FIBA Mundobasket: Šta očekivati?

FIBA Svetsko prvenstvo u košarci 2023. uskoro će pogoditi svijet sporta. Ovo je jedan od najiščekivanijih događaja za ljubitelje košarke na globalnom nivou. Zamislite da čekate četiri godine na tako nešto, a pritom između Olimpijskih igara. To je dugo vremena za ljude koji umiru da budu svjedoci ovog velikog događaja.

FIBA Svetsko prvenstvo u košarci kao velika međunarodna košarkaška smotra koja će uključiti neke od uzbudljivih svjetskih košarkaških reprezentacija. Naravno, pobjednik će biti samo jedan, ali će narednih timova obezbijediti plasman na Olimpijske igre koje se naredne godine održavaju u Parizu.

Mundobasket se posljednji put održao 2019. godine i tada je zabilježen rekord od više od tri milijarde TV gledanosti. S druge strane, statistika društvenih medija zabilježila je 1,5 milijardi pregleda, a za očekivati je da nakon četiri godine “suše” gledanost ovog ljeta dodatno poraste.

Ovaj događaj će započeti 25. avgusta i završiti se 10. septembra, kada je planirano finale. Zasigurno, zemlje domaćini su već zauzete pripremama za još jedan istorijski događaj koji ljubitelji košarke željno iščekuju. Učestvovaće 32 tima iz različitih zemalja. Dakle, na rasporedu su ukupno 92. utakmice u periodu od 16 dana u tri zemlje domaćina – Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Ovo je prvi put da više zemalja zajednički organizuje događaj, a postoji nekoliko razloga zašto je to tako. Za sportiste, to može ukloniti monotoniju igranja na samo jednom mjestu. Drugi razlog, koji je povoljan za zemlje domaćine, je što može povećati njihov turizam, ali i prihode. Dakle, ovo će biti “win-win” rješenje i za domaćine i za učesnike.

Pored utakmica, postoji i raspored turneje za Nejsmitov trofej. Trofej Nejsmit je dobio ime po pronalazaču košarke dr Džejmsu Nejsmitu. Turneja će početi u Španiji, pobjedniku Svjetskog prvenstva 2019. godine.

Zatim će se zaustaviti u sve 32. zemlje učesnice. Nakon toga će putovati u Japan, zatim u Indoneziju, i na kraju će stići na Filipine 10. septembra, gdje će se održati veliko finale.

A sada, da se “bacimo” malo i na timove koji će predstavljati najozbiljnije konkurente za svjetskog šampiona, iako do sada nisu baš sve reprezentacije objavile spiskove igrača. Među njima je i Srbija.

Naravno, SAD uvijek slovi za prvog favorita, bez obzira što na ovu svjetsku smotru nisu poslali neki novi “drim tim”. Naprotiv, poslali su mlade nade NBA košarke, koje će definitivno biti željne dokazivanja. Pored njih, Kanada se čini kao reprezentacija koja bi mogla mnogima da pomrsi račune.

Oni su na ovaj Mundobasket poslali NBA zvijezde predvođenje Džamalom Marejem, dok ih sa klupe predvodi Đordi Fernandez, pomoćni trener Sakrametno Kingsa i nekadašnja desna ruka Majka Melouna u Denver Nagetsima. Ako pogledamo imena kanadske selekcije, mnogi bi im mogli dati i prednost u odnosu na SAD.

nejsmit
Foto: REUTERS/Lisa Marie David

Spisak igrača je objavio i selektor Španije, Serđo Skariolo. Španija će braniti titulu osvojenu u Kini prije četiri godine, a i sa ovim sastavom će sigurno opet biti među glavnim favoritiima. Tu su Riki Rubio, Serhio Ljulj, Rudi Fernandez, braća Ernangomez… Na prvu se uvijek može učiniti da su možda prestari za odbranu medalje, ali Špance nikada ne treba otpisivati.

Jedna od selekcija koja je takođe objavila spisak igrača jeste i Grčka, a roster možete pogledati OVDJE. Ono što je za njih najbitnije, jeste da će nastupiti Janis Adetokumbo, ali će se osjetiti nedostatak rješenja na poziciji organizatora igre. Prethodnih dana su poziv odbili Nik Kalates, Kostas Slukas i Tajler Dorsi, pa se nekako čini da Grčka nema taj kostur tima koji bi mogao da poljulja gorepomenute selekcije.

Poznati je takođe i spisak Italijana koji će otputovati na Mundobasket, reprezentacije koja je uvijek važila za vrlo nezgodnog protivnika, u šta se uvjerila i Srbija na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu. Đanmarko Poceko je pozvao gotovo identične igrače kao tada, pa ostaje da vidimo da li mogu nešto više napraviti.

Naravno, ljude sa ovih prostora najviše zanima spisak igrača Srbije. Uskoro će započeti i pripreme za Mundobasket, a Svetislav Pešić još nije zvanično objavio spisak. Kako za sada stoje stvari, sva velika imena u Srbiji će zaigrati, ali je još neizvjesno da li će Nikola Jokić prihvatiti poziv.

Ukoliko Srbija bude igrala sa Jokićem, Bogdanom Bogdanovićem, Vasilijem Micićem, Nikolom Jovićem, ali i domaćim igračima koji igraju u Evropi, onda će borba za zlatnu medalju biti i više nego realna.

Ovih šest reprezentacija se za sada ističu, ali ne treba ni potcijeniti Litvaniju, Sloveniju, kao i Njemačku. Sve u svemu, čini se kao da ćemo ove godine gledati možda i jedno od najuzbudljivijih i najizjednačenijih Svjetskih prvenstava do sada, gdje definitivno svaka od pomenutih reprezentacija ima kvalitet da dođe do samog kraja.

Postavi odgovor