Neven Subotić - ljudska gromada u žutom zidu

Rođeni Banjalučanin, Neven Subotić imao je dosta zanimljiv fudbalski put, a i nakon karijere nastavio je da oduševljava javnost.

Njegova porodica je na početku užasnih vremena na našim prostorima otišla put Njemačke i tu je napravio prve fudbalske korake, da bi ubrzo nakon toga otišli u Sjedinjene Američke Države.

Jedan je od rijetkih fudbalera koji mogu reći da su igrali koledž fudbal, a onda se on vratio u Njemačku, tačnije u Majnc. Tu je krenuo ozbiljan rast u njegovoj karijeri, a zanimljivo da mu je debi u Bundesligi bio protiv Bajern Minhena. 

Onda je prešao u Borusiju Dortmund i zajedno s Jirgenom Klopom na klupi je postao veliki problem Bajernu. Osvojili su dvije titule prvaka Njemačke, ali je Bajernu otišao glavni meč, finale Lige šampiona 2013. godine. Ipak taj duel je Subotić sve oduševio jednom svojom reakcijom kada je spasio čist gol. 

Poslije toga je igrao za Keln, Sent Etjen, Union Berlin, Denizlispor, te je karijeru završio u austrijskom Rajendorfu Altahu. Što se tiče reprezentacije u eri Radomira Antića odlučio se da igra za Srbiju i zajedno s Nemanjom Vidićem, Aleksandrom Kolarovom i Branislavom Ivanovićem je činio jak bedem ispred gola. Otišli su na Svjetsko prvenstvo 2010. godine i to je jedino veliko takmičenje na kom je on nastupao.

Već tokom same karijere život mu je dosta bio vezan za Afriku, a posebno nakon što je okačio kopačke o klin. Od ljeta 2012. gradi bunare za pitku vodu i sanitarne čvorove širom Afrike, a njegova fondacija je ispred sebe je postavila cilj, da 2025. godine obezbijedi pitku vodu za više od 300.000 ljudi u Etiopiji, Keniji i Tanzaniji.

“Žene i djeca su do šest sati dnevno na putu noseći prljavu vodu. Možete zamisliti šta se dešava kad svakodnevno pijete kontaminiranu vodu. Umjesto da idu u školu, djeca moraju da donose vodu. Tako obrazovanje postaje luksuz, a voda obaveza” kazao je jednom prilikom Subotić.

Istakao je da nakon karijere slabo prati fudbal i da mu nije realno da se troši toliki novac na transfere igrača, dok s druge strane mnogi i dalje nemaju dovoljno vode i hrane.

Njegova fondacija je do sada završila blizu 500 projekta koje svakodnevno može da koristi skoro 180.000 ljudi, a godišnje Subotić ulaže 400.000 evra u sve projekte.

Za sve što je uradio odlikovan je Ordenom zasluga i dobio je „Zlatnu lentu“, taj orden se dodijeljuje od 1926.godine. Kakva je to veličina od čovjeka pokazao je mnogo puta do sada, a da navijači to itekako pamte pokazali su oni s čuvenog “Žutog zida” kada su ga dočekali i pozdravili na nevjerovatan način u dresu Union Berlina. 

Postavi odgovor