Pritisak

Borusija Dortmund je nakon još jedne sezone pala na velikom ispitu zrelosti te se uistinu može reći da ih je pritisak pojeo do kraja.

Uzavrela atmosfera se kuhala oko “Vestfalena” tokom čitavog današnjeg dana, stadion ispunjen do kraja sa preko 80 hiljada duša koje su došle da gledaju skidanje bavarskog giganta sa trona.

Borusija Dortmund je tako imala priliku da pred svojom publikom uzme prvu titulu šampiona Bundeslige još od one kultne sezone 2011-2012.

Borusija Dortmund, navijači
REUTERS/Leon Kuegeler

Da stvar bude još  lakša za Borusiju, protivnici su im bili fudbaleri Majnca protiv kojih su popularni “Milioneri” bili ogromni favoriti pred početak samog duela.

Ipak, na kraju se desio apsolutni krah te je Borusija propustila, pa malo je reći koliko golemu šansu, teško je naći prave riječi pogotovo zbog sezone koju je iza sebe imao sada već novi-stari šampion Njemačke Bajern Minhen.

Da se vratimo na sami meč Borusije Dortmund gdje su ih gosti šokirali, proboli im srce te skrhali snove u samo devet minuta to jest perioda gdje je Majnc postigao dva gola.

RTSJQ9P6
Foto: REUTERS/Leon Kuegeler

Sem toga prvi ispit je za jednog fudbalera, na kraju tragičara Borusije, je došao između dva gola, a radi se o Sebastijanu Haleru koji je u 19. minutu promašio jedanaesterac, a u drugom poluvremenu i mrtvu priliku sa tek metar udaljenosti od gola protivnika.

Kako se prvo poluvrijeme približivalo svom kraju, tako su i tribine “Vestfalena” utihnule, splasnula je euforija sa starta meča, a već ste u očima navijača “žuto-crnih” mogli vidjeti očaj i strepnju.

Do kraja susreta su domaći ipak došli do poravnanja preko Rafaela Gerera i Niklasa Zilea, ali to nije bilo dovoljno jer je Bajern uspio da se u gostima sa golom Džamala Musijale dokopa trijumfa od 2:1 i nove titule šampiona zbog bolje gol razlike od Borusije.

Uprkos pomenutom izjednačenju Borusije, ono što je bilo očigledno na terenu jeste to da su njihovi fudbaleri i to svaki od onih koji je dobio šansu da igra, je to da su pali na ispitu zrelosti te su pokazali da nemaju ono što je potrebno da izdrže pritisak borbe za titulu u posljednjim momentima sezone.

Dosta su bili spori pri gradnji napada, te isuviše impotentni u tome da bilo ko od njih preuzme nekakvu vrstu rizika na sebe i pokuša da napravi potez koji donosi razliku, to jest jednom rječju, vidio se strah u njihovim očima.

Šta više, Majnc je taj koji je pokazao jednu zrelost, sportski i takmičarski duh te je do kraja odigrao hrabru utakmicu iako im bodovi ništa nisu značili, a šta više devastirali su Borusiju putem kontranapada te su zaslužili i više od dva gola na meču.

Mats Humels
Foto: REUTERS/Leon Kuegeler

A kakvu su šansu samo propustili zna svako ko je iole pratio šta se sve izdešavalo u Bajernu koji je osvojio 11 titulu Bundeslige zaredom i nastavio putevima apsolutne dominacije u Njemačkoj.

Bajernu koji je imao velike igračke trzavice, nezadovoljstvo u upravi kluba, prepirke pa na kraju i smjenu treneru kada je raskinuta saradnja sa Julijanom Nagelsmanom na čije je mjesto došao Tomas Tuhel.

Na kraju je upravo okrnjeni Bajern koji je dao zlatnu šansu Borusiji porazom u pretposljednjem kolu od Lajpciga na svom stadionu uspio da podigne trofej namijenjen šampionu Njemačke.

Bajern Minhen
Foto: REUTERS/Benjamin Westhoff

Naravno, Borusija je imala veliki pritisak na svojim leđima stvoren preko masovnih medija, te kompletne javnosti, ali upravo sposobnost da preživiš nešto takvo te da na kraju iz svega izađeš kao šampion, pa se samo nasmiješ te odvaja od drugog i prvog mjesta na tabeli.

Odvaja te od šampiona i vicešampiona, od srebra i zlata, a na njihovu žalost te žalost njihovih navijača, sve je to naizgled bilo previše za fudbalere Borusije.

Samim tim oni će svoju šansu morati čekati naredne sezone, a pitanje je da li će je dobiti jer se u Bajernu najavljuje velika rekonstrukcija ekipe preko ljeta.

Jedno je jasno da na kraju nisu zaslužili titulu Bundeslige jer su dozvolili da ih pritisak pojede do kosti, da im pomuti um i totalno uništi koncentraciju kada im je ona najviše trebala.

Postavi odgovor