Posljednja scena emotivne fudbalske predstave Jirgena Klopa i Liverpula

Njemački trener Jirgen Klop danas će po posljednji put s klupe predvoditi Liverpul, tim koji je prosto preporodio i vratio ga u sami vrh engleskog i evropskog fudbala. 

Kada je stigao u na “Enfild” umjesto Brendana Rodžersa navijači i klub su čekali na titulu prvaka države već 25 godina, na titulu prvaka Evrope deset godina, a dosta puta su znali da, baš kao i te sezone, ostanu bez Lige šampiona. 

Ono što je sigurno je da će danas biti jedan od najemotivnijih dana u istoriji “Enfilda”, jer će nakon devet godina po posljednji put Klop voditi ovaj tim s klupe. Sigurno je da će pobjeći i koja suza Nijemcu kada krene čuveno “You’ll never walk alone” i kada po posljednji put krene u njegov prepoznatljivi pozdrav s Kopom.

To su neke scene koje će sigurno nedostajati navijačima Liverpula, jer Klop je upao među najbitnije i najdraže trenere u istoriji. Mnogo murala u samom gradu je posvećeno njemu, a ako se neke scene mogu posebno izdvojiti iz ovih devet godina to su sljedeće:

Scena 1: 7. maj 2019. godine – Enfild, Liverpul

Barselona je na revanš polufinala Lige šampiona stigla s vođstvom od 3:0 i svi su je već vidjeli u finalu, no svi oni koji vole Liverpul do kraja života će pamtiti Istanbulsku noć i taj magični preokret protiv Milana. Klop je s novom generacijom igrača priredio isto ovim navijačima. 

Već u sedmom minutu igrač koji je obično ulazio s klupe, Divok Oriđi je dobio šansu od početka i donio je prednost svom timu od 1:0, te se tako otišlo na poluvrijeme. Liverpul kada pravi istorijske preokrete najbitniji period je između 50. i 60. minuta, a sada je umjesto Stivena Džerarda, Vladimira Šmicera i Čabija Alonsa, dva gola dao Đini Vajnaldum.

I onda magija Liverpulovog klinca, Trenta Aleksandera Arnolda koji je u 71. minutu brzo izveo korner, pronašao Oriđija, a ovaj matirao protivničkog golmana za 4:0 i odlazak u finale, te scenu kada svi igrači i stručni štab stoje ispred Kopa i pjevaju svoju himnu. 

Scena 2: 16. maj 2021. godine – Hevtorns, Vest Bromvič

Liverpul se borio za mjesto koje vodi u Ligu šampionu, nalazio se u veoma teškoj situaciji samo sezonu nakon što je osvojio dugo čekanu titulu i gostovao je Vest Bromvič Albionu. Hal Robson Kanu je doveo domaćina u prednost i djelovalo je da će Liga šampiona ostati daleko. 

Ipak prvo je Mohamed Salah izjednačio na 1:1, pa je Liverpul dobio korner u 95. minutu. Svi su krenuli u protivnički šesnaesterac, pa i golman Alison. Stigao je u Engleskoj u sezoni 2018/2019, kada je Klop shvatio da, nakon greški Lorisa Karijusa, mu je za velike stvari itekako potreban vrhunski golman. 

Sve što je trebalo je Brazilac unio u ovaj tim, prije svega sigurnost svojoj odbrani, a malo je ko očekivao da će postizati i golove. Tada je u 95. minutu skočio iznad svih i postigao gol i pobjedu za koju će se kasnije ispostaviti da je vrijedna plasmana u Ligu šampiona, gdje će taj klub stići do finala. 

Scena 3: 23. jul 2020. godine – Enfild, Liverpul

Čekali su navijači Liverpula 30 godina na titulu prvaka Engleske, mnogo puta su ostajali s kojim bodom zaostatka na drugom mjestu. Nekad ih je od titule dijelilo klizanje, nekad milimetri, ali te sezone su ubjedljivo osvojili šampionski pehar. 

Vjerovatno niko od njih nije mogao ni sanjati da će baš tu dugo čekanu titulu slaviti pred praznim tribinama. Te godine je vladao virus korona, prvenstvo je bilo prekinuto na određeni period i onda je odlučeno će se šampionat završiti bez prisustva publike. 

Tog 23. jula je na “Enfild” stigao Čelsi i Klopov tim je slavio sa 5:3, a onda je krenula ceremonija uručivanja trofeja i medalja. Legenda kluba Keni Dagliš je uručila pehar kapitenu Džordanu Hendersonu i slavlje je moglo početi. 

Baš tog dana Jirgen Klop je ušao zauvijek u srca svih navijača Liverpula jer im je donio njima najbitiniji trofej, ono što su čekali tri decenije. Donio im je i sve ostale moguće trofeje, donio im je ponovo osmijeh na lice i vratio im mentalitet da je ovo klub koji može i mora uvijek ići na sve titule. 

Zbog sve toga danas će biti veoma emotivno na “Enfildu” i to će biti još jedna scena koju će navijači ovog kluba vječno pamtiti. 

Postavi odgovor