Obustavljen rad Moje TV, evo gdje možete pratiti utakmice Svjetskog prvenstva

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) privremeno je oduzela pravo na rad “Moje TV“, što predstavlja problem kada je riječ o prenosu četvrtfinalnih mečeva Svjetskog prvenstva u Kataru.

Ipak, iz “BH Telekoma” su najavili da će sva prava emitovanja prebaciti na “BHRT“, što je dobra vijest za gledaoce koji će moći uživati u četvrtfinalnim mečevima Mundijala u Kataru.

Saopštenje “BH Telekoma” prenosimo u cjelosti.

“BH Telecom i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine su u maju 2022. godine potpisali Memorandum o međusobnoj saradnji na obezbjeđivanju medijskih prava najvažnijih međunarodnih sportskih natjecanja i dostupnosti istih svim građanima Bosne i Hercegovine. Potpisivanje ovog dokumenta je rezultat prethodno iskazane obostrane spremnosti BH Telecoma i BHRT-a na saradnju, kako bi obezbijedili medijska prava na emitovanje sportskih natjecanja i to na način da najznačajnija međunarodna nogometna natjecanja budu dostupna svim građanima Bosne i Hercegovine bez posebne naknade, kako je to i propisano Zakonom o Javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine.

U okviru navedene saradnje, BH Telecom je stekao prava na emitovanje uživo 18 utakmica Svjetskog prvenstva u fudbalu, dok se preostale utakmice emituju na kanalima BHRT-a. Prenos navedenih utakmica regulisan je ugovorom o sublicenciranju između BHRT-a i BH Telecoma, koji je zaključen u skladu sa svim pravilima organizacija FIFA i EBU, te na osnovu njihovog odobrenja.

Na ‘MY TV’ servisu su se pored utakmica Svjetskog prvenstva u fudbalu prenosile i utakmice nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u okviru UEFA takmičenja, utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine, te drugi ekskluzivni sadržaji u produkciji BH Telecoma, sve sa ciljem donošenja novih kvalitetnih i ekskluzivnih sadržaja korisnicima Moja TV usluge BH Telecoma” – navodi se u saopštenju, pa se nastavlja:

Javnosti je poznato i da BH Telecom putem platforme BH ContentLab ulaže značaja sredstva u razvoj novih kvalitetnih audio-vizuelnih sadržaja produciranih u Bosni i Hercegovini i time snažno podržava razvoj bh. filmske industrije. Tako su korisnici Moja TV imali priliku gledati prvu bh. kriminalističku seriju „Kotlina“, a uskoro i nekoliko najavljenih novoproduciranih TV serija.

Privremenom mjerom Regulatorne agencije za komunikacije BiH izdatom 7.12.2022. godine, MY TV servis će privremeno obustaviti rad, počevši od 8.12.2022. godine. BH Telecom će poduzeti sve potrebne aktivnosti da novonastalo pitanje u što kraćem roku riješi, na zadovoljstvo korisnika Moja TV usluga i  građana Bosne i Hercegovine, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

S obzirom na veliku zainteresovanost građana za praćenje utakmica Svjetskog prvenstva u fudbalu, BH Telecom je svoja prava na emitovanje uživo dvije utakmice četvrtfinala prenio na BHRT i time još jednom pokazao svoju društvenu odgovornost prema svim građanima  Bosne i Hercegovine. Ostali sadržaji koji su korisnici Moja TV platforme mogli pratiti putem MY TV servisa će biti dostupni putem Moja TV Videoteke”.

Na platformi “Moja TV” bilo je planirano da se emituje direktan prenos mečeva između Holandije i Argentine te Portugala i Maroka, no spomenute mečeve ipak će moći gledati svi građani BiH.

Postavi odgovor