Džons ne može sama, odbrana se mora značajno popraviti

Bosna i Hercegovina je doživjela težak poraz od Portorika sa 82:58 u prvom kolu Svjetskog prvenstva, a kao glavni razlog se može uzeti slaba igra u odbrani i loš procenat šuta. 

O tome kako je Bosna i Hercegovina odigrala meč protiv Portorika najbolje govori izjava selektora Gorana Loja da su bili neprepoznatljivi.

“Loše smo otvorili utakmicu, bili smo neprepoznatljivi. Mislim da smo im dali previše prostora, drugih šansi, koje su oni pogađali, bez problema pogotovo u prvom periodu. Kasnije je to bilo jako teško stići, pogotovo na ovom nivou” – objasnio je Lojo. 

Iako su košarkašice Bosne i Hercegovine već duže vrijeme u Australiji, glavna uzdanica tima Džonkel Džons se tek prije dva dana priključila timu zbog obaveza u WNBA liga. Umor je kod nje bio očigledan, iako se maksimalno trudila da povede svoj tim ka novoj pobjedi. Portorikanke su znale odakle im prijeti najveća opasnost i od samog starta su udvajale Džons, samim tim se oslobađao prostor za druge igračice iz tima, no niko posebno nije bio ispirisan.

Ono što je bio najveći problem na samom početku utakmice je slaba odbrana, protivnice su prolazile vrlo lako kroz reket i u prvih deset minuta su čak sedam puta poentirale iz tog dijela terena. Pored toga ih je veoma dobro služio šut iz daljine i uz tri trojke su postigle čak 31 poen u prvoj četvtini. 

U drugoj četvrtini je bila malo drugačija priča, uspjela je Bosna i Hercegovina da koliko toliko poboljša odbranu ispod koša i popravi svoj šut. Ipak sve je to palo u vodu u trećoj dionici kada su postigle samo devet poena (4/14 šut iz igre). To su Portorikanke iskoristile i otišle su na preko 20 razlike.

Poslije toga više nije bilo nikakve dileme oko pobjednika, a “Zmajice” nisu uspjele ni da ublaže poraz što bi bilo možda kasnije značajno u pravljenju nekog kruga. Ono što može zabrinuti je to da su drugom poluvremenu imale šut (8/26) i s takvim procentom se ne može doći do pobjede na ovom nivou.

Vremena za odmor nema, već sutra ujutru od 06.30h slijedi veoma bitan meč s Kinom koja je deklasirala Južnu Koreju sa 107:44. Ono osnovno će biti da se popravi odbrana, a umornoj Džons može biti veliki problem što su kineski centri Jueru Li i Ksu Han više od nje. Naravno moraće i ostale košarkašice da se razbude i pokažu igre sa prethodnog prvenstva Evrope. 

Piše: Dejan Jovičić

Postavi odgovor