Svetislav Pešić za MeridianSportBH: "Lijepo je biti prepotentan i samouvjeren, ali za to treba imati argumente"

Jedan je od najistaknutijih košarkaških trenera ne samo na ovim prostorima, već i u Evropi i svijetu. U njegovim vitrinama nalaze se brojna priznanja i medalje, od kojih čak pet zlatnih sa velikih takmičenja – jedna sa Svjetskog prvenstva, dvije sa Evropskog, kao i najsjajnija odličja sa mlađim selekcijama.

Za reprezentaciju Srbije uvijek je tu, naročito u teškim periodima kada “Orlove” treba vraćati na stare staze slave. Ne plaši se izazova. Hvata se u koštac sa svim problemima, samouvjereno preuzima stvari u svoje ruke i ide naprijed.

Malo je onih koji neće zaključiti da se radi o proslavljenom treneru Svetislavu Kariju Pešiću, vječitom optimisti i dječaku u duši, stručnjaku sa ogromnim autoritetom i među kolegama i među igračima.

Eksluzivni razgovor sa popularnim Karijem počeli smo od fudbala, jer nije tajna da je on, nakon košarke, njegova velika ljubav.

“Dok sam živio u Barseloni i Minhenu, bio sam redovan na utakmicama Barselone i Bajerna. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo ovaj put nisam samo pratio, već sam i zdušno navijao za Srbiju. Fantastičnu utakmicu su odigrali ‘Orlovi’ u Portugalu. Već duže vrijeme igraju izvanredan, moderan fudbal. Srećan sam, kao i čitava nacija što su se na ovaj način, kvalitetom i sopstvenom snagom, ne zaviseći od drugih rezultata, direktno plasirali na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Portugal je jedna od najboljih evropskih i svjetskih selekcija, a fudbaleri Srbije su pokazali da je u jednoj utakmici sve moguće. Najvažnije od svega je što su selektor i igrači vjerovali u uspjeh, to je osnova svega” – počinje priču za MeridianSportBH selektor košarkaša Srbije, Svetislav Pešić.

261475394 414810716954299 7492039574893754121 n
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Iz Portugala, vratili smo se na Balkan, tačnije u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo. Tu je Pešić upoznao ljubav svog života, košarkašicu Željezničara Veru Blažević, sa kojom je osnovao i porodicu.

“Najbolje godine života proveo sam u Sarajevu, kako privatno, tako i sportski. Da nisam došao u Sarajevo, moj život bi bio daleko siromašniji. To je vrijeme koje se ne zaboravlja, ne samo u emotivnom smislu. Tu sam formirao porodicu, igrao za jedan veliki klub. Ne samo igrao, već sam i učestvovao u njegovom razvoju kao igrač, a kasnije i kao trener.

Rođen sam u Srbiji, najviše volim da provodim vrijeme u svojoj kući u Pirotu, jer imam osjećaj da je to jedino mjesto koje pripada meni, ali Sarajevo je duboko u meni i dan danas. Znate onu pjesmu, ‘Sarajevo ljubavi moja…’. Taj grad je za mene nešto posebno i uvijek živi u meni” – sa mnogo nostalgije u glasu priča Pešić.

Dok govori o životu u glavnom gradu BiH, nekoliko puta ponavlja “Bosna je moj klub”. Nažalost, Pešićev klub i nekadašnji evropski prvak suočava se sa mnogo problema.

“Teško je bilo stvoriti Bosnu, a izgleda da je mnogo lakše bilo rasturiti je. Rat, devedesete, sve ono što se tada dešavalo, ali i nakon toga, ostavili su velikog traga. Doveli su do novog sistema života i mnogi klubovi se u svemu tome nisu snašli. To se ne odnosi samo na Bosnu, već i na druge velike klubove sa prostora bivše Jugoslavije, koji su u krizi organizacije i sportskih rezultata.

Neki čak više ni ne postoje. Meni je žao što Bosna nije ono što je nekada bila, ali ukoliko se želi nešto promijeniti, treba sagledati situaciju realno. Iskreno se nadam da će se i u ovom vremenu u kome sada živimo, pojaviti ljudi od entuzijazma i želje, a ne samo od nostalgije i da će pokušati sve da SD Bosna ožive na neki način. Možda čak da je stvore ponovo u nekom drugom obliku” – kaže proslavljeni stručnjak.

kk bosna
Foto: KK Bosna/Facebook

Nakon Bosne, razgovor je tekao ka reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ali i Nihadu Đedoviću, bivšem reprezentativcu, sa kojim je Pešić sarađivao u Bajernu. Samim tim, ne može se izbjeći pitanje da li je šteta što ga nema među “Zmajevima”.

