Pišite zahvalnice

Preko ljeta je u tim Crvene zvezde za ovdašnje uslove uloženo mnogo, a na kraju se dobilo itekako malo pa slobodno možemo reći da je vrijeme da se počne sa pisanjem zahvalnica.

Pjesma o proljeću i stvaranju novog fudbalskog života se neće pjevati u taboru Crvene zvezde, bar po pitanju nastavka evropske avanture “crveno-belih”.

A nije ni čudo da se takvo nešto desilo nakon što su juče u Bernu promašili apsolutno sve moguće od čega najviše boli što su ti promašaji, ali i neke greške u defanzivi dolazile od ljetnjih pojačanja koja su trebala biti faktor prevage.

Crvena zvezda
Foto: REUTERS/Annegret Hilse

U meču biti ili ne biti, Jang Bojs je na svom terenu prepunog stadiona “Vankdorf” u “de fakto” glavnom gradu Švajcarske ugostio Crvenu zvezdu, te su kao što je sada već jasno upravo domaći pobjedom od 2:0 prigrabili tri odlučujuća boda zbog kojih će na proljeće igrati u nokaut fazi Lige Evrope, to jest kao trećeplasirana ekipa u svojoj grupi Lige šampiona.

Veliki je šamar kompletna situacija za Crvenu zvezdu čije su pripremne utakmice, te pogotovo trijumf od 5:0 protiv Fiorentine na “Rajku Mitiću”, izazvale apsolutnu euforiju uzbuđenja i očekivanja.

Na kraju dana je ta euforija utopljenja u kiselinu očajanja i razočarenja jer će navijači, ali i fudbaleri Crvene zvezde Evropu do naredne sezone gledati samo na “malim” ekranima.

Crvena zvezda, Lajpcig
Foto: REUTERS/Marko Djurica

Nije sve tako tamno i tmurno jer bi se iz ovakvog rezultata trebale, iako je ova fraza uistinu otrcana te iskorištena, izvući pouke te se prvenstveno započeti sa pisanjem zahvalnica određenim fudbalerima.

Prije svega se tu misli na ljetnja pojačanja o kojima smo pričali na početku teksta, jer su ista apsolutno posrnula i nisu opravdala svoja očekivanja, sem par blistavih pojedinaca.

Ti pojedinci su definitivno golman Omri Glazer, te još više radilica u veznom redu Hvang In-Beom.

Omri Glazer
Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Mnoštvo svijetlih tačaka nije bilo, a tu se ubraja i mladi 21-godišnji centralni bek Naser Điga.

Najveći problem sa Đigom je taj što njegova igra previše varira i to od poteza genijalnosti do jednog potpunog bezdana i teškog amaterizma.

Sada, vi ćete reći, pa mlad je ima vremena, ali ne zaboravimo i Điga je jednog od ljetnjih pojačanja, jedan od igrača koji je trebao donijeti veći kvalitet i stabilnost te ako ćemo već gledati sa pričom o godinama, Crvena zvezda je u tom slučaju mogla pogledati neko dijete iz svoje škole jer previše razlike ne bi bilo.

Marko Stamenić
Foto: Action Images via Reuters/Jason Cairnduff

Prelaskom u vezni red dolazimo do momka rođenog na Novom Zelandu, a sa srpskim korijenima, to jest Marka Stamenića koji je od blistavog pripremnog perioda te starta sezone došao u jednu prosječnost i ništavilo.

Sem njega naizgled je vrijeme da klub i napusti i Kings Kangva koji je potpuno zaboravljen od Baraka Bahara, a i kada je dobijao šansu istu nije koristio u najboljem mogućem maniru.

Ipak, sve one koji vole te pomno prate Crvenu zvezdu je najviše razočarala sama navala ekipe te prvenstveno trojac Šerif Ndiaje, Piter Olanjinka i Žan-Filip Kraso.

Piter Olanjinka
Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Kraso je imao vrhunski start sezone, jedno vrijeme je bio najbolji strijelac Superlige Srbije, ali se ubrzo “ugasio poput svijeće” te je nestao sa radara.

Slično je i sa Olanjinkom te on sa Krasoom za sada prije svega pokazuje manjak entuzijazma, donošenja užasnih odluka na terenu, ali i takođe u svemu tome prvenstveno manjkaju golovi, za šta su prije svega dovedeni.

Ali, od svih u aspektima ofanzivne igre je najveći horor utisak ostvario Ndiaje koji se sa dvije mrtve šanse juče protiv Jang Bojsa propisno obrukao i pokazao zbog čega vrijedi “samo” četiri miliona koliko je beogradski klub izdvojio za njega, a ne više. Da se razumijemo taj novac je za naše uslove velik, ali je u svijetu fudbala Lige šampiona mizeran, a to je svijet za koji je Crvena zvezda navodno napravila kompetetivan tim.

Barak Bahar
Foto: REUTERS/Marko Djurica

Vrijeme je i da se osvrnemo na čovjeka koji je možda i najviše razočarao. Obećavao je kule i gradove, a na kraju se dobila konfuzija na terenu te loša igra kako na domaćem tako i na evropskom frontu.

Naravno pričamo o šefu stručnog štaba Crvene zvezde Baraku Baharu koji nastavlja da odbija da mijenja sistem igre koji je od završetka sjajnih priprema odavno analiziran i pročitan od strane svih protivnika beogradskog velikana.

Najviše od svega toga bole njegove riječi poslije skoro svake pres konferencije za medije gdje Bahar apsolutno odbija da finalni dio krivice za loš rezultat bar malo “svali” na sebe.

Barak Bahar
Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Svoju pomalo egocentričnost je Bahar pokazao i sinoć poslije duela sa Jang Bojsom, kada je umjesto stajanja na stranu svojih fudbalera dao pomalo “uličarski” komentar rekavši “ne mogu ja ući i dati gol” te je sigurno da će ovakva izjava dodatno poljuljati naizgled totalno urušene odnose u svlačionici Crvene zvezde.

“Nikada ne odustajem. Vjerujem u ekipu i tim. Jeste neuspjeh što smo posljednji u grupi. Moramo da gledamo pozitivne stvari, davali smo sve od sebe na svakom meču. Trebalo je i da nas sreća isprati. Moramo da podignemo glave” – kazao je Bahar te dodao:

“Ne mogu da odem na teren i postignem gol, nisam taj. To moraju da urade igrači. Dešavaju se ovakve stvari. Stvarali smo velike šanse, imali šest ili sedam stopostotnih. Primili smo glupe golove, dešava se to. Stvarali smo više šansi, napadali, ali se to nije vidjelo po rezultatu”.

Barak Bahar
Foto: REUTERS/Novak Djurovic

Da možda Bahar ne može da uđe i zabije gol, ali može sigurno da poradi na komunikativnoj strani te ličnim odnosima sa fudbalerima koji naizgled nemaju neki prevelik osjećaj lojalnosti prema treneru, a to kao što znamo nikada nije dobro.

Elem, Crvenoj zvezdi je sada ostalo da do 23. decembra odigra još nekoliko utakmica Superlige Srbije, te odgođeni “Večiti derbi” protiv Partizana.

Odlična je to prilika da se malo konsoliduju redovi, podigne moral i da se na odmor ode sa pozitivnijom atmosferom u i oko kluba.

Ono što je u svakom slučaju jasno je to da se čelnici Crvene zvezde moraju dogovoriti te zahvaliti određenim fudbalerima i time očistiti ekipu od pojačanja koja na kraju to nikako nisu bila.

Pripremio: Bojan Đurđević

Standings provided by Sofascore

Postavi odgovor