Plemićka noć u Birmingemu iz ugla MeridianSportBH: Zrinjski je impresionirao fudbalski puk

Srijeda je jutro i vrijeme da ekspedicija Zrinjskog krene iz Zračne luke Mostar u Birmingem na utakmicu drugog kola grupne faze Lige konferencija.

Na letu koji je trajao dva sata i 50 minuta bili su fudbaleri koji su u kadru za evropske utakmice, ali i oni koji to nisu. Naime, trener Krunoslav Rendulić odlučio je nagraditi sve igrače odlaskom u Birmingem, na kultni stadion “Vila park“.

U hotel “Radisson Blu” ekipa, stručni štab i Uprava kluba došli su oko 14 sati po bh. vremenu, odnosno 13 sati po lokalnom vremenu. Nakon ručka u hotelu došlo je vrijeme za obilazak drugog po veličini engleskog grada. U blizini hotela nalazi se “Arcadian Centar” gdje su navijači Zrinjskog na dan utakmice preuzeli ulaznice za susret, a tu su i “Dragon Pub” i “SoBar”, barovi u kojima je organizovano okupljanje navijača.

Šetajući u klupskim trenerkama sami članovi kluba naišli su na mnoge znatiželjnike koji su željeli razgovarati s njima, a neki od njih i zabilježiti zajedničku fotografiju. Među ljudima koje smo sretali u gradu, bilo je onih koji su već bili u Mostaru. Jedan od četvorice kineskih državljana s kojima smo se razgovarali na ulicama engleskog grada posjetio je i Mostar, kazavši nam kako je puno ljepši od Birmingema.

birmingem1
Foto: MeridianSportBH

Došlo je vrijeme je za odlazak na pivo, koje je cijene od pet do sedam funti. Tipičan engleski bar čijega se imena i ne sjećam, mjesto je druženja i uživanju u pivu svih generacija. Tipičan predstavnik engleskih barova, a da doživljaj utakmice i Engleske bude potpun bio je nezaobilazna stanica.

Najveća gužva u prometu tokom dana u Birmingemu vlada oko 18 sati, a upravo tada je ekipa krenula na službeni trening na stadion Vila park. S obzirom na nešto kasniji dolazak od predviđenog bilo je malo vremena za divljenje ovom sjajnom velelepnom fudbalskom zdanju.

U hodnicima stadiona primjetne su stare fotografije od kojih neke datiraju iz 19. vijeka i pokazuju bogatu istoriju kluba iz Birmingema.

Fudbaleri su osjetili teren Vila parka i u opuštenoj atmosferi, bez puno energetske potrošnje odradili trening koji nije mogao otkriti u kojem sastavu će Zrinjski istrčati u duelu s Aston Vilom.

387325936 684291170299804 7295254155254024417 n
“Birmingham figure statue”,rad kipara Lee Grandjeana

Dok su fudbaleri i stručni štab proveli veče u odmaranju u hotelu, odlučili smo posjetiti neke od lokala u Birmingemu. Najbolji dojam definitivno je ostavio restoran i bar “Albert’s Schloss” u kojemu smo se susreli s velikom brojem navijača Zrinjskog, ali i kolegama medijskim radnicima Aston Vile. Luksuzno uređen lokal, muzika uživo, najprestižnije marke piva, samo su neki od razloga zašto je ovaj lokal na listi za posjetiti u Birmingemu.

Nakon ugodne večeri, slijedi buđenje u Birmingemu uz kapljice kiše u jutarnjim satima. Milionski grad donosi i velike različitosti među stanovništvom što je vidljivo već iz prvog dana. Od onih koji u poslovnom svijetu ostvaruju velike prihode, do onih koji su nažalost primorani spavati na ulicama.

384159658 1338304206777607 1551588965634266134 n
Foto: MeridianSportBH

Već spomenuti Kinezi su nam rekli kako u pojedinim dijelovima grada nije baš najsigurnije hodati u noćnim satima. Držali smo se onih sigurnih, gdje je i veći broj policije bio prisutan na ulici. Poslije jutarnje šetnje gradom slijedi ručak i kratki odmor, a zatim susret s navijačima koji su stvorili fantastičnu atmosferu. Pobjeda protiv Alkmara dala im je optimizam kako Zrinjski može iznenaditi i na Vila parku.

Snimci kortea obišli su društvene mreže, a onda je došlo vrijeme da ekspedicija Zrinjskog krene prema kultnom Vila parku. Zanimljivo kako nešto više od pola sata stadion je bio skoro poluprazan, a zatim su navijači, njih više od 37 hiljada došli bodriti svoju ekipu.

Popularni Ultrasi bodrili su svoje igrače tokom cijelog susreta, a u očaj ih je doveo Džon Mekgin svojim golom u 94. minuti za pobjedu Aston Vile. Očaj je brzo zamijenio osjećaj ponosa, jer je Zrinjski ipak pružio sjajan otpor klubu iz engleske Premijer lige.

1696539718145
FOTO: MeridianSportBH

Nakon utakmice ostaje veliki žal, jer je Zrinjski minuta i po, eventualno jedan napad dijelio od osvajanja boda. No, i ovako izabranici Krunoslava Rendulića odigrali su vrhunsku utakmicu i zadobili poštovanje fudbalskog puka.

U mostarsku Zračnu luku ekipa Zrinjskog je stigla jutros oko 4 sata, nakon čega je Plemićima potpuni fokus na narednoj utakmici protiv Sloge Meridian u Premijer ligi.

Postavi odgovor