“Da budem iskren, nisam do kraja upućen u zbivanja u bosanskohercegovačkoj reprezentativnoj košarci, pa ne bih da kažem nešto pogrešno. Ne znam sve razloge zbog čega Đedović ne igra za nacionalnu selekciju, ali ne mogu i da ne postavim pitanje – kakva je to reprezentacija ako Đedovića nema u njoj? Da li ima boljih i iskusnijih igrača? Možda ima, ja zaista to ne znam, ali on je vrhunski igrač, pod uslovom da ga sadašnji trener treba i da je Nihad mentalno i fizički spreman da odgovori zadacima koji se od njega traže.

Igrači tog iskustva, znanja i internaciolnog imidža mislim da trebaju svakom treneru. Ja, na primjer, na Teodosića računam vrlo ozbiljno. Ne vidim tu neku razliku među njima dvojicom. Opet kažem, ne znam detalje, nisam u skorije vrijeme razgovarao sa njim na tu temu. On je sjajan dečko i odličan igrač sa mnogo iskustva” – pun je riječi hvale na račun bivšeg “Zmaja” Svetislav Pešić.

https://www.youtube.com/watch?v=Qlw0k_cn9hM

Za razliku od bosanskohercegovačke košarke, kada je u pitanju srbijanska, za našeg sagovornika nema tajni. Preuzeo je kormilo selekcije Srbije nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu, kao i izostanka sa Olimpijskih igara u Tokiju. Po mnogima vruć krompir u rukama Pešića i mnogo veći pritisak nego one 2001. i 2002. godine kada je sjeo na klupu Srbije nakon niza loših rezultata.

“Biti selektor Srbije je velika čast i zadovoljstvo. Da sam razmišljao o pritisku, sigurno je da sada ne bih bio ovdje gdje jesam. Jedan trener kao ja je povlašten da može da se nosi sa odgovornošću, a ja je imam i prema sebi i prema košarci u Srbiji. Za mene to nije pritisak. Ja znam put do uspjeha, on ima i svojih prepreka, ali to je za mene izazov.

Moja obaveza je performans – dati sve od sebe i cijelog sebe, a krajnji uspjeh, nažalost, ne zavisi samo od mene ili nas kao reprezentacije. Važno je da mi koji smo ‘unutra’ damo sve od sebe i onda smo mirni. Generalno, ukoliko nemate strpljenja i ne dopustite da neke stvari u sportu idu svojim putem i što je takođe jako važno, nemate dovoljno samopouzdanja, ne možete očekivati uspjeh” – iznosi naš sagovornik.

Foto: Alfredas Plialis/Xinhua

Novi-stari selektor “Orlova” ističe da je njegov primarni zadatak da se uredi kompletan sportski sektor kada je u pitanju reprezentacija.

“Moramo pokušati da napravimo jedan sistem koji će motivisati igrače da za reprezentaciju dolaze igrati maksimalno zainteresovani. Mijenjaju se prioriteti, sistem takmičenja. Mnogo toga se promijenilo u posljednjih deset, 15 godina, a mi i dalje živimo u prošlom vremenu. Nije danas ništa kao što je nekada bilo. Ne bih ja to nazvao problemom niti bih poredio da li je bolji ovaj ili onaj prijašnji sistem takmičenja. Ovo je, kao što sam već rekao, izazov kojem se svi moramo prilagoditi i ja ga tako doživljavam” – jasan je popularni Kari.

Sve evropske reprezentacije suočavaju se sa istim problemom, a to je loša komunikacije između FIBA-e i Evrolige. Pešić ističe da okolnosti nameću da se Srbija, kao i sve druge selekcije, moraju naučiti adekvatno nositi sa činjenicom da u kvalifikacijama ne mogu računati na najbolje igrače iz NBA i Evrolige.

“Većina se pita zašto su na spisku reprezentacije pojedini igrači, a nema nekih za koje bi se očekivalo da će obući dres sa nacionalnim grbom. Objašnjenje je jasno – reprezentacije igraju kvalifikacione utakmice istog dana kada se igraju evroligaški mečevi. Čelnici Evrolige dobro znaju kada su termini kvalifikacija, ali je očigledno da nisu željeli da naprave ustupak i pomjere redovno kolo.

