Generacijski preporod Barbareza

Selektor Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez će sutra saopštiti svoj prvi spisak reprezentativaca na kom se očekuju neka nova imena.

Izgleda da je konačno kraj selektorskim rotacijama na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine s obzirom da je nakon Save Miloševića, Sergej Barbarez dobio nikada ranije viđenu podršku u vidu četvorogodišnjeg ugovora o saradnji.

Šta više, predsjednik NFS Bosne i Hercegovine Vico Zeljković se tokom predstavljanja Barbareza obratio medijima, rekavši kako će nekadašnji proslavljani fudbaler imati apsolutnu slobodu u svom radu, ali i maksimalnu podršku Saveza.

Sergej Barbarez
Foto: NFSBiH

Tokom svog obraćanja, Barbarez je naglasio da je došao sa novom vizijom i predstavom o budućnosti te da će biti određena “sječa” igrača u nacionalnom timu kom je očajnički potrebna rekonstrukcija:

“Sigurno velika stvar za mene, nadam se da će biti i za Savez i reprezentaciju. Dolazimo s velikom željom i ponosom da učinimo neke dobre stvari, bilo bi nekorektno s moje strane prošlost komentarisati, imamo neku viziju. Slijedićemo naš put, biće to sto odsto korektno”rekao je Barbarez i nastavio:

Imamo potrebnu neke stvar pokušati uljepšati s nekim novim pogledima, zato je i stvorena ova ekipa oko nas. Nikad nisam imao problem da radim s ljudima koji su pametniji i iskusniji od mene. Idemo kao tim. Reprezentativni se dosta razliku od klupskog i pita se taj neki menadžerski posao koji mene zanima. U nekim finalnim razgovorima smo, biće to lijepo.

Ovih osam utakmica su ogroman faktor da prihvatim ovaj izazov. Karakterno sam takav da imam najveći izazov da igramo s najboljima. Promijenićemo par stvari i to će nam biti neka vodilja da momci imaju iskustva na najvećem nivou. Samo tako možemo ustrajati na onome što želimo i nadamo se da ćemo opravdati očekivanja. Uvijek smo bili ponosni na ono što radimo.

Sigurno nećemo moliti nikoga ništa, sa svakim ćemo imati razgovor i želju izraziti i svako će biti dio te priče. Reprezentacija skup ne najboljih, nego oni koji najviše osjećaju i žele. Nikoga se nećemo odreći i otpisati, sa svima ćemo biti u kontaktu”.

Barbarez
Foto: MeridianSportBH

I ubrzo su se opravdale riječi Barbareza koji je krenuo u ozbiljne razgovore sa veteranima reprezentacije Bosne i Hercegovine kojima je vidljivo bilo vrijeme da okače kopačke o klin, to jest bar kada je u pitanju državni sastav.

Javno su to već uradili golman Ibrahim Šehić, ali i vezni fudbaler Miralem Pjanić koji je kultna legenda reprezentacije te je sa istom prošao kroz zlatne dane, ali i one najtamnije te najteže.

Šuška se takođe, iako nije došlo do javnog oglašavanja od strane igrača, da se na spisku Barbareza neće naći ni ubjedljivo u ako ništa bar kada se radi o poslijeratnoj Bosni i Hercegovini najbolji igrač Edin Džeko.

Edin Džeko
Foto: NFSBiH

Oproštaj Pjanića i Šehića pa vjerovatno i Džeke, uprkos tome o kakvim s veličinama radi po pitanju reprezentacije je odličan znak da je Barbarez, uz svoj stručni štab te je još jednu legendu u vidu Emira Spahića koji je postao sportski direktor nacionalnog tima, spreman da okrene novi list.

A koga bi to mogao pozvati Barbarez kao novo lice? Upravo po tom pitanju se spominje nekoliko imena od kojih ćemo sigurno izdvojiti ovo najnovije, a riječ je o mladom krilnom napadaču Borca i otkrovenju proljeća Premijer lige Bosne i Hercegovine, Davidu Vukoviću.

Pored Vukovića, spominje se da bi poziv mogao dobiti još jedan igrač iz elitnog ranga države, a riječ je o Hamzi Čatakoviću koji je eksplodirao i sjajno zamijenio pobunjenog Renana Oliveiru u vrhu napada Sarajeva kao i o sjajnom čuvaru mreže Veleža Osmanu Hadžikiću.

David Vukovic
Foto: FK Borac Banjaluka

Naravno Barbarez je gledao i po inostranstvu gdje se kako stvari stoje radi na tome da se privoli lijevi bek Darmštata Emir Karić, koji je do sada nastupao za mlađe selekcije Austrije.

Takođe, pored novih imena u reprezentaciji očekuje se da će veću minutažu dobiti fudbaleri poput Ajaksovog Benjamina Tahirovića na čijem se dovođenju u nacionalnu selekciju Bosne i Hercegovine radilo toliko dugo i netrpeljivo.

Sem toga, ukoliko se i Džeko oprosti od reprezentacije, mogli bi konačno vidjeti Ermedina Demirovića na poziciji centralnog špica koji je zvijezda Augsburga ove sezone u Bundesligi, ali možda i Harisa Tabakovića koji žari i pali noseći dres Herte u drugom rangu njemačkog fudbala.

Demirovic
foto: nfsbih.ba

A to ko će na kraju igrati ili biti pozvan u reprezentaciju možda najbolje govore te ilustruju riječi sportskog direktora Spahića, koji je naglasio da će se prije svega gledati ko je kakav karakter i da će svi morati prionuti na posao po pitanju ponovne izgradnje kulta državnog tima:

“Stvarno se brzo dogovorilo i odigralo. Ićemo planski u dogovoru i iz utakmice u utakmicu ćemo vidjeti kako će to izgledati. Nadam se da ćemo prvu godinu osvojiti nešto bodova i pobjeda. Mada svi s oprezom komentarišu pet, šest utakmica. Velike reprezentacije i tu treba tražiti imena koja će nositi reprezentaciju na svojim ramenima” – istakao je Spahić i dodao:

“Poznajemo se jako dugo, nekih dvadesetak godina. Znamo dobro kakav je ko karakter i sve ćemo riješavati na jedan lijep način. Svi znamo gdje se nalazimo, biće teško izgraditi kult reprezentacije i zato vas sve trebamo”.

Spahic
Foto: MeridianSportBH

Sve u svemu, konačni spisak reprezentacije Bosne i Hercegovine za prijateljske utakmice u junu ćemo saznati tek poslije zvanične pres konferencije.

Sama pres konferencija je zakazana za sutra od 17h kada će Barbarez objaviti svoj spisak igrača za duele protiv Engleske i Italije.

Što se tiče samih prijateljskih mečeva, onaj protiv Engleske je zakazan za 3. jun na terenu “Sent Džejms parka” u Njukaslu, dok će se meč sa Italijom odigrati šest dana kasnije u Empoliju na stadionu “Karlo Kasteljani”.

Postavi odgovor