Hadžibegić o sastavu reprezentacije, Hamuliću, igračima iz Premijer lige

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić pričao je o predstojećim utakmicama u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, te igračima koje će imati na raspolaganju.

Na početku intervjua za “Klix.ba” je naveo da će sigurno biti teško protiv Luksembruga, dok Portugal nije nepobjediv.

“Napravili smo poseban plan upravo zbog toga. Imamo tu igrača koji će igrati do polovine juna, a imamo onih koji ne igraju još od aprila. Plan je da se okupimo 7. juna kada bi trebali imati na raspolaganju gotovo 16 igrača. Dan ili dva kasnije ekipa će se kompletirati dolaskom ostalih igrača, među kojima će biti i finalista Lige šampiona” – naveo je Hadžibegić i nastavio:

“Očekuju nas dvije zahtjevne utakmice. Portugal je po mišljenju svih favorit grupe, ali niko nije nepobjediv. Tako ćemo se i postaviti protiv njih, a nekoliko dana kasnije očekuje nas izuzetno teška utakmice protiv Luksemburga. Mnogi ne poznaju jačinu Luksemburga čiji je tim sastavljen od igrača koji igraju u inostranstvu. Već su napatili druge reprezentacije, a tako će biti i do kraja kvalifikacija. To nam je izuzetno važna utakmica i tu moramo upisati tri boda koja bi nam dosta značila u nastavku kvalifikacija”.

Zatim se dotakao priče o imenima igrača, Saidu Hamuliću.

“Kada su me imenovali za selektora naglasio sam da ću koristiti roster koji su ranije koristili Petev i Bajević. Mijenjaću po jednog ili dvojicu kako bi svima otvorio vrata. Tako želim probuditi sportsku i takmičarsku svijest kod igrača. Vidio sam po kalendaru da ne igraju svi. Belgijanci su već prestali, u Turskoj će biti produženo i slično. Nisam u prilici da kažem ovaj igrač će biti pozvan jer igra ili ovaj neće jer ne igra” – kazao je on i dodao:

“Odlučio sam da se ne odričem bilo koga. U afektu je Hamulić rekao da ne želi igrati za BiH. Međutim, iznenadio se kada sam došao u Francusku da razgovaram s njim. Izvinio se za svoju reakciju i rekao mi je da je to rekao u afektu. Poručio sam mu kako mu ja lično ranije nisam ništa obećao. Možda je neko drugi pa neka mu onda taj neko drugi daje opravdanje. Ponovio sam mu da nisam siguran hoću li ga zvati za predstojeći prozor ili neki naredni. Dobro je sve prihvatio i drago mi je da smo to riješili”.

Spomenuo je još neke fudbalere poput Denisa Huseinbašića, Adriana Leona Baršića.

“Još nisam odustao od Huseinbašića. Radimo na tome. Sve dok se to ne potvrdi definitivno. Bez obzira što je napravio neke poteze, mislim da bi mu bolje bilo da igra kod nas. Osijekov štoper Barišić je jedna od opcija, pogotovo što je Kovačević otpao zbog povrede. Vraća se i Kolašinac. Sada imamo tri golmana koja su dobra. Gledam i domaću ligu. Hadžikić mi se sviđa iz Veleža pa i Ćetkovića iz Borca. Mnogi mi hvale Fejzića za kojeg tvrde da je najbolji tehnički golman lige. Tako da imamo dosta rješenja” – rekao je Hadžibegić i pričao o ostalim igračima iz Premijer lige:

“Obišao sam sve stadione i razgovarao s trenerima. Mislim da u ovom momentu nemamo domaćeg igrača koji odmah zaslužuje poziv. Preko simbola bh. nogometa Bilbije sam poslao poruku svima da su vrata otvorena. Treba to i zaslužiti. Evo pogledajte ponašanje igrača na nedavnom sarajevskom derbiju. Lopta se ubacuje u teren. Meni takvi ne trebaju u reprezentaciji. To je poruka za sve, ne samo za njega, već i onog ko ga je nagovorio na takav postupak. Dobar je i Ćorluka iz Zrinjskog, ali imamo zaista dosta rješenja na desnom beku”.

Hadžibegić je prokomentarisao i suđenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, što možete pročitati u narednom tekstu.

Hadžibegić: “Ne vidim problem što sam se slikao sa Zeljkovićem, volio bih da se klubovi sastanu i pričaju o problemu suđenja”

Postavi odgovor