"Dolinom ćupova"

Stadion “Grbavica” ime je dobio po sarajevskom naselju u kome se nalazi, a jedan od popularnih naziva među domaćim navijačima je „Dolina ćupova“.

Od samog osnivanja 1921. godine Željezničar je uvijek vodio borbu sa problemom vlastitog igrališta. Nakon vojnog vježbališta Egzercir na Čengić Vili, te prvog igrališta na Pofalićima, sa kojeg su i protjerani 1938. godine, jer su postali ozbiljna konkurencija moćnijim sarajevskim klubovima, Željezničari su odlučili da sagrade vlastiti fudbalski hram, na kojem će se igrati svoje utakmice.

Odlučni članovi Radničkog Sportskog Društva Željezničar su 1949. godine pokrenuli radnu akciju, gradnju današnjeg stadiona “Grbavica”, koja je završena 13. septembra 1953. godine.

U prvoj zaničnoj utakmici, prilikom otvaranja, Željezničar je savladao Šibenik sa konačnim rezultatom 4:1, a to je bio događaj koji se i danas prepričava.

Tada se nije moglo ni slutiti da će dom ovog kluba, nekih četrdesetak godina kasnije, biti skoro poptuno uništen.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, stadion “Grbavica” ili popularno zvana “Dolina Ćupova” je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona “6. april” sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran.

Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog Društva Željezničar, koje je tada brojalo 14 klubova. Ipak, neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marijin Dvoru su sačuvani i danas krase vitrine “plavog salona”.

Prvo veće renoviranje stadion je doživio 30. juna 1968. prilikom čega je bio zatvoren za utakmice. Uklonjena je atletska staza koja je postavljena tokom prvobitne izgradnje 1949. godine. Renoviranje je trajalo skoro cijelih osam godina i završeno je 25. aprila 1976. godine kada se “Željo” i zvanično “vratio kući”.

Stadion “Grbavica” je renoviran 2017. godine. Izgrađena je nova istočna tribina, a najveći dio troškova izgradnje platili su navijači Željezničara kroz projekat desetogodišnjih ulaznica. U narednoj, 2018. godini promijenjen je teren današnje “Grbavice”. Postavljen je travnjak sa hibridom, sistem navodnjavanja, grijači. Početkom 2019. godine istočna tribina je natrkrivena.

Rušen je i paljen s ciljem da se uništi sve ono što je s ljubavlju građeno još od 1921. godine. Gledali su navijači “ljepoticu” sa borbenih linija i maštali o prvom narednom derbiju, o semaforu, stolicama, reflektorima, prvoj noćnoj utakmici u “Dolini Ćupova”, evropskim utakmicama i znali da će jednog dana doći na svoje.

 

grbavica

Dimenzije terena su 105×66 metara.

Uz stadione „Bilino polje“ u Zenici i „Pecara“ u Širokom brijegu, jedan je od tri stadiona u Bosni i Hercegovini koji zadovoljava uslove „treće kategorije“. U kompleksu u kojem se nalazi ovaj stadion, još su dva pomoćna igrališta.

Prije nekog vremena, društvenim mrežama proširila se i priča o tome kako je “Grbavica” dobila popularni nadimak “Dolina ćupova”.

Ovu legendu jednom je prilikom ispričao bivši direktor kluba Zdenko Jelić.

“Ima tom nazivu dugo, sjećam se dobro. Vezano je za Indokinu, odnosno za borbe oko tadašnjeg Laosa gdje su se dvije frakcije borile na području današnjeg Vijetnama. Bile su to višegodišnje i krvave borbe. Borili su se po klancima, a jedan od njih, najstrašniji u tom ratu u Indokini zvao se Dolina ćupova. Čini mi se da je to prvi put spomenuo Pero Žagar iz ljubljanske Olimpije koji je rekao: ‘Vi koji idete na Grbavicu, ostavite svaku nadu.’ Time je aludirao da nemaju šanse da na našoj Grbavici osvoje išta osim rukovanja nakon poraza”rekao je Jelić.

Danas, pred veliki sarajevski derbi između ekipa Željezničara i Sarajeva, zvanično je potvrđena vijest da su rasprodane sve ulaznice, što znači da će “Grbavica” večeras biti centar događaja i spektakl navijača.

Postavi odgovor