Verstapen u posljednjem krugu osvojio titulu prvaka Formule 1, trka puna sumnjivih odluka Masija

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobjedom u posljednjem krugu Velike nagrade Abu Dabija osvojio je po prvi put titulu prvaka Formule 1 ispred Luisa Hamiltona.

U ovu trku oba vozača su ušla s istim brojem bodova(369,5) i Hamilton je vozio za svoju osmu, a Verstapen za prvu titulu šampiona u Formuli 1

Već na samom startu Hamilton je prešao Verstapena, a onda je na jednoj krivini došlo do kontakta između ove dvojice i Britanac je presjekao krivinu, a direkcija trke je odlučila da neće kazniti vozača Mercedesa, što je odmah izazvalo mnogo polemike. 

Razlika se sve više nakon toga povećavala i bila je oko šest sekundi, da bi Verstapen u 14. krugu odlučio da mijenja gume, a odmah krug kasnije je isto uradio i Hamilton koji se vratio iza Serhija Pereza. Holanđaninov klupski kolega je uspio da zadrži Luisa iza sebe i Maks se približio na manje od dvije sekunde zaostatka. Zatim je Britanac preuzeo prvo mjesto, a Perez je odmah zatim pustio Verstapena iza sebe. 

Na svojoj oproštajnoj trci Kimi Raikonen je izgubio kontrolu nad bolidom i zakucao se u mrežu, nakon čega je stigao do pit-stopa i u 28. krugu trke je završio svoju bogatu karijeru u kojoj je 2007. godine postao šampion. 

Hamilton je u 30. krugu imao najbrži krug i u tom trenutku je imao osam bodova više od glavnog rivala, a trku je završio Džek Rasel kome se pokvario bolid. 

Hamilton i Verstapen su vozili svoju trku, odvojili su se dosta od ostalih vozača i u 34. krugu trećeplasirani Perez je za njima kasnio 30 sekundi. U narednom krugu Antonio Đovinaci je završio trku zbog otkazivanja mjenjača brzina i onda je zbog toga ubačeno virtuelno vozilo bezbjednosti. 

To je iskoristio Verstapen da zamijeni gume i vratio se kao drugi sa 22 sekunde zaostatka, dok Hamilton nije otišao u boks i Holanđanin je pokušao sa novim gumama da smanji zaostatak. Odmah zatim je Maks napravio najbrži krug i do 39. kruga je smanjio zaostatak na 16 sekundi. Na deset krugova prije kraja Maks je smanjio zaostatak na 12 sekundi.

Nikolas Latifi se okrenuo na stazi pet krugova prije kraja i unio je dodatnu dramu u trci za šampionsku trku. Verstapen je odmah zamijenio gume, a na stazu je ušlo vozilo bezbjednosti. Perez je zbog problema na bolidu završio trku tri kruga prije kraja, pa je odlučeno da vozači koji kasne krug ne moraju da se vrate u isti krug sa vodećima, te se tako između Hamiltona i Verstapena nalaze četiri vozila. 

Onda je u zadnjem krugu  Majkl Masi odlučio da vozači zauzmu pozicije koje zauzimaju i imali su trku za titulu, a Verstapen je prešao Hamiltona i osvojio po prvi put titulu prvaka svijeta. 

Dosta polemika će se voditi oko ove trke i Masijevih odluka, a na kraju je Holanđanin tako u posljednjem krugu prestigao Britanca i osvojio po prvi put titulu prvaka svijeta. 

Na trećem mjestu bio je Karlos Sainc, a za njim slijede Valteri Botas, Juki Cunoda, Pjer Gasli, Lando Noris, Fernando Alonso, Esteban Okon i na desetom mjestu Šarl Lekler.

Postavi odgovor