Problemi u KSHB, 13 klubova bojkotuje ligu: "Vodstvo Saveza nas je ignorisalo"

Klubovi koji se takmiče u Ligi Herceg-Bosne izdali su zajedničko saopštenje o problemima koji se dešavaju u Košarkaškom savezu Herceg-Bosne i ignorisanju neregularnih stvari koje je došlo od strane istog, kako se navodi u samom saopštenju.

Saopštenje prenosimo u cjelosti, a koje su potpisali HKK Široki, HKK Grude, KK Posušje, ŽKK Posušje, KK Pepi Sport Mostar, HKK Zrinjski, HKK Brotnjo, ŽHKK Brotnjo 94, HKK Rama, ŽHKK Rama, VKK Mostar, HKK Ljubuški, ŽKK Ljubuški.

“Poštovani, U cilju istinitog informisanja javnosti o događanjima unutar KSHB odlučili smo izdati ovo saopštenje za javnost. Dana 15.09.2023. godine u Mostaru je bila sazvana redovna izborna skupština KS Herceg Bosne.

Predstavnici gore nabrojanih klubova su na toj skupštini iskazali svoje nezadovoljstvo načinom na koji je ista sazvana i vođena, te su tražili da se ista vodi i realizira skladno statutu KSHB i svim pozitivnimzakonskim propisima koji regulišu rad udruga i saveza. Primjedbe i nepravilnosti na koje smo pokušali ukazati i koje smo tražili da se isprave između ostalog su bile:

– Skupština nije imala komisiju za kontrolu i verifikaciju nazočnih članova skupštine tj. nije utvrdila kvorum niti ko sve ima pravo glasa u skladu sa statutom KSHB.

– Nisu imenovani zapisničar, ovjeritelj zapisnika i komisija za brojanje glasova.

– Dopušteno je da pravo glasa na skupštini imaju predstavnici nekoliko novoosnovanih “Škola košarke” iako iste po važećem statutu KSHB nemaju pravo glasanja na skupštini.

– Predstavnik jednog kluba koji je formalno pravno ugašen prije par godina je bio nazočan na skupštini i glasao na istoj.

– Na skupštini je glasao i dosadašnji predsjednik KSHB, iako po važećem statutu pravo glasa mogu imati samo predstavnici koje klubovi ili udruge ovlaste, a aktualni predsjednik nije bio predstavnik nijednog kluba ni udruge.

Nakon što smo vidjeli da nijedna od naših gore navedenih primjedbi nije usvojena napustili smo skupštinu, jer nismo željeli sudjelovati u nelegalnom radu iste. Iako je našim napuštanjem skupština ostala bez kvoruma, preostali članovi skupštine su donijeli nekoliko odluka koje se protive važećem statutu KSHB.

Aktualno vodstvo saveza je nekoliko dana po završetku dostavilo klubovima zapisnik sa nelegalne skupštine. U istom tom zapisniku nije navedeno koje smo primjedbe tražili, kao niti činjenicu da je veći broj predstavnika klubova napustio skupštinu i da nije bilo kvoruma za daljnji rad skupštine. Nakon toga smo sukladno zakonskoj proceduri zatražili od nadležnog ministarstva blokadu provedbe nelegalnih odluka sa skupštine, inspekcijski nadzor iste i podnijeli prijave protiv ljudi koji su organizirali i vodili nelegalnu skupštinu.Takođe, sukladno statutu zatražili smo sazivanje izvanredne skupštine KSHB. U želji da se spriječi samovolja pojedinaca u KSHB, kršenje statuta i zakona, naši klubovi su odbili igrati utakmice 1. kola Lige KSHB.

Međutim, vodstvo saveza je ignorisalo naš stav, te je predsjednik sam bez dostavljenih informacija delegirao lokacije i satnicu za pojedine klubove nastojeći demonstrirati silu i snagu pozicije na kojoj se nalazi. Velika većina klubova (osim jednoga) odbila je registrirati utakmice rezultatom 20-0 i oduzimanjem bodova čime su pokazali prije svega solidarnost, poštovanje i sportske motive na čemu im VELIKO HVALA!

Mi klubovi, potpisnici ovog saopštenja smo na našem zadnjem sastanku jednoglasno donijeli sljedeće odluke:

– Mi ćemo krenuti igrati prvi dio Lige HB za sve uzraste, jer naš osnovni motiv je košarka i interes djevojčica i dječaka koji igraju košarku, a ne borba za fotelje i funkcije.

– Nastavićemo “borbu” svim legalnim i zakonskim sredstvima da se održi legalna skupština KSHB.

– Ukoliko do kraja prvog dijela Prvenstva KSHB ne bude sazvana i održana izborna skupština, podnešeni svi financijski izvještaji kao i izvještaj Nadzornog odbora, naši klubovi neće igrati drugi dio Prvenstva te ćemo razmotriti druge zakonske mogućnosti igranja utakmica.

Sa ovakvim odlukama, još jednom dajemo do znanja da želimo košarkaški sport i klubove koji legalno participiraju unutar KSHB podići na višu razinu, da se pronađu dodatna sredstva i generalni sponzor lige, te da se na taj način umanje troškovi klubovima kako bi isti opstali i razvijali košarkaški sport, a ne da se i dalje događa stagniranje košarke i nestajanje klubova u pojedinim sredinama. Sportski pozdrav” – stoji u zajedničkom saopštenju klubova.

Postavi odgovor