Važna i korisna novost za EURO: samo jedan igrač imaće mogućnost razgovora sa sudijom

Evropska fudbalska unija donijela je odluku koja će sigurno mnogo pomoći sudijama da mirnije glave i bez pritiska rade svoj posao na predstojećem Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Na sastanku sudijskih autoriteta UEFA odlučeno je vezano za EURO da će samo kapiteni ekipa moći da komuniciraju sa arbitrima, dok će svi ostali biti sankcionisani ako to budu radili.

Ovu promjenu je potvrdio predsednik Sudijske organizacije pri UEFA Roberto Roseti.

“Sudije će biti ohrabrene da sankcionišu proteste i ružne gestikulacije igrača prema njima kako bi se zaštitio imidž fudbala i sporta za buduće generacije”rekao je Roseti i dodao:

“Zamolili smo sve timove da se pobrinu da samo kapiteni obavljaju komunikaciju sa sudijom za vrijeme utakmice. Zamolili smo i kapitene da njihovi saigrači ne prilaze sudiji, što će omogućiti direktan razgovor kako bi se odluka prenijela na vrijeme i sa poštovanjem. Kapiten je dužan da obezbijedi da njegovi saigrači poštuju sudiju, da drže distancu i da ga ne okružuju”.

Bivši italijanski sudija je dodao da će svaki igrač, osim kapitena, koji bude prilazio sudiji i govorio mu bilo šta, biti sankcionisan žutim kartonom, a izuzetak će biti situacija ako je golman reprezentacije kapiten. U tom slučaju njegov zamjenik će da preuzme ulogu pregovarača sa sudijom.

Postavi odgovor