Više od sreće

Novo finale za reprezentaciju Hrvatske u veoma kratkom periodu govori da “Vatreni” posjeduju dosta više od puke sreće.

Prepune tribine “De Kuip” arene u Roterdamu su bile poprište još jedne utakmice gdje je Hrvatska pokazala da je u ovom trenutku u takmičarskom smislu jedna od najboljih reprezentacija tokom posljednjih nekoliko godina.

Naime, Hrvatska je utišala Holanđane koji su domaćini završnog turnira Lige nacija te je nakon preokreta savladala domaći sastav sa 4:2 i time zakazala novo finale u samo pet godina.

Hrvatska
Foto:REUTERS/Wolfgang Rattay

Ponovo je došao kolektivni mentalitet do izražaja te jedna snaga i sloga ekipe koja je neprikosnovena, jer su uspjeli da nakon vođstva Holandije dođu do preokreta, povedu te na kraju savladaju “Oranje” u produžecima.

Šta više upravo je pored odlične igre na sredini terena za prolaz u finale Lige nacija ključna ta psihološka stavka koja je iznimno uigrana od strane reprezentativaca Hrvatske.

Turnirski su ponovo pristupili uzbudljivoj završnici jednog napornog meča koji nije izgledao kao takav da će na kraju biti šest golova na obje strane.

Impresivno je takođe po pitanju reprezentacije Hrvatske što su uspješno preživjeli inače po mnoge pogubnu smjenu generacija koja dođe kad tad.

Svakako misli se o tome da su nakon fenomenalnog uspjeha u Rusiji 2018. godine kada su u došli do finala Mundijala uspjeli da zamijene ključne fudbalere poput Dejana Lovrena, Šime Vršaljka u odbrani, Milana Badelja i Ivana Rakitića u veznom redu, Danijela Subašića na golu i naravno neizostavnog centarfora Maria Mandžukića te Ante Rebića na krilu ili iza špica.

Rijetki su klubovi, a kamoli reprezentacije koje uspiju da u kratkom periodu zamijene toliki broj ključnih fudbalera za jedan uspjeh te da nakon samo četiri godine dođu u Katar, ponovo prođu grupu te na kraju osvoje treće mjesto.

Naravno Hrvatskoj je pored dodatka svježe krvi nakon preživljenje smjene generacija ključan faktor bio i jedan jedini Luka Modrić koji je i sa svojih 37 godina na leđima i dalje apsolutni lider te kapiten u punom smislu te riječi na terenu.

Nemjerljiv je i trkački doprinos još jednog “seniora” u timu “Vatrenih”, odnosno Marcela Brozovića koji je i duelu sa Holanđanima ponovo pokazao zbog čega se upravo on smatra jednim od najboljih zadnjih veznih u proteklih nekoliko godina.

Pozitivna nota je i sazrijevanje Matea Kovačića kao nekog od koga se očekuje da postane nosioc igre, pogotovo one u veznoj liniji Hrvatske nakon što upravo Modrić kaže dosta je te okači kopačke o klin.

Hrvatska, više od sreće
Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Navijači Hrvatske ne trebaju previše biti zabrinuti o smjeni trenutne selekcije fudbalera u svom nacionalnom timu jer je proteklih godinu dana pokazalo da nekolicina njih uvijek podigne nivo igre kada igra u dresu “Vatrenih” i donese ono što treba svojoj reprezentaciji.

Tako selektor Zlatko Dalić koji je jedan od najzlaslužnijih za sve ono što Hrvatska radi u proteklom periodu može da računa na usluge sjajnog Maria Pašalića ili Brune Petkovića koji su u utakmici sa Holanđanima donijeli novo finale svom timu.

Pored njih tu se izdvaja svakako još nekoliko imena kao što je Joško Gvardiol, Lovro Majer, Luka Ivanušec, Andrej Kramarić te Josip Stanišić koji su samo od nekih fudbalera pripadnika evolucije hrvatskog tima od onog koji je nastupio u Rusiji.

Mario Pašalić
Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Jasno je da bi osvajanjem Lige nacije nakon sutrašnjeg finala, koje će se takođe igrati na “De Kuip” areni u Roterdamu, zaokružila jedno putovanje od vrhunske reprezentacije do one koja spada u samu elitu svjetskog fudbala.

Pred njima nije lak zadatak jer igraju protiv Španije koja se takođe nalazi u jednom podmlađivanju nacionalnog tima te svojevrsnoj rekonstrukciji dosadašnjeg načina i stila igre “Crvene furije”.

Zlatna medalja oko Dalića i njegovih momaka bi takođe donijela kredibilitet više reprezentaciji Hrvatske te bi možda dodatno ućutkala kritičare koji uprkos nevjerovatnim uspjesima ove nacije i dalje govore kako svakako nikada ništa ne mogu da osvoje, pa šta im u tom slučaju vrijede ta druga i treća mjesta.

Poslije finala Lige nacija u Roterdamu Hrvatska će se šta god da se desi okrenuti i na naredni izazov, a to su kvalifikacione utakmice za plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj koje se igra naredne godine.

Predstoje im prvo utakmice u septembru protiv Letonije i Jermenije te će protiv upravo ovih protivnika nad kojima su veliki favoriti tražiti ključne bodove za obezbjeđivanje svog mjesta u završnici EURO-a.

Bilo kako bilo, sve ono što su do sada uradili pokazuje da je njihov uspjeh više od sreće, da je riječ o jednom sistematskom radu u reprezentaciji koji se fokusira na sadašnjost, ali ne striktno samo na to već i na budućnost koja kako stvari stoje izgleda da će se nastaviti u istom blistavom maniru kao tokom proteklih pet godina.

Standings provided by Sofascore

Postavi odgovor