UEFA klupski koeficijent: BiH ima tek dva kluba u prvih 200, klubovi iz regiona dosta bolje rangirani

Prema trenutnom UEFA klupskom koeficijentu Bosna i Hercegovina nema niti jednog predstavnika u prvih 100 dok su se tek dva kluba našla u prvih 200.

Najbolje rangirani klub prema trenutnom stanju na UEFA klupskoj rang listi je Zrinjski sa ukupnim brojem od 8,5 hiljada bodova te 161. pozicijom.

Jedini klub pored Zrinjskog koji se našao u prvih 200 prema UEFA-inoj listi je Sarajevo koje u ovom momentu zauzima 189. mjesto sa 7 hiljada bodova.

sarajevo
Foto: FK Sarajevo

Naredni klub iz Bosne i Hercegovine koji se uopšte i nalazi na UEFA-inoj rang listi je Borac koji zauzima 308. poziciju, dok iza banjalučkog tima redu sljeduju  Velež na 322., Široki Brijeg na 345., Željezničar na 363., Tuzla siti na 398. te Radnik iz Bijeljine na 399. mjestu.

Svoje pozicije na listi bosanskohercegovački klubovi imati priliku već tokom predstojećeg ljeta i to Zrinjski koji će učestvovati u kvalikacijama za Ligu šampiona te Borac i Sarajevo koji će se boriti za svoje mjesto u grupnoj fazi Lige konferencija.

Što se tiče kluba iz država regiona oni se sasvim logično zbog nedavnih učestvovanja u evropskim takmičenjima kotiraju izuzetno bolje od timova iz Bosne i Hercegovine.

spartak zvezda 43604
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tako recimo Srbija ima dva predstavnika u prvih 100 i to Crvenu zvezda koja se nalazi na 44. i Partizan koji zauzima 64. poziciju na samoj rang listi.

Generalno najbolje rangiran klub iz zemalja bivše Jugoslavije je predstavnik Hrvatske Dinamo Zagreb koji je na 29. mjestu dok je najtrofejniji slovenački tim Maribor na 148. mjestu.

Po pitanju Crne Gore najbolje rangirana je Budućnost iz Podgorice sa aktuelnim plasmanom od 175. mjesta dok Škendija iz Sjeverne Makedonije zauzima 158. poziciju.

Postavi odgovor