Bašić: "Vjerujem u klub, vjerujem u Želju i svi vjerujemo i sanjamo to"

Trener fudbalera Željezničara Nermin Bašić rekao je za “N1” da vjeruje u ovaj klub i igrače da mogu proći protiv ekipe Nefčija.

U prvom meču u Sarajevu je bilo 2:2 i sada tim s “Grbavice” putuje na revanš drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija u Azerbejdžan.

“Krpić i Mekić su se žalili na povrede i bit će teško spremiti meč. Ipak, pozitivan sam, imamo šta imamo. Medicinska služba radi sve i daje sve od sebe. Meč može otići na produžetke i penale, želimo biti na sve spremni. Rustemović i Cocalić bi trebali odraditi prvi normalan trening i njihov nastup je upitan” – rekao je Bašić i prokomentarisao je prvi meč:

“I prije sam nagovještavao da taktikom moramo sakriti fizičke nedostatke. I ovu utakmicu će biti jako bitno koliko smo izvukli pouka iz prvog meča. Ne radim ja jako puno s ekipom, stvari rješavamo u hodu. Ubjeđen sam da ćemo naći neke stvari i za ovaj meč. Mnogo smo radili, sada to želimo prenijeti na igrače, ali i sam teren. Evropa je takva, igra vam mentalna snaga i koliko ste taktički fleksibilni. Takvi ćemo biti i tu, zadnje tri sedmice smo smanjili intenzitet treninga i to me brine. Ipak, nadam se dobrim performansama. Zadnji meč je nekoliko igrača trčalo preko 12 km i to je za našu ligu sjajno. Protivnik nas je tome natjerao, a kada dodate put od 15 sati jako je to teško složiti”.

Bašić je onda naveo da vjeruje da se može proći u narednu fazu i da treba vremena da se ostvare neke stvari.

“Ja vjerujem u klub, vjerujem u Želju i svi vjerujemo i sanjamo to. Mislim da dosta oko nas je u Bosni i Hercegovini negative i stvari oko kojih se kuka. Ja stvarno želim se baviti pozitivnim stvarima. Ubjeđen sam da ako dovoljno vjeruješ u čuda tako će se i desiti. Imamo dobru sinergiju, vjerujemo svi u to” – kazao je on i dodao:

“Navijači Želje su ponovo počeli da vjeruju u to, a ja bi ih zamolio da vjeruju u projekat vrijeme. Treba nam vrijeme da ostvarimo stvari. Željo sam po sebi je takav da njegovi navijači žive za Želju. Ubjeđen sam da će biti 10 hiljada ljudi na prvoj utakmici, jer to je Željo i to je drugačije od svih drugih klubova- Bitno je da znamo gdje želimo biti za godinu dana i to je voz kojim idemo. Ja na terenu želim strast i to vidim. Radujem se tome, igramo sa strasti i želimo to prenijeti i na prvenstvo. To je jako bitno u mojoj fudbalskoj filozofiji”.

Zatim je objasnio kako treba igrati u revanšu.

“Ono što je jako bitno ući u posjed lopte. Da se rasteretimo defanzive koju smo morali trpiti zadnjih 25 minuta utakmice. Prvo poluvrijeme je pokazalo kako smo mogli igrati s njima. Bitno je da smo opasni iz prekida. Svaki prekid je život. Skačemo i idemo u prekide i nadam se da ćemo biti uspješni i sada. Oni su malo lošiji u defanzivnoj liniji. Imaju strašna dva u napadu individualca i strašan vezni red. Moramo ući u fajt s njima na veznom redu” – naveo je Bašić i nastavio:

“Oni su imali 600 pasova i 10 puta ušli u šesnaesterac, mi 300 pasova i 11 puta ušli u šesnaesterac. Kvalitet njihove ekipe je ogroman, igrači imaju 20-30 hiljada platu za nas je to nezamislivo, ali uz mnogo trke, borbe, uz ciljeve koje smo zapisali možemo napraviti pozitivan rezultat. Moramo biti fokusirani samo na rezultat i ne misliti šta ako dođe taj Bešiktaš. Ne, moramo živjeti samo za ovih 90 minuta ili kao dođu produžeci ili penali, samo moramo biti na tome”.

Revanš meč između Nefčija i Željezničara na programu je u četvrtak u 19 časova.

Postavi odgovor