Euro specijal: Sve je spremno za neku novu panenku

Osvajač Evropskog prvenstva iz 1976. godine reprezentacija Češke je spremna da učestvuju na svom osmom uzastopnom kontinentalnom takmičenju.

Češka je svoj nastup na predstojećem Evropskom prvenstvu u Njemačkoj obezbijedila direktnim plasmanom iz kvalifikacione grupe E gdje su završili kao drugoplasirani sa istim brojem bodova kao Albanija.

Šta više na trećem mjestu su ostavili reprezentaciju Poljske koja je bila favorit da završi u grupi gdje je bila i Češka.

Samim plasmano na predstojeće Evropsko prvenstvo, Češka nastavlja sjajni niz od osamostaljenja 1993. godine kada su izašli iz državne zajednice sa Slovačkom, s obzirom da će im ovo biti osmi uzastopni nastup na EURO-u.

Ipak najveći uspjeh su doživjeli upravo kao Čehoslovačka kada su 1976. godine u Jugoslaviji osvojili EURO i to savladavši Zapadnu Njemačku u finalu.

Naravno ta utakmicu odigrana na “Rajko Mitiću” u Beogradu se i dalje najviše pamti kada je tokom penal serije Antonin Panenka izveo jedaneasterac čiji stil i dan danas nosi njegovo ime, odnosno “panenka”.

Lična karta reprezentacije Češke
Selektor: Ivan Hašek
Najviše nastupa: Petr Čeh (124)
Najbolji strijelac: Jan Koler (55)
Trenutna pozicija na FIFA rang listi: 36. pozicija
Najveći uspjeh reprezentacije (samo kao Češka): polufinale na Evropskom prvenstvu 2004. godine u Portugalu
Vrijednost reprezentacije: 146.65 miliona evra

Po pitanju rezultata od kada su samostalna država, Češka se sigurno ponosi polufinalom Evropskog prvenstva 2004. godine u Portugalu gdje ih je sa minimalnim rezultatom od 1:0 savladao konačni šampiona turnira, odnosno selekcija Grčke.

Legendarna je to bila genaracija reprezentacija Češke koja je u svom sastavu imala imena poput Pavela Nedveda, Petr Čeha, Milana Baroša (najbolji strijelac EURO-a 2004. sa pet postignutih golova) i Jana Kolera koji je igrač sa najviše pogodaka u istoriji nacionalnog tima.

Biće jako teško aktuelnoj grupaciji fudbalera Češke da nadmaše uspjehe iz 2004. godine, ali se nadaju tome da za početak prođu veoma izjednačenu grupu.

Grupa FKvota da će ekipa završiti u top2 grupe u Meridian kladionici
Portugal1.15
Turska1.80
Češka2.10
Gruzija3.50

Što se tiče grupe F u kojoj će Češka naći na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, oni za rivale imaju Portugal, Tursku i Gruziju.

Apsolutno je jasno da Portugal važi za ogromnog favorita grupe i da se upravo od njih očekuje da zauzmu prvu poziciju.

Za drugo mjesto će se vjerovatno boriti Turska i Češka dok se najmanje šanse za to daju autsajderu Gruziji, ali se ista mora ozbiljno shvatiti do kraja grupne faze.

Češka
Foto: REUTERS/David W Cerny

Po pitanju toga kakvu će selekciju fudbalera Češka povesti na Evropsko prvenstvo, sumnja se da će doći do nekih većih promjena od onih koji su igrali kvalifikacije, ali i prethodne martovske prijateljske utakmice:

  • Golmani: Jindrih Stanek, Vitezslav Jaroš, Matej Kovar
  • Odbrana: Tomaš Holeš, David Zima, Jaroslav Zeleni, Ladislav Krejči, David Doudera, David Jurasek, Adam Gabriel, Robin Hranač, Tomislav Viček
  • Vezni red: Tomaš Souček, Antoni Barak, Mihal Sadalek, Lukaš Provod, Ondrej Lingr, Matej Jurasek, Pavel Šulcž
  • Napad: Patrik Šik, Adam Hložek, Mojmir Čitil, Tomaš Čori
Češka
Foto: REUTERS/David W Cerny

Pored potencijalno konačnog spiska fudbalera Češke za Evropsko prvenstvo, u nastavku teksta pročitajte i njihov raspored te mjesta odigravanja utakmica grupne faze:

  • Portugal – Češka, 18. jun od 21h, “Red bul arena” – Lajpcig
  • Gruzija – Češka, 22. jun od 15h, “Signal Iduna park” – Dortmund
  • Češka – Turska, 26. jun od 21h, “Feltins arena” – Gelzenkirhen
Standings provided by Sofascore

Postavi odgovor