Oglasio se gradonačelnik Tuzle povodom protesta Fukara

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, izdao je saopštenje povodom večerašnjeg protesta u Tuzli od strane navijača Slobode, a uvezi sa situacijom u klubu sa “Tušnja”.

Popularne Fukare” su najavile protest za večeras zbog trenutnog stanja u Slobodi, a zatim se oglasio i gradonačelnik Tuzle čije saopštenje prenosimo u cjelosti:

“U povodu najave udruženja navijača „Fukare Tuzla 1987“ o mirnom okupljanju na Trgu Slobode, na kojem će, između ostalog, tražiti „od gradonačelnika Tuzle da razriješi Skupštinu FK Sloboda jer je on jedini u mogućnosti“ – dajem slijedeće saopštenje:

“RSD Sloboda, kao i FK Sloboda su nastali na temeljima humanizma, antifašizma, zajedničkog života i jednakosti prava i sloboda svakog čovjeka. Više od 100 godina i RSD Sloboda i FK Sloboda su simboli zajedničkog života i ljubavi prema gradu, svih građana i građanki Tuzle. Tako je i danas i tako će uvijek ostati. U stogodišnjoj tradiciji RSD Sloboda i FK Sloboda, građani i građanke Tuzle i Grad Tuzla su uvijek bili uz Slobodu. Tako će i ostati, Grad Tuzla će nastaviti pružati podršku ovim udruženjima, u skladu sa zakonima, odlukama Gradskog vijeća i drugim propisima, bez obzira ko je na čelu ovih udruženja, ukoliko su izabrani u skladu sa važećim zakonima i statutima udruženja.

Podsjećam da je FK Sloboda osnovan kao udruženje građana, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama FBiH, ima svoje organe upravljanja i samostalan je u donošenju odluka. Najviši organ upravljanja i odlučivanja u klubu je Skupština koju čini 41 član sa jednakim pravom glasa. Članovi Skupštine se biraju iz reda članova kluba. U Skupštini kluba interese navijača zastupa predstavnik čije udruženje je registrovano u nadležnom ministarstvu TK i koji je ovlašten za predstavljanje i zastupanje udruženja navijača.

Gradska uprava Tuzle nema svog predstavnika u Skupštini i Upravnom odboru, niti je to Zakonom i Statutom predviđeno. To znači, Grad Tuzla i gradonačelnik nemaju nikakav pravni osnov da se uključuju u rad Udruženja i njegovih organa upravljanja. Svako uključivanje Grada Tuzle u donošenje odluka bi se moglo okarakterisati kao nezakonito uplitanje u rad udruženja, odnosno nevladine organizacije.

Zagovornik sam zakonitog i transparentnog rada i volim Slobodu i upravo zato smatram da se sve eventualne promjene u smislu organizacije i sastava organa upravljanja moraju donositi isključivo u skladu sa Zakonom i Statutom. U skladu sa članom 32. važećeg Statuta FK Sloboda Tuzla, Skupština Kluba može biti izborna, redovna i vanredna. U istom članu stoji da se vanredna Skupština saziva izuzetno u slučaju nepredviđenih teškoća u radu, poremećaja međuljudskih odnosa u Klubu ili drugih okolnosti kada je ugrožen rad i vitalni interesi Kluba, a iz razloga praktičnosti, ista može biti spojena u izbornu Skupštinu.

Prema članu 34. Statuta, predsjednik (ili u u njegovoj odsutnosti podpredsjednici Skupštine Kluba), je dužan sazvati vanrednu sjednicu Skupštine ili dati pismeni prijedlog za njeno sazivanje na inicijativu direktora Kluba ili na zahtjev jedne trećine članova Skupštine Kluba. Na vanrednoj sjednici se može donijeti odluka o izbornoj sjednici na kojoj se može imenovati novi saziv članova Skupštine. Prema važećem Statutu FK Sloboda, ovo je jedini pravni put za eventualnu promjenu sastava Skupštine kluba. Jedino postupanje u skladu sa Zakonom i Statutom, dovešće do pravno valjanih odluka i obezbjediti zdrave temelje za nastavak rada FK Sloboda, šta nam je svima zajednički interes.

U skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama FBiH, nadzor nad zakonitošću rada udruženja i fondacija vrši nadležni federalni odnosno kantonalni organ uprave u čije područje spada praćenje stanja u oblasti na koju se odnosi djelatnost udruženja ili fondacije”.

Podsjetimo da Sloboda i dalje bira novog predsjednika jer je aktuelno rukovodstvo dalo otkaz nakon ispadanja iz Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Postavi odgovor