Pohlepa vuče ka Saudijskoj Arabiji, a požuda ka Bajernu

Hari Kejn je nakon dugačke transfer sage predstavljen u Bajern Minhenu, a za njim, otvorila se želja nekolicini igrača da takođe dođu na “Alijanc arenu”.

Hari Kejn je igrač koji će svugdje napraviti razliku i koji ima prostor u bilo kom klubu na svijetu, ali Bajern bi i bez Kejna bio glavni favorit za titulu u Njemačkoj i među prvim kada je u pitanju naslov Lige šampiona. Nakon njegovog potpisa, Bajern je postao pojam uspjeha igračima i magnet koji ih privlači, a da ni sami ne znaju razlog.

Sličan efekat je postigla Saudijska Arabija sa dolaskom Kristijana Ronalda, koji je “otvorio” put drugim velikim imenima u ovu azijsku zemlju. Ipak sa jednom velikom distinkcijom. Prevashodni motiv za odlazak u Saudijsku Arabiju za Ronalda, ali i igrače poslije njega bio je novac – dakle, pohlepa.

Za Kejna, to u startu možemo otpisati kao slučaj. Ukoliko će zarađivati više u Bajernu, razlika je nedovoljna u odnosu na zaradu u Totenhemu da ga ubijedi da ostavi dom.

Kejn je imao nešto drugo na klackalici pri donošenju odluke o dolasku ili ostanku. S jedne strane, na tas vage kapiten engleske reprezentacije stavio je mjesto legende Totenhema, najboljeg strijelca Premijer lige, London i posebno mjesto kada je u pitajnu istorija Premijer lige. S druge strane, težak teg predstavljao je trofej, kojeg sa Spursima izvjesno nikad ne bi podigao.

Taj drugi teg, prevalio je u korist Bajern Minhena i Englez je stigao u Bavarsku na predstavljanje. On se pojavio na terasi ispod koje ga je čekalo nekoliko stotina navijača Bajerna koji su tokom cijelog dana i noći “dežurali” čekajući svog novog miljenika. To je označilo da je transfer okončan, a tokom dana će i Bajern to ozvaničiti, mada trenutno ima važnijeg posla.

Naime, minhenski tim želi da Kejn debituje već u subotu uveče kada će se protiv Lajpciga boriti za trofej Superkupa Njemačke. Meč se igra na “Alijanc areni” i biće to idealna prilika za promociju najvećeg pojačanja još od Roberta Levandovskog. Ujedno i prilika za Kejna da podigne prvi pehar u karijeri, osim Audi kupa. Tu priliku će po prvi put u karijeri imati poslije nepuna 24 sata provedena u svojstvu fudbalera Bajerna.

Vaganje Kejna i njegova jako bitna odluka, napravila je zaokret u glavama mnogih fudbalera. Ronaldo je dao krila drugim igračima da prihvate svoju pohlepu za novcem i napuste kvalitativni fudbal, a Kejn je dao motiv. Dugo vremena je Englez na najvišem nivou fudbala, a njegovom promjenom sredine čiji je jedini razlog trofej, on probudio tu malu šampionsku ideju u glavi onih koji su trenutno daleko od nje.

Kepa Arizabalaga je odmah obavijestio Čelsi da želi da napusti klub, te čelnice Bajerna da je spreman na transfer. Nakon njega, i drugi bi mogli da postupe isto. Kejn je dao tu mogućnost luksuza da se žudi za nečim. Žudio je za titulom i to je pobijedilo dom. Pehar je vodilja, a ne novac ili ugled.

Postavi odgovor