Ne postoji sporazum između Evrolige i FIBA-e, niti jasno definisanih pravila kao što je slučaj u fudbalu. Fudbaleri su obavezni da igraju za reprezentaciju. Ne postavlja se pitanje da li Mesi iz ide iz Barselone ili sada iz PSŽ-a u Argentinu i tamo igra dvije utakmice za tri dana. On mora da ide i igra za svoju zemlju. U suprotnom bi bili kažnjeni i on i klub, a u košarci pravila nema”.

reprezentacija trening 87722
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Pešić ističe da se uopšte ne postavlja pitanje želje da pojedini igrači nastupe za Srbiju. Problem leži u činjenici da su ugovorima vezani za evroligaške ili NBA klubove, dok sa KSS nemaju nikakav ugovor.

“Ovoj ‘ludoj’ situaciji, koju je navijačima i ljubiteljima košarke, pa čak i nama trenerima i igračima jako teško razumjeti, moramo se prilagoditi i izvući najbolje. Imamo mlade igrače na koje možemo da računamo i dobiće svoju šansu, a na njima je da se potvrđuju. Pokazuju veliki interes i želju da nastupaju za reprezentaciju, što mene kao trenera dodatno motiviše” – priča selektor Srbije.

Svetislav Pešić je jedan od najtraženijih i najcjenjenijih trenera na “Starom kontinentu”. S obzirom na relaciju Evroliga – FIBA, postavlja se pitanje šta će se desiti ukoliko neko od košarkaških velikana poželi Karija na kormilu evroligaškog kluba.

“Da sam želio da vodim neki klub, uradio bih to prije dogovora sa KSS. Ja sam profesionalni trener reprezentacije Srbije i na tome sam insistirao u razgovoru sa čelnicima Saveza. Mi trebamo profesionalnog trenera koji će se baviti ne samo reprezentacijom, već učestvovati u čitavom sistemu kada je u pitanju košarka u Srbiji” – jasan je proslavljeni stručnjak.

261715822 487405575893613 2143493739366074482 n
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sven-Goran Erikson nekada je za onu sjajnu generaciju engleskih fudbalera – Dejvid Bekam, Stiven Džerard, Geri Nevil, Rio Ferdinand…, a koja nije uspijevala postići zapažen rezultat, rekao da je njihov glavni problem što su samo skup sjajnih pojedinaca na jednom mjestu, te da njima treba psiholog, a ne selektor. Mnogi smatraju da upravo tu leži problem i košarkaške reprezentacije Srbije.

“Apsolutno ću se složiti sa tim da ekipa ne treba biti sastavljena od 12 najboljih igrača, već od 12 koji najbolje najbolje funkcionišu zajedno. Ljubitelji sporta bi željeli da uvijek gledaju najbolje, mlade igrače, da se igra moderna košarka i da se stalno pobjeđuje, a to je jako teško postići.

Lijepo je biti prepotentan, lijepo je biti i samouvjeren, ali ponekad za to treba imati i argumente. Da li si najbolji na svijetu, to se dokazuje rezultatima na parketu” – objašnjava Pešić.

Kari
Foto: Pedja Milosavljevic/StarSport

Sa stručnjakom vrhunskog kalibra, kao što je naš sagovornik, vrijeme prebrzo leti, a pitanja je mnogo. Jedno od onih koje ne možete, a da ne postavite treneru njegovog renomea, jeste sve veći broj stranaca u klubovima u Srbiji, ali i kompletnom regionu. Da li je to dobro ili loše za košarku na Balkanu?

“U ona davna vremena kada stranci nisu ‘postojali’, otprilike do nekih 80-tih godina, treneri i klubovi nisu imali drugog rješenja, već da stvaraju igrače. Sada kada je sve otvoreno i kada u evropskoj ligi možeš da igraš sa 12 stranaca, kada nema one davnašnje zabrane odlaska igrača prije 28. godine, imamo jedan potpuno novi koncept i sistem funkcionisanja. Onog starog vremena nema i neće se više vratiti. Da bismo preživjeli i opstali, svi mi moramo da se mijenjamo i prilagodimo novom vremenu” – kaže Pešić i objašnjava:

“Po mom mišljenju treba odrediti prioritete. Svi klubovi imaju svoje sponzore, lokalne zajednice ili državu koji ih finansiraju i svima je zajedničko da žele biti pobjednici. To nije baš realno. Vrlo malo onih koji ulažu novac kažu – evo vam tri, četiri godine, stvarajte sistem, odnose, razvijajte igrače, pa nakon toga idemo na rezultat. To više ne postoji.

