ne igraju nikakvu ulogu, ali potrebna je kondicija. Vrhunski igrači bilijara trče po pet kilometara dnevno da bi održali nivo kondicije, kako bi na najvećim turnirima, kada je najveći pritisak, bili u stanju da prikažu maksimalan performans. Sve je individualno, neki od najboljih imaju i svoje psihologe, zatim meditiraju, itd. Ova igra je mentalno veoma zahtjevna, ali nekima navedene stvari ne trebaju, dok neki imaju problem da na svom nivou igraju pod velikim pritiskom. Na kraju, sve se svodi na to ko je najbolji kada je najveći pritisak. Tu se sami vrh odvaja od ostalih igrača, najbolji u svakom individualnom sportu uvijek nađu način da dođu do pobjede, uzmimo za primjer Novaka Đokovića. Sve to je čar bilijara, svi koji osjete to takmičenje vide o čemu se radi” – objasnio je Dejan, pa se nešto konkretnije dotakao trenutnog stanja bilijara u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu:

“Mislim da nivo takmičenja u Bosni i Hercegovini nikada nije bio takav kao sad, ni medijski propraćen, a ni igrački masovan i kvalitetan, tako da vjerujem da će već od ove godine bilijar naći neke ozbiljnije sponzore. Imamo dobre sisteme lajv strimova, prenosimo dosta turnira uživo i po meni je to nešto što će dovesti ovaj sport tamo gdje zaista pripada. Bilijar je dugo vremena globalno bio u krizi, u silaznoj putanji, o čemu govore podaci o nagradama 90-ih i danas. Međutim, sada ga je Matchroom uzeo pod svoje, svjetska prvenstva i sve te veće turnire. To je ozbiljna kuća pod kojom su sportisti poput Entonija Džošue, oni organizuju snuker prvenstva, a i Mosconi kup, zbog toga je on toliko popularan”.

mihic2
Foto: Privatna arhiva

Kao što je naveo, bilijar u Bosni i Hercegovini raste iz dana u dan i nikada nije bio na ovako visokom nivou. Mihić se može pohvaliti činjenicom da je jedan od prvih državnih šampiona, no od 2010. do 2020. je napravio pauzu sa profesionalnim turnirima.

“Posjedujem pehar iz prvog marta 2010. godine, od tada se nisam takmičio na profesionalnim takmičenjima sve do prošle godine. Ipak, učestvovao sam na mnogo lokalnih turnira, imam zaista mnogo trofeja, osvajač sam medalja na državnim prvenstvima. Jedan sam od prvih prvaka Bosne i Hercegovine i predstavnika Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu, o čemu se mogu pronaći svi podaci. Što se tiče bilijara u Bosni i Hercegovini, dešavanja možete pratiti na Bilijar.ba i istoj stranici na ‘Facebook’-u. Ovo su svi dosadašnji osvajači: Dino Čerimović, Benjamin Mujičić, Alen Muratović, Adi Kulalić, Ajdin Piknjač i ja. Tu je i ekipno prvenstvo, klub Predator gdje igra Sanjin Pehlivanović je neprikosnoven, ali ranije je pobjednik bio i Sport pub iz Doboja, tako da su i oni pokazali da imaju kvalitet. Bilo je pet divizija, a uvedena je i šesta. Kao što sam rekao, u prvenstvu sam se aktivirao poslije deset godina i opet bio treći, a Masters nikada nije bio jači, samim tim što je prvak Bosne i Hercegovine, Sanjin Pehlivanović, ujedno i juniorski svjetski, te sedmorostruki evropski prvak, koji se bori sa najboljim svjetskim igračima, a mi se borimo sa njim. Što se tiče igrača iz Banjaluke, pomenuo bih Vanju Kovačevića, koji je ostvario zapažen rezultat, bio je peti ukupno i treći u disciplini devetka” – rekao je glavni akter ove priče, pa nastavio:

