Dokaz

Utakmica protiv Portugala u Lisabonu je bila dokaz za Bosnu i Hercegovinu gdje ne štima i da se dodatno treba raditi na određenim činiocima njihove igre.

Nakon pauze od reprezentativnih obaveza, Bosna i Hercegovina se prije skoro dvije sedmice krenula okupljati te su reprezentativci polako dolazili da ispune obavezu prema svojoj državi.

Treniralo se u trening kampu NFS Bosne i Hercegovine i po dva puta na dan jer ih je ipak čekao izuzetno renomirani protivnik kakav Portugal i jeste.

Bosna i Hercegovina, ocjene
Foto: NFSBiH

Ipak, ono što se mnogim navijačima Bosne i Hercegovine nije svidjelo je taj osjećaj da se utakmica predala i prije nego li je počela, a u tome su možda i pomogle riječi selektora Faruka Hadžibegića pred Portugal.

“Vrlo je teško spremati ekipu bez tri standradna igrača. Portugal je jedan od favorita u evropskom fudbalu, ali ne bojimo se nikoga i pokušaćemo napraviti sve što možemo” – riječi su selektora, koji je dodao:

“Naš cilj je da budemo među prve dvije ekipe u novembru. Prema mojoj procjeni tada će se stvari rješavati. Zadovoljan sam atmosferom u ekipi, a sigurno će biti zadovoljstvo igrati pred 80.000 gledalaca u Lisabonu. Niko više ne želi da se ponove oscilacije s prethodne dvije utakmice, a mislim da imamo kapaciteta, talenta i želje da napravimo dobar rezultat”.

Faruk Hadžibegić
Foto: NFSBiH

Uslijedilo je na šok mnogih iznenađenje, te je Bosna i Hercegovina nakon početnih 20 minuta protiv Portugala dosta dobro stajala te nisu dopustili domaćinu da napravi neku ozbiljniju šansu.

Uprkos dobrom otvaranju meča, sa čvrstom igrom u odbrani te solidnom tranzicijom iz veznog reda ka naprijed desio se 24. minut i momenat koji je pokazao šta će se desiti Bosni i Hercegovini u nastavku.

Besmisleno izgubljena lopta na lijevoj strani Bosne i Hercegovine je dovela do kontranapada gdje je lopta ubačena u šesnaesterac, a tamo je Ibrahima Šehića glavom matirao Kristijano Ronaldo čiji je gol na sreću “Zmajeva” poništen.

Edin Džeko, Rafael Gerero
Foto: NFSBiH

Imala je Bosna i Hercegovina ogromnu priliku kada je možda i igrač utakmice za “Zmajeve” Gojko Cimirot divno pronašao Edina Džeku na nekih sedam do osam metara od gola Portugala, ali se nemarkirani kapiten propisno obrukao te je poslao loptu daleko preko gola.

Kazna je naravno došla u 44. minutu kada je odbrana BiH ponovo naivno ispala, te su Anel Ahmedhodžić i Siniša Saničanin zaboravili na Bernarda Silvu koji im se lukavo ušunjao iza leđa pa iz drugog plana nakon brilijantne asistencije Brune Fernandeša postigao gol iz prvog dodira.

Kulminacija je to bila vidljivog pada u igri Bosne i Hercegovine od 30. minute kada su oni počeli izgledati dosta fizički inferiornije od Portugala koji je preuzeo imperativ posjeda te je kružio preciznim dodavanjima oko zadnje trećine gostujućeg tima.

Edin Džeko
Foto: NFSBiH

Otišli su “Zmajevi” na odmor sa golom zaostatka, a nakon što su izašli iz svlačionica vladala je atmosfera kao da im taj isti odmor nije niti malo pomogao.

Povukli su se reprezentativci Bosne i Hercegovine dosta dublje što je bila ogromna razlika s obzirom kako su krenuli u prvom poluvremenu, to jest bar u uvodnih dvadesetak minuta.

I kada ne stvarate prilike te kada niste opasni, sigurno je da će protivnik pokušati da se “opari” o svoju dominaciju što se i desilo u 77. minutu kada je ponovo pukla lijeva bočna strana defanzive gdje je Ruben Neveš imao svo vrijeme ovog svijeta da se namjesti i uputi ubojiti centaršut koji je udarcem glavom u mrežu smjestio Bruno Fernandeš.

Amar Dedić
Foto: NFSBiH

Taj drugi gol je opet pokazao rupu u odbrani Bosne i Hercegovine jer je sam Fernandeš ostao bez ikakve smetnje u vidu protivničkih defanzivaca, a prije njegovog gola je Ronaldo divnim kretanjem odvukao Ahmedhodžića te Saničanina.

Nakon Fernandešovog pogotka se vidjelo da će Bosna i Hercegovina teško doći do gola te sem udarca rezerviste Saida Hamulića nismo više ništa vidjeli od sinoćnjih gostiju.

Utakmicu te tri definitivna boda je zaključao Fernandeš svojim drugim pogotkom, kada je pogađate opet ostao sam i to na nekih 15 metara od gola te je poslije odbijene lopte matirao nemoćnog Šehića.

Rezultat svega je jedan pravi dokaz svega onoga što fali Bosni i Hercegovini te na koje se stvari moraju osvrnuti tokom pripreme narednog meča protiv Luksemburga.

Moraće se kretanje u defanzivi popraviti uz dosta bolje postavljanje gdje će se izbjegavati isuviše lagano ispadanje kao protiv Portugala, ali ne štimaju određene stvari ni u ofanzivi.

Prvenstveno, ono što je falilo Bosni i Hercegovini protiv Portugala je kretanje bez lopte što je bilo vidljivo u tranziciji lopte iz odbrane kao napadu gdje se najviše igralo na to da Džeko primi te zagradi loptu, pa ukoliko saigrači stignu da se priključe ofanzivi onda će se nešto i kreirati.

Možda je zaslužan za to i izbor neadekvatnih igrača u jučerašnjoj postavi protiv Portugala, ali o svemu tome Hadžibegić te njegov stručni štab imaju vremena da razmisle do utorka kada će im na “Bilinom polju” gostovati Luksemburg u utakmici gdje je i to se mora naznačiti pobjeda apsolutni imperati za “Zmajeve”.

Standings provided by Sofascore

Postavi odgovor