Iliev za MeridianSportBH: "Ne bojimo se nikoga jer imamo kvalitet"

Dejan Iliev, golman Sarajeva, u intervjuu za MeridianSportBH je pričao o svom dolasku u Bordo tim, vremenu provedenom u Arsenalu i drugim temama.

Dejan Iliev ima 29 godina i dolazi iz Sjeverne Makedonije. Za Sarajevo je potpisao u februaru, ranije je nastupao za Helsinki, a bio je i član londonskog Arsenala.

Kako se osjećate u Sarajevu? Da li ste se navikli na život ovdje?

“Već sam tu neko izvjesno vrijeme, tri-četiri mjeseca i jako mi se sviđa. Brzo sam se adaptirao, naravno pomaže tu naš jezik jer se mi svi razumijemo. Tako da uživamo ovdje i ja i moja porodica”.

Kako Vas je dočekao tim?

“Kao što sam rekao na početku, svi su me jako dobro prihvatili i već se jako dobro poznajemo. Pozitivna je atmosfera i nema nikakvih problema”.

Šta je presudilo za Vaš dolazak u Sarajevo i možete li nam otkriti šta ste znali o klubu prije nego ste došli ovdje?

“Presudilo je to što je Sarajevo najveći klub u Bosni i Hercegovini i jedan od najvećih klubova na prostoru bivše Jugoslavije. Lako mi je bilo da donesem odluku da dođem. Znao sam da je za Sarajevo igralo dosta makedonaca, da je Sarajevo ekipa koja osvaja titule, da imamo najbolje navijače, da je jako dobro organizovan klub i da igrači iz ovog kluba odlaze u veće klubove, bolje klubove i bolje lige. Kao što sam rekao na početku bilo mi je lako da donesem odluku”.

Sarajevoo
Foto: FK Sarajevo

Kako biste prokomentarisali Vaše nastupe za “Bordo” tim?

“Meni je najbitnije da pobjeđujemo svaku utakmicu. Dajemo sto posto da bi svaku utakmicu naši navijači bili sretni. Što se tiče početka sezone nije bilo naše najbolje izdanje, ali potrudili smo se da okrenemo sve te stvari na bolje. Nadam se da su navijači sretni, dat ćemo sve od sebe da do kraja pobijedimo svaku utakmicu”.

Do sada ste za Sarajevo upisali osam nastupa, koju utakmicu Vam je bilo najteže braniti, odnosno na kojoj utakmici ste imali najveći pritisak?

“Svaka utakmica ima svoju težinu i kao golman imate veliku odgovornost. Ako moram da izdvojim utakmicu neka to bude utakmica koja ima posebno značenje za klub, naše navijače i sve nas igrače, a to je utakmica protiv Željezničara”.

Narednu utakmicu FK Sarajevo igra protiv banjalučkog Borca. Već ste imali priliku da igrate protiv njih, kakva su Vaša očekivanja?

“Naša očekivanja su da pobijedimo svaku utakmicu bez razlike protiv koga igramo. Mi se nikoga ne bojimo, imamo veliki kvalitet, jako dobre igrače s kojima se možemo svakom suprostaviti i svakako da se nadam pobjedi”.

Kosevo
Foto: FK Sarajevo

Vratit ćemo Vas na početak Vaš karijere, da li se sjećate prvih fudbalskih koraka?

“Naravno, ja sam počeo u gradu Strumica u klubu Belasica. Moj tata je bio golman i ja sam ga naslijedio. Prvo sam počeo kao fudbaler pa nisam bio dovoljno dobar i onda sam morao stati na gol i tako je počela moja karijera”.

Prošli ste školu Arsenala, šta posebno pamtite iz tog perioda?

“Imam jako dobre uspomene iz Arsenala. Tamo sam proveo deset godina, upoznao sam jako puno prijatelja, radio sam sa vrhunskim trenerima, igračima i kad se vratim sjećanjima nazad imam jako lijepih momenata koje sam imao tamo”.

Da li i sada rado pratite utakmice Arsenala i da li ste sa nekim od njih u kontaktu?

“Naravno, navijam za njih. Igrači s kojim sam bio su većinom otišli, a igrači koji su trenutno tamo nemam neki kontakt ali poznajem dosta ljudi i ne mogu da nekog posebno izdvojim”.

Možemo li reći da je period koji ste proveli u Finskoj i najbitniji za Vašu karijeru jer ste sa Helsinkijem osvojili dva trofeja?

“Pa naravno, svako od nas ko voli da igra fudbal i da pobjeđuje, očekuje da osvoji neki trofej. Sa Helsinkijem sam osvojio ligu, osvojili smo kup, igrali smo Evropu i ciljeve za tu godinu smo ispunili. Nadam se da će tako biti sa Sarajevom u budućnosti i da ćemo imati puno trofeja”.

RTX6NKDL
Reuters/John Sibley

Osvrnut ćemo se još kratko na Sarajevo, pomenuli ste da su Vaši ciljevi za Sarajevo najviši mogući. Kako Vam se sviđaju atmosfera, stadion i navijači?

“Moram da kažem da je predivno igrati na našem stadionu. Želim da se zahvalim našim navijačim što su uvijek uz nas i kada igramo kući i u gostima. Imamo prelijepu atmosferu i navijači nas puno podržavaju. Ja jako uživam kada igramo kući i drago mi je kada na kraju utakmice idemo kod njih da zajedno proslavimo pobjedu. Imam jako pozitivne utiske”.

Potpisali ste ugovor sa Sarajevom do kraja ove polusezone uz opciju produženja. Upoznali ste tim, navijače i grad, da li biste rado produžili Vaš ugovor?

“Naravno, ja bih sa dvije ruke potpisao i produžio ugovor sa Sarajevom, da ostanem ovdje i ispunim ciljeve za ovu sezonu, sljedeću i da donesemo što više titula”.

Prepustit ćemo Vam priliku da pozovete navijače da vas bodre u subotu na stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

“Oni su uvijek tu uz nas, podržavaju nas i bodre svaku utakmicu. Nadam se da će doći u što većem broju, da odigramo utakmicu zajedno jer su oni naš dvanaesti igrač. Nadam se ćemo na kraju svi zajedno slaviti”.

Sarajevo Iliev
Foto: FK Sarajevo

Za sami kraj razgovora Dejan Iliev je odgovarao na naša „brza“ pitanja:

Najdraža utakmica u karijeri?

“Sa reprezentacijom protiv Turske”.

Najdraža odbrana gola?

“Penal koji sam odbranio da Sarajevo prođe dalje u Kupu”.

Kako biste opisali Simona Rožmana?

“Profesionalac, jako posvećen svom poslu”.

FK Sarajevo u tri riječi?

“Šampioni i najveći klub”.

Golmanski uzor?

“Petar Čeh”.

Utakmica protiv Želje ili Borca?

“Pobjeda protiv Želje i pobjeda protiv Borca”.

Da niste golman koju poziciju biste igrali?

“Bio bih krilo”.

Sarajevo će u narednom kolu Premijer lige BiH dočekati Borac, a ta utakmica je na programu u subotu sa početkom od 15h.

Pripremila: Lejla Šabanović

Postavi odgovor