“Što se tiče bilijarske scene, veći centri igraju važniju ulogu, Banjaluka baš i nije u samom vrhu. Tu su Sarajevo, Beograd, Novi Sad, mada smo mi najmlađi savez i jedini smo u ovim uslovima otežanim virusom korona uspjeli organizovati takmičenje, što je samo po sebi veliki uspjeh. U regiji ne igraju prvenstva, jer su u drugim mjestima mjere pojačane. Skoro sam igrao u Cazinu, tamo je bio policijski čas, tako da smo morali tempirati satnicu da sve završimo na vrijeme. Igra se dva dana, a mi moramo doći dan ranije, tako da je sve to dosta teže. Svaki profesionalni igrač dođe u klub nešto ranije kako bi se adaptirao na sto, jer je svaki različit, martinele nisu iste. Što se tiče štapova, ja sam ih promijenio stvarno mnogo, ali tehnologija napreduje i trenutno se sve više koriste oni sa karbonskim vrhovima zbog manje deflekcije, vibracije i još mnogo faktora, jednostavno su učinkovitiji. U Bosni i Hercegovini se igra na stolovima po standardima Evropske bilijarske federacije, što znači da su ovi iz Kajaka i Osmice, koji su jedina dva registrovana kluba u Banjaluci, jednaki onima u Sarajevu i ostalim većim centrima. Na oba mjesta se veoma često igraju turniri, kako pojedinačni, tako i ekipni. Što se tiče ekipnog prvenstva Bosne i Hercegovine, ove godine se igra po divizijama, a Kajak i Osmica međusobno razigravaju za plasman u Premijer ligu na završnicu. Ekipni prvak BiH će obezbijediti učešće na Evropskom prvenstvu. Isto tako, najbolje plasirani igrač iz BiH na Balkan Touru će takođe naći svoje mjesto na šampionatu ‘Starog kontinenta’.

pehari
Privatna arhiva

U nastavku, Dejan je govorio o načinu na koji su regionalni turniri praćeni, te se posebno dotakao Balkan Pool Tour-a, koji se igra u disciplini devetka. Što se tiče svjetskih takmičenja, pored devetke se igraju sljedeće discipline: osmica, desetka i 14+1 odnosno ‘strejt pul’. Za sve te igre svugdje u svijetu važe ista definisana pravila, samim tim je omogućeno ravnopravno takmičenje.

“Generalno, kada igramo turnire, povežemo se sa ‘Cue Score’-om, imamo tablete, sve je povezano na internet i rezultat se prati širom regije, tu su i prenosi uživo. Svi turniri su tu, završni Masters, devetka, osmica, desetka. Na Ranking mastersu 2020. sam završio kao četvrti, iako sam gotovo sve vrijeme bio treći. U konkurenciji je bilo 32 igrača iz šest divizija širom Bosne i Hercegovine. Ove godine je na domaćem prvenstvu učestvovalo 208 igrača, što je najveći broj do sada. Osam igrača sa Mastersa je obezbijedilo učešće na Balkan Pool Touru, gdje učestvuju najbolji igrači iz bivše Jugoslavije i još nekih država, kao što su Rumunija, Bugarska i još neke okolne zemlje. Kao četvrti u ukupnom poretku, te treći u dvije discipline, za šta ću dobiti medalje i pehar, plasirao sam se na ovo takmičenje” – ističe Mihić, pa kaže:

“To je i ideja Balkan Pool Toura, da ujedini igrače iz svih okolnih država. Sport Klub je dao podršku za taj turnir, što govori o njegovom kvalitetu. Svaki bilijarista će naglasiti da bilijar više nije kafanska igra, već sport. U prilog ovome idu činjenice poput zabrane pušenja u mjestu gdje se igra, dres kod je obavezan, svi smo potpisali i ugovore o doping kontroli, zabranjeno je konzumiranje alkohola i korištenje telefona, sve to funkcioniše u sklopu jednog takmičenja. Turniri znaju biti dugi i naporni u smislu vremena, znaju se mnogo odužiti. Da biste držali nivo koncentracije na visokom nivou, morate imati određeni nivo fizičke spreme. Sve to govori da je bilijar sport, odavno se govori da bi mogao postati i olimpijski. Ipak, tu dolazi do problema jer je olimpijski komitet obezbijedio samo jedno mjesto za takvu vrstu sportova, tu su snuker, američki pul i karambol. To su tri različite federacije i teško im je postići dogovor, otkad ja igram bilijar, priča se o tome i ta saga traje godinama. Međutim, bilijar je jedno vrijeme bio četvrti ili peti sport po masovnosti u svijetu, preciznije po broju registrovanih igrača. Mi ovdje imamo 30 registrovanih igrača, kada tako pogledate svugdje u svijetu, dobijete ukupan broj, koji je zaista velik”.

