Elvedina Muzaferija za MeridianSportBH: "Šteta što mnoga djeca u državi koja je bila domaćin Olimpijskih igara ne znaju da skijaju"

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija pričala je za MeridianSportBH o ciljevima za novu sezonu, o problemima u skijanju Bosne i Hercegovine, te generalno o sve većim problemima s kojima se nose skijaši zbog nedostatka snijega. 

Zbog problema s vremenom još nijedna trka u brzim disciplinama, a da su imali dosta problema s pripremama zbog nedostatka snijega u Evropi. 

“Sezona je trebala početi prethodnog vikenda, ali zbog lošeg vremena i jakog vjetra trka je otkazana. Sada čekamo početak u decembru da krenemo s prvom trkom u Svjetskom kupu u brzim disciplinama. Pripreme su bile dosta teške s obzirom da je bilo problema s nedostatkom snijega. Početkom ljeta smo mislili da će biti dobri uslovi u Evropi i odlučili smo da ne idemo u Čile ili Argentinu, međutim kad smo već trebali početi s treningom nije bilo dovoljno snijega, a bilo je kasno za rezervaciju treninga u Čileu. Trenutno boravimo u Sjedinjenim Američkim Državama i nadam se da ću ovaj trening dobro  iskoristiti da što bolje uđem u sezonu” – kazala je Muzaferija.

RTX4TOPA
Foto: REUTERS/Damir Sagolj

Kao glavni cilj ove sezone je istakla da ima što više plasmana među najboljih 30, te da se plasira u finale Svjetskog kupa.

“Ove sezone je glavni cilj konstantan ulazak u najboljih 30, a onda se nadamo i plasmanu u finale Svjetskog kupa. Međutim teško je bilo šta reći prije prve trke, sezona je jako duga, tako da iskreno se nadam da će se sve posložiti i da ćemo ispuniti ciljeve” – navela je Elvedina.

Po običaju u sportu Bosne i ercegovine veliki problem su finansije, a Muzaferije ističe da se situacija kod nje malo popravila. 

“Najveći problem su finansije. Kada pričamo o skijanju potreban je jako veliki iznos za trenere, servisere, putovanja. S obzirom da skijanje zahtjeva boravak u mnogim državama, tako da su finansije svima najveći problem. Prije sam pokretala GofundMe koji omogućava svima koji žele da me podrže bez plaćanja poreza, iznosom koliko žele. Trenutno se situacija malo popravila, još uvijek nedostaje državna podrška, jer nemamo Zakon o sportu, ipak tu je podrška Vlade Kantona Sarajeva, Visit Sarajevo, BH Telecoma i ASA Central osiguranja koji finansiraju moju karijeru, kao i grad Visoko od samog početka. Iskreno nadam se da će biti podrška i s glavnih državnih nivoa, s obzirom  koliko novca treba za jednu sezonu , što je mom slučaju između 100 i 150 hiljada evra da se pokriju svi troškovi”  – rekla je Muzaferija.

RTSG2PT7 1
Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Što se tiče samog skijanja u Bosni i Hercegovini navodi da je veliki problem to što u državi koja je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara mnogo djece ne zna da skija, a kao jedan od glavnih razloga je nedostatak finansija. 

“Stanje skijanja u Bosni i Hercegovini je na jako lošem nivou, skijanje je samo po sebi postalo luksuz. Nažalost jako malo porodica teško mogu sebi priuštiti zimovanje i to je najveći problem da djeca nemaju adekvatan pristup skijanju, a mnoga djeca i ne znaju da skijanju u državi i grad koji je imao Olimpijske igre” – istakla je Elvedina i prokomentarisala je i probleme koje imaju skijaši zbog sve većeg nedostatka snijega:

“Sve je lošije i lošije stanje sa snijegom, imamo otkazivanje trka i tu su i problemi s treninzima, jer imamo puno manje pristupa treningu. Prije smo mogli puno više tokom ljeta trenirati u Evropi, međutim sada je to i nemoguće. Glečeri koji su radili 365 dana sada se zatvaraju u julu i avgustu, što je najveći problem za nas i definitvno će to biti jedan od najvećih problema za skijanje u predstojećim godinama”.

RTS5K02O
Foto: Andrew P. Scott-USA TODAY Sports

Za sami kraj je pričala o svom slobodnom vremenu i gradovima koji su joj se posebno svidjeli tokom putovanja. 

“Dosta putujemo, to su većinom skijališta, planine i brda, tako da nemamo prostora za obilazak gradova. Izdvojila bih manja mjesta poput Kran Montane i Sent Morica gdje su u jednom i grad i skijalište. Najviše se družim s Amerikankama, ovdje se svi takmiče jedni protiv drugih, kada su treninizi i trke svi su fokusirani na rezultat i nema puno vremena za druženje. U slobodno vrijeme sam u teretani, volim da igram tenis, vozim biciklo, uglavnom se trenira tokom čitave godine, tako da nema puno slobodnog vremena” – kazala je Muzaferija. 

Elvedini zahvaljujemo na odvojenom vremenu i želimo joj puno sreće u nastavku karijere.

Piše: Dejan Jovičić

Postavi odgovor