(VIDEO) Kriza Brazila i šta s tim ima mačka

Fudbalska reprezentacija Brazila nalazi se u krizi rezultata, a vrhunac je bio poraz na domaćem terenu od velikog rivala Argentine sa 1:0. 

Svi traže razloge za takve rezultate, a među glavnim krivcima je očekivano selektor Fernando Diniz. On je stigao na klupu Brazila u julu ove godine umjesto Titea i počeo je sa dvije pobjede protiv Bolivije i Perua koji su inače trenutno zadnji na tabeli. Nakon toga slijedi remi s Venecuelom, pa porazi od Urugvaja, Kolumbije i već pomenuti protiv Argentine. 

Brazil se trenutno nalazi na šestom mjestu u kvalifikacijama za Mundijal, posljednjem koje direktno vodi na šampionat i to sa samo dva boda više od najbližih pratilaca. Iako Brazilci imaju veoma talentovanu generaciju, trenutno mnoge stvari ne štimaju. Spominju se tu i novi mogući selektori poput Pepa Gvardiola i Karla Anćelotija koji bi trebali da srede ovaj tim i da nakon 24 godine donesu titulu prvaka svijeta u ovu državu gdje je fudbal poput religije. 

Tu sada nema ni Nejmara koji je povrijeđen, pa neki smatraju da je baš on taj koji nedostaje ovom timu da prekinu seriju loših rezultata, no i s njim to nije u posljednje vrijeme išlo najbolje. I dok mnogi stručnjaci traže razloge u fudbalu, mnogi Brazilci ga vide u jednoj zanimljivoj stvari.

Naime, na konferenciji za novinare pred četvrtfinalni meč Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Hrvatske, pojavila se mačka. Portparol Brazila Vinisijus Rodriges uhvatio je mačku i bacio je na zemlju. Nakon osude javnosti fudbaleri Brazila su tu mačku odveli u svoj hotel i brinuli o njoj, a nazvali su je i Hexa, što bi značilo da žele šestu titulu prvaka svijeta. Tu su ih spriječili Hrvati na penale i od tada kreću problemi Brazila. Baš zbog te mačke, tačnije postupka prema njoj tokom konferencije mnogi smatraju da Brazilu sada loše ide. 

Naredne utakmice su im prijateljske protiv Španije i Engleske u martu, a onda im u septembru slijede bitniji kvalifikacioni mečevi protiv Ekvadora i Paragvaja gdje su pobjede stvar moranja. Kako će tada izgledati ovaj tim ostaje da se vidi. Mnogi ga vide s novim selektorom, a bilo bi zanimljivo čuti od ovih što imaju teoriju o “prokletstvu mačke” kako da se to “skine” i da konačno krenu da pobjeđuju. 

 

Postavi odgovor