Srpska open: Banjaluka otvorila vrata tenisu

U Banjaluku se ponovo vratio profesionalni tenis i to u vidu sada već poznatog ATP Čelendžera Srpska open, koji traje više od 20 godina.

Sa mečevima prvog kola kvalifikacione runde, koji su odigrani juče 21. avgusta 2022. godine, je otpočelo ovogodišnje izdanje najjačeg turnira u Bosni i Hercegovine pod patronažom ATP organizacije.

Tako su u Banjaluku ponovo došli teniseri sa svih strana svijeta i sigurno je da na terenima Teniskog kluba “Mladost”, u parku “Mladen Stojanović”, možemo očekivati vrhunski tenis.

Teniski savez Republike Srpske
Foto: Bojan Đurđević/MeridanSportBH

Ko to sve nastupa na ovogodišnjem izdanju Srpska opena?

Što se tiče samog prvog nosioca turnira, radi se 21-godišnjem španskom  teniseru Nikolasu Alvarezu Varoni koji je pored Srpska opena, ove godine igrao na nekolicini čelendžera poput onog u Mursiji, Segoviji i Liberecu.

Najveći uspjeh je ove 2022. godine upravo napravio u Liberecu, kada je došao do samog finala ovog turnira gdje je sa konačnih 2:0 u setovima (6:4, 6:4) poražen od češkog tenisera Jirija Lehecke.

Varona je pored nekolicine čelendžera, ove godine upisao nastup i na jednom mastersu, a radi se o onom u Barseloni gdje je izgubio od američkog predstavnika Brendona Nakašime sa 2:0 (7:6, 6:3).

Ovaj Španac igra desnom rukom, trener mu je Kristijano Oliveira De Pinto, te je visok 188 centimetara i sigurno je da će u Banjaluci kao prvi nosioc pokušati ponovoti uspjeh iz Libereca te možda ovog puta osvojiti trofej namijenjen pobjedniku.

Srpska open
Foto: Bojan Đurđević/MeridianSportBH

Mnoge je obradovala i vijest, da će na ovogodišnjem izdanju Srpska opena nastupiti aktuelni juniorski šampion, to jest mladi hrvatski teniser Mili Poljičak koji ima tek 18 godina.

Ipak, na njegovu žalostu, a na radost mnogih ljubitelja domaćeg tenisa, njega je u jučerašnjem duelu drugog kola kvalifikacija savladao bosanskohercegovački predstavnik Aldin Šetkić i to sa 2:1 (7:5, 6:3; 6:2) u setovima.

Pored već pomenutog Šetkića, na Srpska openu će od bosanskohercegovačkih tenisera ušestvovati, i u to u glavnom dijelu turnira, još Nerman Fatić, Mirza Bašić te najbolje rangirani teniser iz države, Damir Džumhur koji će u Banjaluku doći putem posebne pozivnice organizatora. Sem njih, od bh. igrača još su nastupali Andrej Nedić, Vladan Tadić i Dražen Petrović koji su svoje putovanje završili u prvom kvalifikacionom krugu.

Srpska open
Foto: Bojan Đurđević/MeridianSportBH

Nagrade za pobjednika i broj osvojenih bodova

Kao i svake godine, mnoge najviše interesuje odgovor na pitanje koliko ovaj turnir nosi ATP bodova, te možda još bitnije što se bar samih učesnika tiče, kolike su novčane nagrade.

Pa prema zvaničnom sajtu ATP-a, nagrade za prvo i drugo mjesto, te nagrade za dolazak do određenog stepena takmičenja na turniru su sljedeće:

  • Novčane nagrade i broj ATP bodova za singlove
Runda, kolo (stepen takmičenja)ATP bodoviNovčani dobitak
Pobjednik turnira806,190 evra (12,000 KM)
Finalista (drugoplasirani)503,650 evra (7,080 KM)
Polufinalisti302,160 evra (4,190 KM)
Čevtrtfinalisti161,260 evra (2.444 KM)
Drugo kolo7730 evra (1,415 KM)
Prvo kolo0450 evra (872 KM)
  • Novčane nagrade i  broj ATP bodova za dublove
Runda, kolo (stepen takmičenja)ATP bodoviNovčani dobitak
Pobjednici turnira802,670 evra (5,180 KM)
Finalisti501,550 evra (3,007 KM)
Polufinalisti30930 evra (1,804 KM)
Četvrtfinalisti16550 evra (1,067 KM)
Prvo kolo0310 evra (601 KM)
*svi novčani dobici su pretvoreni iz evra u KM putem aplikacije “Currency”

Šta ATP ima da kaže o dosadašnjim izdanjima Srpska opena?

Srpska open je odavno na glasu kao jedan dobro organizovan turnir, koji ispunjava očekivanja kako svih učesnika turnira, tj. samih igrača, tako i onih koji gledaju mečeve tokom sedam dana ovog takmičenja.             

Pored pohvala od strane igrača i publike, Srpska open je dobio pohvale i od strane vrhovnog oganizacionog tijela ATP-a koji je prema riječima Teniskog saveza Republike Srpske od njih dobio najviše ocjene.

To je potvrdio i direktor turnira Draško Milinović, koji je potvrdio prethodno napisano te je istakao kako su svi ponosni jer se tradicija duga 20 godina nastavlja.

“Imali smo sjajno finale pred prepunim tribinama i dobili smo najviše ocjene iz ATP-a za organizaciju. Sami teniseri su oduševljeni. Utisak i supervizora i igrača je da smo prevazišli nivo čelendžera, da je Banjaluka blizu ispunjavanja uslove za turnire višeg ranga”kazao je Milinović pa zaključio:

“Veliko nam je zadovoljstvo što smo, prije svega, nastavili tradiciju koja traje već 20 godina. Posebno smo ponosni što smo čelendžer Srpska open uspjeli podići na još viši nivo”.

Srpska open, ATP Čelendžer
Foto: Bojan Đurđević/MeridianSportBH

A u nastavku turnira nas čeka?

U samom nastavku turnira, nakon kompletiranog kvalifikacionog ciklusa nas očekuje glavna faza takmičenja u kom ćemo u nedjelju 28. avgusta 2022. godine saznati finaliste i konačnog osvajača Srpska opena.

Što se tiče samog rasporeda, sve ljubitelje tenisa u Banjaluci te šire, sutra očekuju dueli prvog kola glavne faze takmičenja u singlu te dublu, a ko će to sve igrati na terenima u parku “Mladen Stojanović” i kada, pogledajte u nastavku:

Tenis 1
Foto: Printscreen
Tenis 2
Foto: Printscrenn

Postavi odgovor