Sada se želi ekspres rezultat, koji mogu da donesu samo iskusni igrači. Oni imaju određeni kvalitet koji mladi igrači u razvoju još uvijek nemaju. Da bi se dala šansa mladim igračima, administrativnim mjerama bi se moglo nešto urediti u domaćim ligama. Na primjer, donesemo odluku da domaće prvenstvo ne igraju igrači preko 30 godina, ili ograničimo na dva i jednog stranca”.

serbia latvia 88566
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Selektor Srbije smatra da se mora stvoriti baza mladih igrača koji će biti i okosnice svojih reprezentacija u budućnosti, ali da bi se došlo do toga, potrebno je da im se ukaže šansa.

“Ukoliko se ovako nastavi, sve lige u regionu bi se mogle ‘otvoriti’ i vrlo lako bismo mogli imati ekipe sastavljene samo od stranaca. Budimo realni, ukoliko mladi igrači, njihovi roditelji i agenti vide da imaju šansu da se razvijaju i igraju u domaćim ligama na Balkanu, neće prerano odlaziti u inostranstvo. To je jedan proces i ja bih, kao selektor Srbije, želio da učestvujem u njemu” – ističe Pešić.

Prostor bivše Jugoslavije nekada je bio izuzetno poznat po vrhunskim stručnjacima, koji su bili traženi svuda u svijetu. Čini se da popularnost trenera iz regiona vremenom opada. Da li je to do kvaliteta koga ponestaje ili je nešto drugo u pitanju?

“I stara generacija nas trenera pobjeđivala je, ali i gubila. Da nismo imali podršku, vrijeme i razumijevanje, ne bismo mogli napraviti ono što smo uspjeli kasnije. Treneri su isto kao igrači i oni se moraju razvijati. Prije zore ne sviće. Mi imamo sjajne trenere u regionu, koji postižu izuzetno značajne rezultate, ali naši kriterijumi su nekada potpuno pogrešni.

Danas se govori samo o tome da je reprezentacija Srbije i Jugoslavije sa Pešićem osvojila Svjetsko ili Evropsko prvenstvo, a ne pominju se srebrne medalje koje su sjajan uspjeh” – kategoričan je proslavljeni stručnjak.

serbia latvia 88221
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport Photo

Pešić napominje da su na sport u regionu itekako uticali i spoljnji faktori.

“Raspad Jugoslavije, rat koji je uslijedio, ekonomske krize… Vjerujte, to je mnogo uticalo na sport, da ne kažem i najviše. Za nas koji se njim bavimo, on jeste najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali budimo realni, ima mnogo važnijih stvari.

Bitnije je kako poboljšati životni standard, kako napraviti sistem koji će mladima omogućiti da se edukuju i da ostaju da žive na ovim prostorima. Postoje zakonitosti kako napraviti mladog igrača i mi se tome prilagođavamo koliko nam sredina u kojoj živimo to omogućava”.

reprezentacija trening 87692
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport Photo

Ovaj iskusni stručnjak za kraj razgovora objašnjava da rješenje za svaki problem uvijek postoji, samo treba otvoreno razgovarati o svim temama i ne bježati o istine.

“Pritisak sportskog rezultata koji prave oni koji ulažu novac i žele ekspres rezultat nije pogodan za razvoj mladih igrača, kao ni trenera i njihovog samopouzdanja. Moramo da razgovaramo i da ljudima objasnimo kako se stiže do pobjede. Sponzori ne znaju kako se dolazi do rezultata. To je samo novčana pomoć kako bi se održala organizacija kluba. Dovesti igrače i trenera nije obavljen posao.

Bitna je ekipa oko ekipe, počev od menadžmenta, medicinskog stafa… Mi ne želimo da razgovaramo o tome i mnogi će reći – pusti tog Pešića, bio u inostranstvu, pa sad pametuje. Ja iskustvo ne nosim samo iz Španije ili Njemačke, ja iskustvo nosim i iz bivše Jugoslavije. Rješenje postoji, samo problemima trebamo pristupiti realno i shvatiti da se ništa ne gradi preko noći” – poručuje selektor Srbije i kako ga u Sarajevu od milja zovu, “bosanski zet”, Svetislav Kari Pešić.

reprezentacija trening 87687
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport Photo

Sat vremena je premalo kada razgovarate sa nekim tako elokventnim i bogatim košarkaškim i životnim znanjem i iskustvom, kao što je popularni Kari. Uz “pozdravite mi sve u Bosni i Hercegovini i mom Sarajevu”, do nekog sljedećeg puta i nekih novih tema sa majstorom svog zanata, jednim od najtraženijih i najcjenjenijih evropskih stručnjaka, Svetislavom Pešićem.

Piše: Maja Kostović

Postavi odgovor