Ludilo ili licemjerje

Saudijska Arabija, odnosno klubovi iz ove zemlje su krenuli u sveopštu kupovinu svjetskih fudbalskih zvijezda te se postavlja pitanje da li je pomenuti fenomen pošteno nazvati ludilom ili je to ipak licemjerje?

LUDILO

Kristijano Ronaldo, Karim Benzema, Ngolo Kante, Marcelo Brozović, sve su to imena fudbalskih superzvijezda današnjice koji su odlučili da prihvate megamilionske ponude klubova iz Saudijske Arabije.

Sve je krenulo i sa najvećom od njih, a riječ je naravno o Ronaldu koji je krajem protekle godine šokirao svijet kada je svoj potpis stavio na ugovor kojim je postavo novi fudbaler Al Nasra.

RTSFEZ6C
REUTERS/Ahmed Yosri

Pored toga što Ronaldo nije mogao da nađe klub iz Evrope, a da odgovora njegovim sasvim opravdanim elitnim standardima, razlog za odlazak u Saudijsku Arabiju je bila i sočna novčana ponuda.

Na početku se govorilo da će Ronaldo zarađivati blizu nevjerovatnih 200 miliona evra, ali je sada poznato da prema svom ugovoru Portugalcu na već debeli bankovni račun liježe dodatnih 67 miliona evra godišnje.

Ipak, smatralo se da je Ronaldov odlazak u pustinjsku zemlju tek jedna malena anomalija, kombinacija više faktora od njegovih godina, do nemogućnosti da pronađe odgovarajuću novu sredinu te nevjerovatnog novca, ali sve se promijenilo prije nešto više od mjesec dana.

Roberto Firmino
Foto: REUTERS/Carl Recine

Uslijedila je opšta ofanziva klubova iz Saudijske Arabije koji su potpomognuti Javnim investicionim fondom (PIF) krenuli u pohod ka svome cilju, a isti je dovođenje bar 20 elitnih fudbalera u njihovu ligu.

Tako se za svoju novu fudbalsku avanturu u azijskoj naciji odlučio pored pomenutih igrača sa početka teksta i Roberto Firmino, Kalidu Kulibali, Ruben Neves (koji je sada i najskuplji igrač lige sa vrijednošću od 40 miliona evra) te Eduard Mendi.

Shodno tome postavilo se pitanje, da li je ovo sve jedno veliko ludilo, da li upravo gledamo sunovrat prelijepe igre i koliko ovo sve ima smisla?

Mihajlo Mudrik
Foto: Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

LICEMJERJE

Sa masovnim prelascima u Saudijsku Arabiju su u istoj mjeri krenule i kritike, a možda je i najglasnija u tome bila javnost iz Engleske, to jest Premijer lige odakle je i nekolicina igrača otputovala u pravcu Azije.

Naravno ne može se izbjeći pomisao da u svemu ipak ima malo licemjerja jer je najveći potrošač na igrače, bar u protekloj deceniji bila Premijer liga Engleske sa Mančester junajtedom, Mančester sitijem te Čelsijem kao “harambašama” razbacivanja novca na igrače koji često ne opravdaju sulude cifre koje stoje iza njihovih transfera.

Najbolji primjer toga je brojka od preko tri milijarde evra koliko su samo tokom protekle sezone izdvojili klubovi Premijer lige Engleske za svoja pojačanja i gdje im niko žargonski rečeno u Evropi “ne može odbiti pero”.

Enzo Fernandez
Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Svjedoci smo toga da i evropski klubovi u protekloj deceniji daju nevjerovatne novce za plate igrače te za sve propratne stvari od zarade na imidž te obezbjeđivanja maksimalnog užitka za svakog od njih.

Glavna teza kompletnih kritika, na kritike poslovanje klubova iz Saudijske Arabije da se ne gleda isto na razbacivanje novcem u fudbalu, odnosno da je ono u jednom prelijepom redu kada to rade timovi iz najjačih evropskih šampionata.

Šta više, klubovima iz Evrope, njihovim navijačima, fudbalskim komentatorima, analitičarima te kritičarima je takođe sasvim “ok” kada isti ti “prljavi” novci iz zemalja poput Saudijske Arabije uđu u njihove timove i lige (npr. Pari Sen Žermen, Mančester siti, Njukasl).

Njukasl
Reuters/Lee Smith

Tada je sve u redu, te iako na početku klubovi koji u koje su ušli arapski novci budu kritikovani isti na kraju dobiju pohvalu kako doprinose razvoju fudbala u njihovoj zemlji te da je sve urađeno baš onako po mjeri.

Sada da li prisustvujemo jednom fudbalskom ludilu ili licemjerstvu, to odlučite sami, ali sve se čini da trošenje arapskih klubova nije ništa drugačije od evropske hegemonije od kada je fudbala, ali legimitivno je zapitati se da li ovo riječ o još jednom “sportswashing-u” i šta nas očekuje u budućnosti?

SPORTSWASHING I PERSPEKTIVA

Pored kritika da ulaganje u fudbal Saudijske Arabije nema nekog prevelikog sportskog smisla sprovodi se teorija da oni to rade kao promociju svoje države u jednom pozitivnom smislu, da se skrene pažnja sa kršenje brojnih ljudskih prava, učestvovanja u sukobu u Jemenu itd.

RTSFF196
REUTERS/Ahmed Yosri

Isto su u prije samo nekoliko godina, odnosno tokom 2010-ih godina pokušali da urade i Kinezi koji su u kratkom roku doveli bezbroj fudbalera za velike transfer sume i ogromne ugovore.

Oskar, Hulk, Karlos Tevez su samo neki koji su otišli put Kine, ali je ovaj pokušaj pranja ugleda svoje zemlje kroz sportske aktivnosti ubrzo propao te u 2023. godini imamo situaciju da je recimo šampion iz 2020. godine Žangsu Suning ugašen zbog finansijskih poteškoća.

Reagovala je i kineska vlada koja je zbog ogromnih finansijskih izdataka, neprofitabilnosti lige za klubove i slabog efekta svog super-projekta sa sredine 2010-ih godina ovog vijeka odlučila da donese “salary cap” (gornju granicu za iznos plate kod igrača), te da smanji broj mogućih stranaca u timovima Superlige Kine.

Infantino
Foto:REUTERS/Hamad I Mohammed

Jasno je da se zbog konačnog epiloga projekta Kine, pa i onog kojeg su imale Sjedinjene Američke Države 70-ih godina prošlog vijeka sa NASL (North American Soccer League) gdje su oba okončana u totalnom krahu i ona ovaj koji ima Saudijska Arabija gleda sa velikom dozom skepticizma.

Argumenti su kao i za Kinu te SAD isti, a to je manjak fudbalske kulture te istorije, manjak domaćih škola fudbala te isuviše veliki finansijski trošak koji prosto na kraju neće biti isplativ.

Bilo kako bilo, Saudijska Arabija nastavlja sa pohodom na Evropu i igrače iz klubova sa “Starog kontinenta” te čvrstvo stoje iza svog projekta.

Samo će budućnost pokazati da li taj projekat ima perspektivu, da li je ludilo, licemjerje ili samo jedna igra bogatih vladara Saudijske Arabije koji žele da poprave svoj imidž u svijetu ulagajući u najpopularniji sport.

Ono što je jasno je to da ćemo mi i dalje pomno pratiti, istraživati te pisati o ovoj temi, a dokaz za to su i dosadašnji tekstovi koje možete pročitati klikom u nastavku teksta:

Postavi odgovor