Kvalitet iznad svega

Dva najveća kluba u Hrvatskoj. Dva kluba iz “Velike četvorke” jugoslovenskog fudbala i dva trenera koja su “do juče” radila u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Sergej Jakirović i Jure Ivanković.

Sergej Jakirović ove sezone predvodi Dinamo u nikad neizvjesnijoj šampionskoj trci sa Hajdukom i Rijekom. U tu jednačinu, došao je i Jure Ivanković. Jedini trener koji je svoju licencu stekao u NFSBiH, koji će sa klupe predvoditi klub iz “velike četvorke”, Hajduk.

Kada je Jakirović stigao u Zrinjski u decembru 2020. godine, došao je kao mladi trener koji je svoj potencijal pokazao u Gorici, ali sa nemalo nepovjerenja javnosti zbog ispadanja iz Evrope sa Mariborom. Kratko je “Profa” bio u Sloveniji, samo 13 utakmica, ali dovoljno da mu se to okarakteriše kao neuspjeh. Iako, ko je pogledao i tih 13 utakmica Maribora pod njegovim vođstvom, mogao je znati kakav trener dolazi u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Znala je to uprava Zrinjskog, koja mu je dala povjerenje i kada u Zrinjski nije izborio nastup u Evropi u njegovoj premijernoj sezoni. U svom prvom prelaznom roku Jakirović je Zrinjski značajno podmladio i promijenio ekipu. Između ostalih, za njih su stigli Dragan JuranovićMarin MagdićIvan Bašić, a zatim i Igor Savić, Matija Malekinušić, Josip Čondrić i drugi. Zajedno sa iskusnim igračima koje je zadržao poput Nemanje BilbijeSlobodana JakovljevićaJosipa Ćorluke, Zrinjski i Jakirović su krenuli u najdominantnije sezone koje je Premijer lige upamtila. 

U osvojenoj tituli u njegovoj prvoj sezoni Zrinjski je već u džepu imao bogatstvo, čekajući prodaje Savića i Bašića. I Šerif je bio u podređenom položaju u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a samo nedostatak sreće ostavio je Plemiće bez evropske jeseni te godine. Na Jakirovom naslijeđu, uz kvalitetan rad Krunoslava Rendulića Zrinjski je u toj sezoni došao do duple krune, a potom i evropske jeseni.

Jakirovic
Foto: HŠK Zrinjski

Zrinjski je Jakiroviću dao prostor, a on je sa svojim stručnim štabom to klubu višestruko vratio. Sa njim, srušena je stigma nad Premijer ligom kao utočištem za unesrećene. A kvalitet, kvalitet kad tad ispliva na površinu i dokaže se.

Jakir je iz Lige konferencija izbacio Betis, Dinamo vratio u trku za titulu, a prije toga Rijeku spasio i sa dna tabele digao do Evrope, a zatim napravio, ispostavilo se, sebi konkurenta u trci za titulu. Kao što je Rendulić imao sreću da naslijedi baš Jakirovića, karte su tako pale i za Željka Sopića. Novi trener rijetko dolazi u sređene klubove, a Jakirović je samo takve ostavljao.

Premijer liga mu je bila odskočna daska, ali ništa manji izazov nego što ga ima u HNL-u. 

Sergej Jakirovic
foto: NK Rijeka

Da se kroz Premijer ligu ne može pokazati kvalitet, pa i na najmanjem uzorku sada pokazuje i Jure Ivanković. Filmska priča, nekadašnjeg igrača i trenera Širokog Brijega, koji je sada na klupi Hajduka.

Ivanković je iz omladinskog pogona Širokog Brijega imenovan šefom stručnog štaba kluba sa Pecare u situaciji kada Široki nije bio u poziciji da bira, niti igrače, niti trenere. Nezavidan položaj na startu sezone i u ekipi sačekao je Ivankovića.

Ivanković je svojim dolaskom na klupu, dva najbolja strijelca kluba Ivana IkićaAlena Jurilja prekomandovao na pozicije “wing-beka” i promijenio formaciju u 1-3-5-2. Svojim karakteristikama i kvalitetima, Ikić i Jurilj su u tom trenutku bili jedni od najboljih krilnih igrača lige, ali na “wing-beku” materijal za nešto daleko više. Široki je za samo par mjeseci promijenio filozofiju igre za 180 stepeni i fudbalskom tržištu ponudio Ikića, Jurilja, Blagajića… A neko na tržištu, vidio je Juru Ivankovića.

ivankovic
Foto: NK Široki Brijeg/Facebook

Tu je krenula njegova filmska priča do klupe Hajduke. Podigavši standarde i nerealne ambicije u Širokom Brijegu, za klub sa Pecare postao je “nedovoljno iskusan” i nespreman za takav korak.

Vratio se Jure i nastavio svoj razvoj sa juniorima Širokog Brijega. Ubrzo je Široki potpisao saradnju sa Hajdukom, koji je za prvog trenera tima imenovao Mislava Karoglana. Upravo je on, zajedno sa Ivankovićem nastupao za Široki Brijeg kao igrač. Uz poznanstvo i preporuku dobrim radom, Ivanković je prešao u Hajduk kao pomoćnik Karoglana.

Nakon dva poraza u četiri dana od Dinama, Hajduk je otpustio Karoglana, a kao vd. šefa stručnog štaba postavljen je Jure Ivanković.

Ivanković je tako postao jedini trener koji je trenersku licencu stekao u NFSBiH, a da će sa klupe predvoditi jedan od timova nekadašnje velike četvorke.

Postavi odgovor