Odigran završni turnir Snuker lige BiH, Mario-Željo Milošević novi šampion

U protekla tri dana u sarajevskim snooker klubovima “Union Jack” i “Mercur” odigran je završni Masters turnir Carlsberg snooker lige “Best of the best”.

Učešće su uzela 24 igrača koji su se nakon 6 redovnih kola u svojim divizijama izborili za nastup na završnom turniru. Organizatori su se, zajedno sa sponzorima lige, potrudili da uslovi budu na vrhunskom nivou kakav i zaslužuju najbolji od najboljih te je tako sve bilo spremno za još jedan veliki turnir.

Prvi dan turnira se igrala grupna faza, gdje su igrači imali priliku da odmjere snage sa onima iz drugih divizija. Po dva najbolja igrača iz svake grupe su u subotu igrali nokaut fazu, tj. osminu finala, nakon koje se odigrala i četvrtina finala. Subotnje veče je bilo rezervisano za veliko druženje svih učesnika i simpatizera kao i partnera i sponzora lige koje je bilo organizovano u klubu “Union Jack”.

Nedjelja je bila rezervisana za polufinalne, finalni i meč za treće mjesto. Polufinalne parove završnog Masters za sezonu 2023/2024 činili su Mario-Željo Milošević (Sarajevo) i Muamer Mališević (Sarajevo) te Nedim Ramić (Bugojno) i Benjamin Tokača (Sarajevo). Oba polufinalna meča su počela istim tempom. Strpljiva i proračunata igra sa dosta defanzivnih poteza sugerisala je da su igrači svjesni velikog uloga koji nosi pobjeda. Nakon nešto više od 3 sata borbe na oba stola dobili smo identične rezultate. Sa 4-2 svoje mjesto u velikom finalu su obezbijedili Mario-Željo Milošević i Nedim Ramić, igrači koji su tokom sezone pokazali da su u najboljoj formi i prije turnira su važili za prve favorite.

Nedim Ramic 2
Foto: Snuker organizacija BiH

Meč za treće mjesto su odigrale klupske kolege Muamer Mališević i Benjamin Tokača a uspješniji je bio Tokača koji je slavio sa rezultatom 4-1. Iako se očekivalo da finalni meč ponudi veliku borbu i neizvjesnost dvojice najboljih igrača ove sezone, to se nije desilo. Mario-Željo Milošević je od samog starta furiozno krenuo i puno lakše i brže od očekivanog savladao Ramića sa rezultatom 5-1 te tako po osmi put postao prvak Carlsberg snooker lige.

Benjamin Tokaca 3
Foto: Snuker organizacija BiH

“Izvrsna snooker sezona je za nama. Puno sportskih uspjeha, rast i razvoj državne snooker lige u organizaciji snooker i bilijar saveza BiH, Evropsko snooker takmičenje u Sarajevu, događaji su koji su obilježili snooker sezonu 23/24. Neosporna činjenica je da snooker sport postaje sve popularniji u Bosni i Hercegovini. Veliko hvala dugujemo kompaniji Carlsberg, koja je već dugi niz godina partner Snooker Organizacije BiH i koja daje neprikosnoveni doprinos razvoju snookera u našoj zemlji.

Pokretač ovog sporta u BiH, naš Zijad Redžić Zizi postavio je čvrste temelje za razvoj snooker sporta u BiH kojeg sa velikim ponosom i entuzijazmom uspješno razvijamo iz sezone u sezonu. Tu su i snooker klubovi ‘Double Kiss’ Bugojno, ‘Mercur’ Sarajevo, ‘Cue Ball’ Kiseljak, ‘Click’ Tuzla, ‘Hanovi’ Visoko i ‘Union Jack’ Sarajevo koji okupljaju i obučavaju sjajne igrače snookera u BiH. Nadamo se da će nam se u narednoj sezoni pridružiti i neki novi snooker klubovi sa novim mladim nadama snookera u BiH” – poručili su iz Snooker Organizacije BiH.

Takmičari sada odlaze na zasluženi odmor do jeseni a sve informacije u vezi nove sezone Carlsberg snooker lige možete pronaći na www.snooker.org.ba kao i na Facebook stranici Snooker organizacije BiH.

Postavi odgovor