Klafurić tvrdi: "VAR će dodatno osnažiti kvalitet lige i povjerenje u suđenje"

Trener Veleža, Dean Klafurić, dao je zanimljiv intervju zagrebačkim “Sportskim novostima” gdje je govorio o brojnim temama.

Klafurić se, prije svega, osvrnuo na aktuelnu sezonu u Premijer ligi BiH, te je dodao kako su rezultati “Rođeni” iznad prvobitnih očekivanja za ovu sezonu.

“Rezultati su nam realno iznad prvobitnih očekivanja za ovu sezonu, i naravno da sada ambicije imaju drugu konotaciju. Ali, moramo biti čvrsto na zemlji i nastaviti raditi kao do sada. U svakoj utakmici davati maksimum, razmišljati o svakoj sljedećoj i koncentrisati se. Budemo li na nivou, onda će nas rezultat nagraditi. Treći smo, tri boda u plusu nad Sarajevom, koji će biti i jedan od protivnika u preostalih osam kola” – kazao je Klafurić.

Na pitanje kako vidi rasplet u utrci za naslov šampiona BiH, Klafurić je rekao kako Borac realno ima najveće šanse da bude na kraju sezone prvi.

“Realno je da Borac ima najveće šanse, već i zbog sedam bodova prednosti. Najstabilniji su u formi, dobro igraju u kontinuitetu. Zrinjski je i zbog impresivnih uspjeha u Evropi finansijski snažan, ali je ulazak u evropsku grupu bitno opteretilo naporima ekipu i u prvenstvu. Ritam im je bio iscrpljujući. Oni, Borac i Sarajevo su tri kluba koji dominiraju proteklu dekadu, finanijski su neuporedivo ispred svih drugih”istakao je Klafurić.

Kakav vam je doživljaj bh. lige?

“Kao i oni koji nisu poznavali dešavanja bh. fudbala, imao sam neke predrasude. Uvjerio sam prilično brzo da je liga u punoj ekspanziji. Ulaže se puno u infrastrukturu, a posebno je važno da obnavljaju terene, koji su kao i Hrvatskoj nedavno, hibridi. Gotovo su svi u ligi dobili modernije terene i, to je, kao i kod nas, odmah podiglo nivo kvalitete igre. Od iduće sezone će se uvesti VAR i to će dodatno osnažiti kvalitetu fudbala i povjerenje u suđenje. Moram reći da sam u tom kontekstu vrlo impresioniran da BiH ima takvu klasu od suca kakav je Irfan Peljto. Mi u Hrvatskoj nažalost nemamo suca takvog nivoa, koji može biti veliki uzor drugima i pogotovo mlađima” kazao je Klafurić.

Kako biste usporedili stvarnost HNL-a i BiH lige?

“Mislim da za sada HNL i dalje ima obučenije mlade igrače, viši nivo rada u omladinskim kategorijama. Isto tako činjenice ukazuju da naši klubovi imaju bolje finansijske mogućnosti, stabilniji su, liga je jače tradicije. Osjećam da u BiH gledaju prema HNL-u kao referentnoj tački i model koji treba slijediti. Ono što vidim kao veliko bogatstvo bh. fudbala to je talenat igrača. Kod njih je izraženija izvorna fudbalska strast mladih, glad za igrom i napredovanjem. Nažalost, kako je i kod nas infrastruktura za rad sa mladima deficitarna, u BiH je još teže. Bez pravih uslova, treninga i organizacije teško je raditi ozbiljnije iskorake u bilo kojem fudbalu”kazao je Klafurić.

Tablice omogućuje Sofascore

Postavi odgovor