Mundijalske priče: Poljska

Ostalo je još 32 dana do početka Svjetskog prvenstva u Kataru, a u serijalu “Mundijalske priče” ćemo kroz kratki siže obići sve reprezentacije učesnice ovogodišnjeg izdanja turnira, a sada nam je na redu Poljska.

I dalje sija 1974. i 1982. godina

Uprkos tome što se Poljska tokom proteklih deset godina afirmisala kao jedna od najkvalitetnijih evropskih i svjetskih nacionalnih selekcija, najveći uspjesi ove države su zabilježeni tokom prošlog vijeka.

Poljska je prvo 1974. pa onda osam godina kasnije osvojila svoja jedina odličja na Svjetskim prvenstvima te su se u obje prilike okitili bronzanim medaljama.

Selekcija Poljske (u svom prvom pohodu na medalju) na Mundijal u Zapadnoj Njemačkoj nije otišla sa nekim velikim nadanjima, jer je njima ovo bilo prvo još od daleke 1936. godine kada su posljednji put do tada i igrali na jednom.

Sa klupe ih je predvodio sada već trenerska legenda Poljske Kažimir Gorki dok su ih na terenu predstavljali puleni zlatne generacije fudbala ove tada zemlje “Istočnog bloka”.

Za daljnju priču, važno je napomenuti da je tada na Mundijalu u Zapadnoj Njemačkoj igran sistem sa dvije grupne faze, gdje su tokom prve faze prvoplasirane ekipe iz ukupno četiri grupe išle u drugu fazu, a nakon koje je uslijedila završnica odnosno finalni i meč za treće mjesto. Znam pomalo komplikovano, ali tako je to tada bilo.

Poljska 1
Foto: Printscreen

U prvoj grupnoj fazi Poljaci su izvukli Argentinu, Italiju te slabašne Haite i šokirali apsolutno sve ljubitelje fudbala tog doba jer su završili prvi u grupi.

Prvo su savladali Argentinu sa 3:2 u veoma uzbudljivom meču, pa odigrali remi sa Italijanima 1:1 da bi na kraju deklasirali nemoćne Haićane sa konačnih 7:0.

Nakon toga su dobili Jugoslaviju, Zapadnu Njemačku i Švedsku u drugoj fazi i u grupi B, te su se umalo kvalifikovali iz iste u finale, ali su u posljednjem meču pobijeđeni od strane Nijemaca sa minimalnih 1:0. Ipak, na sreću svih Poljaka oni su sa drugog mjesta u grupi obezbijedili duel za treće mjeste i ponovo priredili šok te ostvarili trijumf nad Brazilcima.

Lična karta PoljskeKontinent: Evropa
Površina312,696 kilometara kvadratnih
Broj stanovnika38,179,800 (popis iz 2021. godine)
Glavni jezikPoljski
Glavni grad i populacijaVaršava (1,860,281)

Bajka “Zlatne generacije Poljaka” se nastavlja

Poljaci su se kvalifikovali i za Mundijal 1978. godine gdje su ispali u svojoj grupi, ali su uspjeh od proteklog Svjetskog prvenstva ponovili u Španiji 1982.

I Svjetsko prvenstvo u Španji se igralo po principu dvije grupne faze, sa tim da je sada u prvom ciklusu bilo šest grupa, a u drugom samim tim četiri što je značilo da ćemo uz polufinalne i finalni meč imati i četvrtfinala.

Ponovo je Poljska završila kao prva u svojoj grupi tokom preliminarne runde gdje su Italijani po drugi put u osam godina osjetili gnjev “Zlatne generacije” ove slovenske države.

Tokom druge grupne faze u Španiji 1982. godine su izvukli Sovjetski Savez te Belgiju i dalje su u nokaut fazu prošli tek zbog bolje gol razlike od Sovjeta.

Samim tim, Poljska je došla do svog prvog polufinala ikada na Svjetskom prvenstvu (zapamtimo 1974. se igrao samo finalni duel i onaj za treće mjesto), a tu ih je čekao sada već njihov stari znanac selekcija Italije.

Poljska ovog puta nije bila trijumfalna te je Italija otišla u finale sa 2:0 na semaforu, dok su popularni “Orlovi” odletili na megdan Francuzima i sa 3:2 savladali još jednog svjetskog velikana te osvojili drugu bronzanu medalju na Mundijalima u osam godina.

Poljska 2
Foto: Printscreen

Period stagnacije

Dobro je Poljska igrala i 1986. u Meksiku, došli su do osmine finala, ali su oni na novi nastup na Mudijalu čekali od te godine pa sve do 2002.

Od tada su Poljaci odigrali još tek dva Mundijala i na sva tri su svoj put završavali u grupnoj fazi i nikako nisu ni približno uspjeli da replikuju uspjeh svojih sunarodnika iz sredine 70-ih te 80-ih godina prošlog vijeka.

Mnogi su sada mišljenja, da iako trenutna ekipa možda nije neka nova “Zlatna generacija”, da ista može dosta više da ponudi na ovom predstojećem Mundijalu u Kataru.

Lična karta fudbalske reprezentacije PoljskeKonfederacija: UEFA (Evropa)
SelektorČeslav Mihnevič
Najviše nastupaRobert Levandovski (134), kapiten
Najviše golovaRobert Levandovski (76)
Trenutna pozicija na FIFA rang listi26. pozicija, 5. u avgustu 2007. godine
Najveći uspjesi reprezentacije2x treća mjesta na Mundijalima
Vrijednost reprezentacije na tržištu257.70 miliona evra

Poljska će predvođena Robertom Levandovskim, sada već apsolutnom legendom nacionalnog tima, kapitenom, rekorderom po broju nastupa i po broju golova izaći na megdan u Kataru Argentini, Meksiku te Saudijskoj Arabiji.

Ukoliko gledamo najave po nekim stranim portalima, podkastima i emisijima posvećenim Mundijalu, Poljska se priprema da ukrsti koplja sa Meksikom u borbi za drugu poziciju.

Imaju oni sigurno snage, jer pored merkurijalnog golgetera Levandovskog Poljaci imaju siguran par ruku u vidu Vojčeha Šćesnog, defanzivce Kamila Glika koji je zamjenik kapitena te Jana Bednareka i pregršt talenta u veznom redu sa Pjotrom Zijelinskim te iskusnog Kamila Grosickog i Gžegoža Krihovjaka.

Dodatnu vatrenu snagu popularnom “Levi” u napadu nudi Arkadijuš Milik i Poljska sa ovim rosterom ide na plasman van grupe, prvi još od 1986. godine.

Standings provided by Sofascore

Postavi odgovor