Druga šansa

U svijetu posljednjih godina vlada jaka “cancel” kultura gdje praktično i ne postoji druga šansa, bez obzira da li se dokazalo da li je neko kriv ili nije, a sada je veliko pitanje te druge šanse pred Mejsonom Grinvudom, Bendžaminom Mendijem i Dele Alijem.

Svaki slučaj je različit po mnogim stvarima jedan od drugog, ipak kod sva tri je veliko pitanje postojanja druge šanse. Harijet Robson je djevojka Mejsona Grinvuda koja je na društvenoj mreži Instagram prije dvije godine postavila fotografije, na kojima se vide modrice i podlivi za koje tvrdi da je odgovoran upravo Grinvud.

Tada je isključen iz Mančester junajteda, saigrači su se okrenuli protiv njega, a mladi fudbaler koji je bio velika nada engleskog fudbala je završio u zatvoru. On je početkom ove godine oslođen svih optužbi, ali i dalje naravno nije zaigrao za tim s “Old Traforda“, jer tim i dalje vodi svoju istragu povodom tog slučaja. 

Postoje informacije da su spremni da ga pošalju na pozajmicu na jednu godinu i Atalanta je među timovima koja je zainteresovana da ga dovede u svoje redove. Svi sponzori su napustili mladog fudbalera i male su šanse da će se vratiti. Bilo kako bilo trenutno izgledaju male šanse da se Grinvud vrati u vrhunski fudbal, a ono što je na njegovoj strani je to da će uskoro napuniti 22 godine, te da ima vremena da pokaže svoj kvalitet. 

Inače kompletan proces protiv Grinvuda je završen jer su se svjedoci povukli, a prije par dana je Grinvud objavio da je dobio dijete s već pomenutom Harijet Robson, te izgleda da su sada u dobrim odnosima. 

Grinvud
Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Nedavno se pojavila vijest da će Bendžamin Mendi zaigrati za francuski Lorijen. Baš u vrijeme kada se pojavila optužnica za Grinvuda, isto je uslijedilo i za Mendija. Prvo je optužen za četiri silovanja, pa su kasnije dodata još dva, da bi na kraju taj broj optužbi izašao na osam. Mančester siti ga je odmah tada suspendovao, a jedan period je Mendi proveo u zatvoru. 

Onda ga je zatim Kraljevski sud u Česteru oslobađao jedne po jedne tačke optužnice i u junu ove godine je suđenje za sve tačke optužnice završeno, te je Mendi postao slobodan čovjek. Ubrzo su uslijedile poruke podrške od brojnih fudbalera poput Pola Pogbe, Vinisijusa Žuniora, a posebno se svima obratio Memfis Depaj

On je upitao šta sada da se radi, kako će mu se vratiti karijere, ko će snositi odgovornost za to što se njemu dogodilo. Ubrzo mu je istekao ugovor s Mančester sitijem i Francuz je veoma brzo našao klub u kom će igrati i pokušati da koliko toliko vrati karijeru, ali za razliku od Grinvuda on ima 29 godina i neće imati toliko prilika da se vrati u formu u kakvoj je bio pred sva dešavanja od prije dvije godine. 

Sada dolazimo do trećeg slučaja kada je u pitanju Dele Ali. On nije optužen ni za kakvo nasilje, ali je posljednjih godina na meti mnogih navijača zbog veoma loše forme i propadanja u karijeri. Na kraju je Englez odlučio da sve javno objavi i sada vlada totalno druga priča. 

On se trenutno nalazi na terapiji za odvikavanje od tableta za spavanje i zbog psihičkih problema. Svi problemi kod njega su krenuli od djetinjstva, pošto mu je majka bila alkoholičarka, sa sedam godina je počeo da puši, sa osam da prodaje drogu. Takođe je naveo da je bio seksualno zlostavljan od prijatelja njegove majke, te da ga je jednom prilikom jedan čovjek zakačio da visi na mostu.

Sve je to veoma uticalo na njega pa je postao ovisan od tabletama za spavanje i da je imao sve više psihičkih problema, posebno kako je napustio Totenhem. Kada je imao 24 godine razmišljao je da završi karijeru, a sada je trenutno član Evertona i prethodnu sezonu je proveo u Bešiktašu. 

Nakon što je izašla njegova ispovjest dobio je ogromnu podršku od ljudi iz svijeta sporta i sada se svi nadaju da će Ali koji ima 27 godina uspjeti da se vrati bar djelimično u onu formu koja ga je činila jednim od najboljih reprezentativaca Engleske. Everton je ostao u Premijer ligi i poslije svega treba očekivati da će Dele Ali dobiti svoju priliku, a sigurno je da će sada svi imati puno više razumijevanja za njega. Tu se može i iskoristiti ona da nikada ne treba nekoga osuđivati, jer svako bije svoje bitke za koje se ne zna.

Biće zanimljivo vidjeti kako će se razvijati situacija za ovu trojicu fudbalera i da li će im svijet fudbala dati drugu šansu, tačnije da li je sve došlo u tačku iz koje nema priznanja krivice onih koji su osuđivali prije vremena ili je stanje ipak normalnije. 

Piše: Dejan Jovičić

Postavi odgovor