Zanimljiva statistika penala Premijer lige 22/23: Borac najmanje puta namještao loptu na 11 metara

Još jedno kolo Premijer lige sada po staroj navici donijelo je sudijske greške i nove penale.

Stoga, zanimljivo je vidjeti kako su se penali sudili ove sezone, te ko je bio koliko uspješan sa bijele tačke.

Najviše dosuđenih jedanaesteraca dosuđeno je Željezničaru i Širokom Brijegu (po sedam). Potom slijede Sarajevo i Sloga Meridian sa po pet izvedenih kaznenih udaraca. Velež i Sloboda su izveli tri penala i bili stopostotni u svom izvođenju. Igman je u svoju korist imao četiri penala, koliko i Tuzla siti i Leotar. Posušje je imalo tri, dok je Borac imao najmanje dosuđenih jedanaesteraca u svoju korist, samo dva ove sezone.

Kada su u pitanju realizovani penali, Željezničar i Široki Brijeg su apsolutni lideri sa šest golova sa bijele tačke, gdje je pet postigao samo Bože Vukoja. Zrinjski je potom realizovao četiri penala, koliko im je i dosuđeno a svaki put je precizan bio Nemanja Bilbija. Po tri realizovana imaju Sarajevo, Velež, Sloboda i Sloga Meridian. Najmanje realizovanih penala imaju Tuzla siti, Posušje, Leotar, Igman i Borac, po dva, što je za Banjalučane stopostotni učinak.

Kada su u pitanju promašeni penali, najviše zasluga za to ide golmanu Slobode Semiru Bukviću koji je odbranio četiri penala. Sarajevo nije iskoristilo dva penala, odnosno nedovoljno dobro su ih izveli Rifet Kapić Asmir Suljić u prvom dijelu sezone. Igman je takođe propustio dva kaznena udarca, oba Mirsad Ramić. Tuzla siti takođe, za nju su neprecizni bili Petar Mišić Mićo Kuzmanović. Po dva promašaja još imaju Sloga Meridian (Dimitrije Zajić, Nemanja Mihajlović) i Leotar (Haris Handžić, Miloš Aćimović). Jedan kazneni udarac je propustio Nedim Mekić za Željezničar, a jedan Bože Vukoja za Široki, kao i Gabrijel Boban za Posušje.

Postavi odgovor