Transparency International: Čelnici šest klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine godinama u sukobu interesa

Transparency International u Bosni i Hercegovini je zatražio reakciju nadležnih institucija jer su Zrinjski, Leotar, Posušje, Igman, Borac i Široki Brijeg u svoje rukovodstvo imenovali javne funkcionere, ne vodeći računa o činjenici da obavljaju zakonom nespojive funkcije.

Za Zrinjski se spominje doskorašnji ministar u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić koji je predsjednik Upravnog odbora šampiona države. Iako Zakon o sukobu interesa u organima Vlasti FBiH izričito zabranjuje funkcionerima da za vrijeme mandata budu ovlaštena lica u udruženjima koja se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 50 hiljada KM godišnje ako se radi o udruženjima iz oblasti kulture i sporta, Lasić je bio na funkciji u Zrinjskom.

Kako navode iz TIBIH Gotovo isti slučaj je i sa Posušjem čiji je predsjednik Dario Sesar istovremeno podpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) i takođe po zakonu ne može biti na čelu sportskog kluba. Podnijeta je prijava i protiv Gordana Mišeljića, koji je tokom prošle godine vršio četiri funkcije i po tri osnova se nalazi u sukobu interesa. Ovaj klub dobio je pola miliona KM iz budžeta Grada Trebinja, a Mišeljić obavlja funkciju odbornika u gradskoj skupštini i direktno je mogao uticati na donošenje ove odluke.

Tu je i novi predsjednik Borca Milan Tegeltija koji se istovremeno nalazi na funkciji savjetnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za pravna pitanja i po zakonu ne može biti dio uprave kluba koji se finansira javnim novcem. Takođe, na čelu skupštine NK Široki Brijeg nalazi se zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dario Knezović koji je na ovoj funkciji bio i u prethodnom mandatu.

Šesti ovakav slučaj vezan je za FK Igman Konjic čiji je predsjednik Đahid Muratbegović ujedno i direktor javnog preduzeća Igman Konjic, a obavljao je i funkciju poslanika u Gradskom vijeću do 2021. godine kada je vijeće ovom klubu odobravalo javna sredstva veća od dozvoljenih 50 hiljada KM zbog čega je bio u sukobu interesa. Više informacija o svemu možete pronaći OVDJE.

Postavi odgovor