mihic i ostali 1
Privatna arhiva

Dejan radi i kao trener, a o tom segmentu je rekao sljedeće:

“Radim i kao trener. Javljaju mi se ljudi različitih profila, godina, sa različitim iskustvima, prilagodim se svakom. Najbitnije je da se u početku uspostave dobre osnove, odnosno stav, pravilno izvođenje i stajanje u liniji udarca. To su te neke stvari bez kojih se ne može, na njih se nadovezuje sve ostalo. Kasnije svako može napredovati, sve zavisi od količine uloženog truda, ali ponavljam, bez dobrih osnova je veoma teško, pogotovo u današnjem bilijaru, koji se zaista mnogo nadogradio i nikada nije bilo toliko dobrih, kvalitetnih igrača. Takođe, tu je i sva nova tehnologija proizvodnje štapova, ljudi sada igraju bez greške, ne promašuju. 

Što se tiče moje lične pripreme, treninzi mi ne izgledaju kao ranije, svi mi gledamo da se unaprijedimo, koliko možemo i koliko nam uslovi dozvoljavaju. Moj trening u prosjeku traje dva sata, uglavnom sam sam za stolom, mada imamo i neku vrstu sparing partnera. Kada govorimo o stilovima, ima različitih, ali na kraju je bitan samo konačan ishod”.

Jedna od Mihićevih majstorija je završila i na zvaničnoj stranici Florijana “Venoma” Kolera, mjestu na kome možete pogledati najbolje trik udarce na svijetu.

https://www.facebook.com/venomtrickshotsofficial/posts/276267940521316

Za kraj, Dejan je govorio o završnom turniru BiH, koji je nedavno održan u banjalučkom klubu Osmica, a naglasio je i koja je po njemu najveća draž bilijara.

“U završnom turniru BiH se u Osmici igrala disciplina osmica, tu sam zauzeo treće mjesto, savladao sam bivšeg prvaka u toj disciplini, Adija Kulalića iz Zenice. Sve u svemu, zadovoljan sam ovom sezonom, s obzirom na to da dugo nisam igrao na Prvenstvu BiH. Sada mi je cilj da se što bolje pripremim za Balkan Pool Tour, ukupno osam igrača iz Bosne i Hercegovine je obezbijedilo plasman na to takmičenje, uključujući Vanju Kovačevića i mene. Tu bi trebalo biti 128 igrača, dijelovi turnira se igraju u različitim gradovima. Nakon tih turnira BPT se igra završni, kao i Masters BiH, samo na nivou Balkana. U svakom slučaju, generalno sam zadovoljan situacijom. Svi se mi privatno družimo, kao i svi igrači iz bivše Jugoslavije, što je po meni nekako i najveća draž ovog sporta. Za sve ove godine sam stekao mnoga poznanstva, u koji god grad da odem, nekoga poznajem, bilijar povezuje ljude, atmosfera je veoma pozitivna”.

Kao što je već više puta spomenuto, bilijar se nalazi na pravom putu i u bliskoj budućnosti bi trebao biti mnogo dostupniji širim narodnim masama, pa tako i ljudima u Bosni i Hercegovini, za šta će zasluge definitivno imati i naš današnji sagovornik, od koga se i u nastavku karijere mogu očekivati odlične partije propraćene uspjesima sa predstojećih takmičenja.

Piše: Nikola Ignjatić

Postavi odgovor