Foto dana: Rekordman

Fotografija dana.

Novak Đoković je nakon osvajanja Završnog Mastersa u Torinu rekao da mu je ovo jedna od najboljih sezona u karijeri. I istina, u veličanstvenoj karijeri najboljeg tenisera svih vremena, ova sezona sa 36 godina, jedna je od boljih za srpskog tenisera. Osvojio je naslove na svakom od preostala tri Grend slema mimo Vimbldona, godinu će završiti kao vodeći na ATP-jevom poretku, a večeras je sve okrunio novim slavljem u finalu još jednog završnog Mastersa.

S glatkih 6-3, 6-3 u Torinu je svladao domaćeg predstavnika Janika Sinera, čime je po sedmi put u karijeri trijumfirao na tom turniru za najbolje tenisere u pojedinoj sezoni. Nadmašio je po tome tako i dosadašnjeg rekordera Rodžera Federera (6), ali i postavio još nekoliko novih rekorda.

Između ostalih, ovo mu je bila 257. pobjeda protiv nekog od igrača iz društva 10 najboljih na ATP listi, i u toj je statističkoj rubrici na čelu poretka, baš kao i u onom za najviše osvojenih Mastersa (40) te Grend slemova (24). Večerašnja mu je pobjeda bila čak 55. u sezoni, nakon 35. rođendana to je za rukom pošlo jedino Kenu Rozevalu, i to u dva navrata (1970. i 1973. godine).

Uz ovo slavlje u Torinu, došao je Đoković do brojke od točno 71 titula na tvrdoj podlozi, sad se i po tome izjednačio s Federerom. Danas je  po jubilarni, 400. put započeo sedmicu kao vodeći na ATP listi, a to do sada niko nije uspio. Još kad se svemu tome doda i osveta Sineru za poraz u grupnoj fazi Mastersa, kraj teniske 2023. za Đokovića nije mogao biti bolji.

Postavi odgovor