RS BiH: "Velić i Pavlović su odbili pozive, iako tvrde da nisu"

Rukometni savez Bosne i Hercegovine oglasio se danas saopštenjem u vezi sa odlukom Tarika Velića i Ivana Pavlovića da više ne nastupaju za Bosnu i Hercegovinu, već da u budućnosti igraju za Sloveniju, odnosno Hrvatsku.

Saopštenje RS BiH prenosimo u cijelosti:

“Povodom sve učestalijih i neosnovanih optužbi na račun rada stručnog štaba seniorske muške rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i kompletnog Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, kada je riječ o odazivanju i (ne)pozivanju igrača u dres sa državnim grbom dužni smo obavijestiti javnost o činjenicama. Dva imena o kojima se u prethodnom periodu vodilo dosta polemike zašto ih nema na spisku seniorske reprezentacije BiH su Tarik Velić i Ivano Pavlović. Dužni smo upoznati javnost da je Velić bivši omladinski reprezentativac BiH, koji je svoje mjesto nalazio na spiskovima i u ekipama selektora Jasmina Mrkonje i Tonija Čoline.

Osim toga u mandatu selektora Ivice Obrvana bio je na spiskovima za mečeve kvalifikacija za Euro 2022. godine. Takođe i Ivano Pavlović je bivši mladi reprezentativac BiH, koji je prije dvije godine na omladinskom Evropskom prvenstvu divizije B bio najbolji strijelac naše reprezentacije u posljednjem susretu protiv Švajcarske, te je bio najbolji strijelac na turniru odigranom u Sjevernoj Makedoniji. I jedan i drugi igrač su bili pozivani na prvo kontrolno okupljanje seniora BiH ove godine u Tešnju, ali su odbili poziv, iako u javnosti tvrde da nisu. U današnje vrijeme moderne tehnologije vrlo je jednostavno na bilo kojem interent pretraživaču pronaći informacije o pozivima i nastupima, bilo kojeg igrača na svijetu, pa tako i za Velića i Pavlovića.

Ovim saopštenjem ne tražimo nikakav alibi, nego nam je želja da se stvari javnosti predstave onakvima kakve jesu i da istinite informacije budu na raspolaganju javnosti. Dvojica pomenutih igrača izabrali su da nastupaju za druge reprezentacije i mi im želimo sreću u njihovim karijerama. Za kraj dodajmo i to, da na osnovu pravilnika IHF-a o promjeni sportskog državljanstva Ivano Pavlović još nema pravo nastupa za drugu reprezentaciju i to će pravo steći tek u avgustu naredne godine”.

Postavi odgovor