Meč fudbalske baštine

Škotska i Engleska će večeras odigrati jedan pravi meč reprezentativne fudbalske baštine i to na terenu stadiona “Hampden Park”.

U jeku smo utakmica kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Njemačkoj te se reprezentacije bore za čast i ponos svoje zemlje, grba, zastave i dresa.

Ponosno se intoniraju i pjevaju državne himne, a tradicija odigravanja internacionalnih mečeva između fudbalskih federacija odnosno saveza je započeta još 1872. godine.

Tada su 30. novembra na dan Svetog Andreja snage odmjerile reprezentacije Škotske i Engleske na terenu za kritek što je na samom začetku fudbalske igre često bio slučaj.

Šta više i samo vrhovno tijelo svjetskog fudbala FIFA upravo duel između dvije države sa Ostrva priznaje kao prvi reprezentativni okršaj i istoriji “najljepše igre”.

Kao što je i ranije u tekstu navedeno, taj meč se igrao na terenu za kritek pod imenom “Hamilton Kresent” i to pred publikom od četiri hiljade uzbuđenih gledalaca željnih fer i poštene fudbalske bitke.

Što se tiče samog toka utakmice za koju ste ulaz morali platiti jedan šiling (ekivalent bi otprilike bila vrijednost nešto više od današnje četiri funte) tadašnji novinari sa terena te navijači na tribinama su bili oduševljeni sa borbom, zalaganjem, driblinzima te uzbuđenjima na izuzetno teškom terenu koji je bio nakvašen obilnim kišnim padavinama.

Naravno pravila igre su tada bila dosta drugačija dok je suština fudbala bila ista odnosno ona ekipa koja postigne više golova na kraju odnosi pobjedu, ali je sa druge možda i simbolično za zvanično prvi priznati meč dvije reprezentacije od strane FIFA-e da je isti završen sa podjelom časti.

Ali uprkos rezultatu od 0:0 meč je opisan kao ogroman uspjeh što govori i reportaža od strane sportskog magazina “The Field”: “Konačni rezultat meča je prihvaćen sa gromoglasnim aplauzima gledalaca i pozdrava započetih od strane oba tima za njihove antagoniste meča te su isti nastavljeni od strane posmatrača dok posljendnji član obje strane nije napustio teren. Takođe sama utakmica je u svakom smislu bila signal uspjeha, jer je igra do samoga kraja bila nadahnuta i prijatna koliko je to moguće zamisliti”.

Hampden Park
Foto: REUTERS/Carl Recine

Tako su 150 godina kasnije, odnosno u novembru 2022. savezi škotske i engleske dogovorili prijateljski susret naredne 2023. godine koji će poslužiti kao komemoracija za istorijski meč dvije reprezentacije.

A isti dolazi sa velikim uzbuđenjima te odličnim ritmom u kom se nalaze selekcije domaćina Škotske te gostujuće Engleske jer oni igraju fantastično u posljednje vrijeme.

I to pogotovo Škotska koja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj proživljava zlatne dane i nakon prvih pet kola imaju isto toliko pobjeda te su prvoplasirani ispred fudbalske velesile kakva je Španija.

Škotska
Foto: REUTERS/Carl Recine

Samim tim nama ostaje da se spremimo za fudbalski spektakl te obilježavanje istorije igre koja se ubrzo nakon duela odigranog 1872. godine kao bukteća vatra proširila čitavom planetom.

Susret je tako zakazan da počne od 20.45h po našem vremenu i jasno je da će za događaj od ovakve važnosti oba selektora izvesti najbolje moguće ekipe.

A za kraj te kao završnu tačku kompletne priče o “meču fudbalske baštine” na kraju teksta pročitajte imena fudbalera u startnoj postavi Škotske i Engleske koji su na teren kriket stadiona “Hamilton Kresent” istrčali prije 151 godinu:

Škotska, formacija 1-2-2-6: 

  • Robert Gardner (kapiten); Vilijam Ker, Džozef Tejlor, Džejm Dž. Tomson, Džejms Smit; Robert Smit, Robert Leki, Aleks Rind, Bili Mekinon, Džeri Vir, Dejvid Voterspun

Engleska, formacija 1-1-1-9:

  • Robert Barker; Harvud Grinhalg, Redžinald Kortni Velč; Frederik Medison, Vilijam Mejnard, Džon Brokbenk, Čarls Kleg, Arnold Kirk Smit, Katbert Otavej (kapiten), Čarls Čeneri, Čarls Moris
Postave

Postavi odgovor