Zmajeve kuglice mogu spojiti s Pukijem ili izuzetno motivisanim Ukrajincima

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine za rivala u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo može imati Finsku ili Ukrajinu.

Svim navijačima Bosne i Hercegovine djeluje da u posljednje vrijeme prosto ne može proći nijedan kvalifikacioni ciklus bez Finske. Do 2019. godine ove dvije selekcije su odigrale samo jedan prijateljski meč 2004. godine kada su “Zmajevi” slavili sa 1:0, a u posljednje četiri godine su se sastali čak šest puta. 

U kvalifikacijama za prethodno Evropsko prvenstvo prvo su Finci slavili kući sa 2:0, pa je Bosna i Hercegovina uzvratila ubjedljivom pobjedom od 4:1. Zatim u kvalifikacijama za Mundijal na sjeveru Evrope je bilo 2:2, no Finci su bili ubjedljivi u Zenici sa 3:1, da bi u Ligi nacija ponovo u Skandijaviji bio remi (1:1), a kod kuće je Bosna i Hercegovina slavila sa 3:2.

Jedan igrač Finske je ostao po lošem u pamćenju igračima Bosne i Hercegovine, a to je Temu Puki koji je na ovih šest utakmice postigao šest golova.

RTXDHVRE
REUTERS/Kirill Kudryavtsev

Drugi potencijalni rival je veoma jaka Ukrajina, koja je posebno motivisana zbog svih dešavanja u svojoj državi. Malo je nedostajalo da ostave Italiju bez plasmana na šampionat i sigurno je da je ona manje poželjan rival za tim Sava Miloševića. 

U kvalifikacijama za prethodno Svjetsko prvenstvo u Ukrajini je bilo 1:1, dok su kao gosti golovima Oleksandra Zinčenka i Artema Dovbika slavili sa 2:0. 

Ono što je prednost za Bosnu i Hercegovinu što će u polufinalu sigurno biti domaćin u meču koji se igra 21. marta, a potencijalni rival u finalu je bolji iz susreta Izrael – Ukrajina/Island. 

Žrijeb za baraž je na programu sutra u 12 časova. 

Postavi odgovor