Odbijena žalba Mercedesa, Verstapen ostaje na tronu

Direkcija F1 trke u Abu Dabiju odbacila je žalbu Mercedesa, čime je titula šampiona svijeta Maksa Verstapena potvrđena.

Šampionski tim u konkurenciji konstruktora, žalio se zbog navodnog kršenja pravilnika od strane Red Bula, te prestizanja Holanđanina dok je na stazi bilo prisutno vozilo bezbjednosti.

“Mercedes je tvrdio da je bolid 33 prestigao bolid 44 tokom perioda bezbjednosnog vozila u 18:32 i da je time došlo do prekršaja člana 48.8. Red Bul je tvrdio da bolid 44 nije prestignut, da su oba vozača dodavala i puštala gas, kao i da postoji ‘milion’ presedana u vezi sa prestizanjem tokom prisustva bezbjednosnog vozila”navodi se u saopštenju direkcije trke.

Protest je odbačen zato što Verstapen nije krenuo u preticanje dok je na stazi bio “sejfti kar”. U drugoj žalbi Mercedes je naveo kršenje protokola iza bezbjednosnog vozila, član 48.12, a stjuardi su odbili i tu žalbu. Oni su obrazložili da iako taj član možda nije “primjenjen u potpunosti” pošto je vozilo bezbjednosti ušlo na kraju istog kruga.

“Razočaravajuće je što smo morali da prolazimo kroz ovo. Ovo je bila nevjerovatna godina, ponosan sam na Maksa i cijeli tim. On je svjetski šampion, zaslužio je to”rekao je direktor Red Bula Kristijan Horner za “SkySports”.

Mercedes može da se žali Apelacionom sudu, koji odluku treba da donese do četvrtka.

Postavi odgovor