Milovan Drobnjak za MeridianSportBH: "Velika mi je čast biti nominovan za američku Kuću slavnih"

Milovan “Mićo” Drobnjak, majstor 5. nivoa kung fua, majstor džuda, trener kik-boks kluba Borac, bivši trener Jugoslavije u kung fu i kik-boksu i bivši trener reprezentacije BiH u kik-boksu, nominovan je za američku Kuću slavnih borilačkih sportova u kategoriji “Majstor godine”, o čemu je govorio za MeridianSportBH.

Ulazak u američku “Kuću slavnih” je veliko priznanje koje dobijaju samo rijetki, višegodišnji, dokazani majstori različitih borilačkih vještina i ne može svako da bude nominovan, jer se pomno prate rezultati rada i uspjesi. Da bi neko uopšte bio nominovan za prijem mora imati preporuku nekoga ko dobro poznaje rad i uspjehe kandidata.

U “Kući slavnih” to je najviše priznanje koje se dodjeljuje u tri kategorije „Majstor godine“, „Nagrada za životno djelo“ i „Legenda borilačkih sportova“.

Milovan Drobnjak bi na svečanosti u Las Vegasu za poseban jubilej povodom 25 godina od osnivanja “Kuće slavnih” ove godine mogao ponijeti titulu Majstora godine 2024.

Nakon što je prošle godine Isak Džanić, majstor 7. nivoa kung fua postao prvi iz BiH koji se našao u američkoj “Kući slavnih borilačkih sportova”, upravo je on sada predložio Drobnjaka, a prijedlog mu je dao i grandmaster Siniša Ivanji sa kojim je Milovan vodio klub u Novom Sadu.

“U svijet borilačkih vještina ušao sam 1963. godine u boks klub Hajduk iz Kule, gdje sam tada i živio. Klub se zatvorio zbog finansijskih poteškoća, kada počinjem trenirati džudo i to traje punih 12 godina, najprije u Kuli, zatim u Subotici, Zrenjaninu, Njemačkoj, a džudo karijeru završavam u Novosadskom Partizanu. Nakon toga, srećem Sinišu i on mi predlaže da dođem trenirati i kung fu, s obzirom da sam već dobro poznavao borilačke vještine, te nakon 6 mjeseci postajem njegov pomoćnik”rekao je Drobnjak za MeridianSportBH i dodao:

“Vodili smo klub do početka 90-ih, kada osnivam prvi kik-boks klub u Srbiji i Crnoj Gori. Nakon deset godina, tačnije 99. godine dolazim u Banja Luku kako bih vodio novootvoreni prvi kik-boks klub u Banja Luci. Tu su se učlanili i počeli trenirati Denis Marjanović, Bojan Glavaš, Rade Basta i drugi uspješni sportisti koju su kasnije ostvarili velike nagrade”.

regrrree

“Mićo” nije krio ni veliki ponos na svoj sportski doprinos i uspjeh članova njegovog kluba još od 99. godine.

“Učestvovali smo na raznim takmičenjima. Draženka Ninića, kao najboljeg takmičara Jugoslavije vodio sam na Evropsko prvenstvo u Atinu i osvojio je treće mjesto u Evropi, kao takmičar u kung fu Sandi. Rade Basta je bio član Reprezentacije Jugoslavije i juniorski prvak, te član mog Novosadskog kluba. 2001. godine, Jovan osvaja zlato, a Ninić srebro” – objasnio je Milovan.

Zvaničan poziv poslao je Džon Teri, predsjednik američke Kuće slavnih borilačkih vještina.

“Ovakav poziv nisam ni zamišljao. Jako sam se iznenadio, a kako sam bio prilično bolestan neko vrijeme, sada se teže krećem, te sa sobom vodim moja dva prijatelja  Zorana Tešanovića i Stefana Berića, koji će mi pomoći, a drago mi je i što će svjedočiti takvom događaju. Velika mi je čast, jer je ovo na neki način i kruna moje sportske karijere i jedini sam iz Republike Srpske koji je ikad nominovan za ovako nešto”rekao je Drobnjak.

image 6487327 1

Vezano za ovaj događaj, za naš portal su govorili i trenerovi gosti koji će ga pratiti na ovoj svečanosti. 

Zoran Tešanović imao je samo riječi hvale za Milovana sa kojim sarađuje više od 20 godina, a govorio je i o njihovom odnosu, kao i o ponosu koji osjeća zbog trenerovog uspjeha.

“Milovan Drobnjak je moj trener od 2002. godine i izuzetno sam ponosan što je dobio poziv za ‘Kuću slavnih’. Idem kao njegova pratnja kako bih mu pomogao koliko god mogu, a velika mi je čast što je od svih svojih prijatelja za ovakav događaj pozvao baš mene. Nakon naše dugogodišnje saradnje, naš odnos je prestao biti odnos ‘učitelj-učenik’ i mi smo postali nešto kao porodica i tu smo jedan za drugog kad god je to potrebno.” – rekao je Zoran Tešanović, profesor fizičkog vaspitanja i sporta, fitnes trener, ski instruktor i dugogodišnji član kik-boks kluba Borac i dodao:

“Milovan je trener svih trenera. Kik-boks nije ni postojao u Banja Luci, pa se može reći da je on njegov tvorac. On je poseban. Nije kao svi ostali 77-godišnjaci, već potpuno drugačiji, a upravo zato ga i volim. Definitivno je nesvakidašnji”.

Drobnjak i Berić treniraju od 2011. godine, a zahvaljujući znanjima koje mu je trener pružio, Stefan je kao junior osvojio i zlato na prvenstvu Republike Srpske.

“Zoran Tešanović i ja zvanično smo navedeni u pozivu kao trenerova pratnja u Ameriku, a s obzirom da je starije životne dobi i da se teže kreće sam, pomoći ćemo mu u kretanju i komunikaciji. Trener je predložen zbog izuzetnog doprinosa u sportskom svijetu, konkretno svijetu borilačkih vještina, a to je najveće moguće priznanje o kojem svaki trener sanja” – rekao je Stefan Berić, dipl. pravnik, član kik-boks kluba Borac i pomoćni trener i dodao:

“Trenutno smo u procesu viziranja. Biće teško pokriti sve troškove, jer sve snosimo sami, ali s obzirom da je ovo veliki ponos jednog grada i njegovih ljudi, nadamo se podršci i pomoći kako bi trener uspio ostvariti svoj cilj i preuzeti nagradu koja podrazumijeva plaketu i prsten koji dobijaju nominovani u ‘Kući slavnih'”.

SFFSFSF

Milovan Mićo Drobnjak trenutno živi i radi u Banjoj Luci, a u Americi će boraviti od 18. do 20. jula, kada bi trebao preuzeti nagradu. Iza sebe ima preko 50 godina uspješnog rada, truda i velikog doprinosa sportu, te više slavnih imena sa izvanrednim rezultatima. Svoju karijeru krunisaće nagradama u Americi, a to će biti ponos svih članova kik-boks kluba Borac, kao i njegovih učenika, prijatelja i poznanika.

Postavi odgovor