Infantino ljutito prijeti zabranom TV prenosa Svjetskog prvenstva za žene

Svjetsko nogometno prvenstvo za žene održaće se od 20. jula do 20. avgusta u Australiji i na Novom Zelandu, a trenutno traju završne pripreme za taj turnir koji će se održati na ukupno 10 stadiona u devet gradova.

FIFA-in predsjednik Đani Infantino imao je nešto za reći na tu temu na sastanku Svjetske trgovinske organizacije koji se održao u Ženevi. Naime, švajcarski birokrat nije baš zadovoljan finansijskim ponudama za TV prava na nadolazeći turnir, pogotovo kad je riječ o onima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Španije, Italije, Njemačke i Francuske, zemljama koje nude i najveća tržišta.

Infantino je, kako i sam kaže, vrlo ljut zbog takvih poslovnih praksi pa je u izjavi i zaprijetio blokiranjem TV prijenosa turnira:

“Počinili smo prvi korak u FIFA-i tako što smo značajno povećali nagradni fond, a naš cilj je dostići jednaku zaradu fudbalerki na sljedećem Svjetskom prvenstvu. Ali TV kuće, pogotovo nacionalne televizije koje finansiraju porezni obveznici, trebale bi stati iza svojih riječi jer s pravom kritikuju fudbalske i ostale sportske organizacije jer ne plaćaju muškarce i žene jednako ili jer nemaju iste nagradne fondove. Pa, moramo generisati te prihode i trebali bi nam pomoći u tome jer u protivnom nećemo prodavati prava za preniske cijene i ecropska javnost neće moći gledati žensko Svjetsko prvenstvo. To bi, nakon uspjeha zadnjeg turnira u Francuskoj i Eura, bila velika šteta. Ako ponude nastave biti nepravedne, bićemo prisiljeni ne prikazivati žensko SP u ‘velikih pet’ evropskih zemalja”.

Infantino, eto, kaže kako se zalaže za promociju i razvoj ženskog fudbala, no teško je povjerovati u to da ne bi prikazivao turnir na tako velikim tržištima.

Što se Bosne i Hercegovine tiče kako je vidljivo u FIFA-inim službenim dokumentima, prava za nadolazeće SP posjeduje Arena Sport.

Postavi odgovor