Edis Kovačević govorio o svim aktuelnostima u Željezničaru

Predsjednik Željezničara Edis Kovačević obratio se danas na konferenciji za medije i detaljno upoznao javnost o stanju u klubu sa Grbavice. 

“Mi smo po isteku posluezone organizirali ovo kako bi obavijestili navijače i javnost o nekim temama. Prva tema je sportski segment, upoznati ste sa rezultatima, na četvrtom smo mjestu i zadovoljni smo rezultatom uzimajući u obzir sve okolnosti. Vidljivo je da smo ostvarili značajan napredak, vratili smo navijače na stadion. Ponosni smo na posjetu. Šef je podnio izvještaj o radu, bilo je kritika i razmjene mišljenja. Otvoreno smo pričali o svemu. Imali smo korisne i otvorene razgovore i upravni odbor je dao povjerenje šefu da vodi tim i u nastavku” – započeo je Kovačević, pa nastavio

“Ono što smi zatekli kad smo ušli u klub, bili smo na ivici ponora i u teškoj situaciji. Ovu godinu smo napravili iskorak i to hoćemo da pokažemo članovima kluba. Više nego duplo smo uprihodovali u deset mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu. Podigli ismo prihode od članarina, reklama, sponzorstava. Sponzore smo vratili na Grbavicu. Cifra od karata je tri puta veća nego prošle godine. Mi smo najposjećeniji stadion i to nam je svima ponos. Imamo rast sa donacijama, iz budžeta države smo imali ogroman skok. Novac koji oni daju se transparentno troši, vratilo se povjerenje što je najvažnije. To povjerenje u dobroj mjeri vraćamo.

Trudimo se da ovaj klub ostane u životu, bili smo u teškoj situaciji, prihode smo ogromno povećali, a rashode ostavili na istom. Na konsolidovanom nivou imamo pozitivan rezultat. Zasutavili smo krvarenje i on je na putu ozdravljenja. Mi smo svjesni naše prošlosti i onoga što je bilo prije nas. O dugovima smo transparentno izvještavali. Dugovi su se akumulirali godinama, pokazali smo da klub može zdravo poslovati. Priča da klub ne može raditi pozitivno ne stoji. Što se tiče poreznog duga, to je posebna tema i najveći teret. Dug je nastao u periodu od 2009-2015. godine. On se nakon korone akumulirao. Ni ranije strukture koje su bile tu nisu servisirali ovo. Za godinu dana smo platili državi oko 900 hiljada maraka. Mi prvo izmirimo dug prema državi pa onda neto plate. To se prije nije radilo. Znamo da se neke stvari iz prošlosti ne smiju ponavljati.

Mi smo jedan od najvećih platiša javnih dažbina od svih drugih klubova. Sportskih klubova u pandemiji se niko nije sjetio i normalno je da su tada prihodi drastično opali i tada je došlo do kulminacije duga. Svjesni smo duga i želimo ga otplatiti, ali nam treba vrijeme. Podnijećemo novi zahtjev za sklapanje ugovora sa poreznom upravom. Imamo plan kako da počnemo otplaćivati stari dug, ali ne možemo odjednom donijeti više od dva miliona. Svjesni smo obaveza”.

O dijelu duga koji treba biti isplaćen do kraja godine predsjednik Željezničara je rekao:

“Očekujem razumijevanje porezne uprave. Svjesni smo zakonske odgovornosti. Redovono izmirujemo zakonske obaveze. Pokazali smo da smo ozbiljan poreski obveznik i nikom nije u cilju da gubi jednog obveznika. Pokazali smo dobru volju i pravimo sljedeće godine dodatni iskorak. Nema razloga da nam se ne omogući novi sporazum”.

U slučaju da porezna ne prihvati potpisati ugovor da li je upitna imovina kluba?

“Ukoliko bi ona donijela tu odluku na njima je da odluče daljnje korake, blokiranje računa i slično. Uradili smo što smo mogli. Ako donesu odluku prinudne naplate to bi za nas bio užas.”

Imena ljudi koji nisu plaćali reprogram?

“Mi možemo sve dokumente staviti i tako upoznati javnost. Mi kao upravni i nadzorni odbor nemamo vremena da kopamo po prošlosti. Ne možemo dovesti revizorsku kuću jer fizički ne stižemo. Mi aktivno radimo sa Tužilaštvom i policijom, nalazimo dokumentaciju i ne smijemo pričati o tome. Zainteresirani smo za to da se riješi.”

Dug prema Amaru Osimu?

“Ne želim spominjat imena. Generalno smo nagli val blokada računa uspjeli riješiti i deblokirali smo račun kroz posebne sporazume. Jedan bivši uposlenik je blokirao račun i novac je otišao, a još uvijek postoje određeni dugovi.”

Potom je Kovačević nastavio o potencijalnom investitoru, o kojem se jako puno govori u posljednje vrijeme:

“Prošle godine smo objavili poziv za partnerstvo, bilo je nekoliko zainteresiranih strana. Mi kao društvo imamo zastarjelo zakonodavstvo, klubovi su i dalje udruženja građana. Mi smo kreirali model po kojem se može ući u klub. Neki su na prvu htjeli olako uđu i preuzmu udruženje i to nije bilo prihvatljivo. Poznato je da smo imali razgovore nakon skupštine, Eldin Diglišić je u junu dao ponudu i smatrali smo da je tad bilo najbolje rješenje. Nakon roka koji smo odabrali došlo je do stagnacije dinamike pregovora. Iskomunicirali smo to prema njemu, do kraja godine smo ostavili rok za završetak priče. Formalno su pregovori još uvijek u toku, u fazi smo da se ugovor formalno pravno zaključi. Mi smo uradili sve ono što je gosp. Eldin od nas tražio. Očekujemo da će se finalizirati to do kraja godine što je krajnji rok. Imali smo razgovore sa jos jednim ponuđačem iz SAD, ali nam je on prije nekoliko dana iskominicirao da nije u situaciji dati ponudu.

Šta gosp. Eldin zahtijeva?

“Mi smo dali rok, izrazili smo nezadovoljstvo dinamikom. Uradili smo sve što je do nas bilo. Postoji hiljadu razloga zašto bi on bio dobar za nas, imamo rok i očekujemo njegov ‘feedback’. Kada prođe 31.12. informisati ćemo javnost o pregovorima. Imamo strategiju za investitora i o tome smo pričali. U procesu smo raskida ugovora sa generalnim sponzorom i okrećemo se novom koji bi ubrzo trebao biti finaliziran”.

Saradnja sa Savezom?

“Sport je sport. Ja kažem našim igračima da igraju časno i pošteno. Svako će odgovarati za ono što radi. Sudija – to je prazan prostor kao što je govorio Ivica Osim. Najlakše je tražiti izgovor, trudimo se da mi budemo bolji.”

Postavi odgovor