Farul prekinuo petogodišnju dominaciju ČFR Kluža

Farul iz Konstante novi je prvak Rumunije. 

Proteklih pet sezona, ČFR Kluž je bio dominantna sila u rumunskom fudbalu, osvojivši svih pet naslova u domaćem prvenstvu. No, ove se godine i to prekinulo, ligaška titula otišla je put Crnog mora. Tačnije, u četvrti najveći rumunski grad Konstanțu, gdje igra Farul. Klub je to nanovo nastao praktično prije samo dvije godine, spajanjem s dotadašnjim prvoligašem iz istog grada, Vitorulom.

Vitorul je, ipak, tamo 2009. godine osnovao legendarni Georg Hadži, koji je nakon ovog spajanja ostao većinski vlasnik novonastalog prvoligaša. Očigledno je to bio dobar potez, jer je sada Farul ugrabio najveću titulu u klupskoj istoriji, a istovremeno postao i jedan od čak sedam evropskih klubova koji su ove sezone upisali svoj premijerni naslov u domaćem prvenstvu.

Doduše, nije to prvi put da je neki klub iz Konstanțe bio rumunski prvak, prije Clužove dominacije je baš Vitorul osvojio ovaj trofej. Ne samo što ima 90 posto vlasništva u klubu, Hadži je glavni trener ekipe, zajedno s još četvoricom asistenata. Inače, Farulova je ekipa vrlo mlada te sastavljena uglavnom od rumunskih igrača.

Naslov je potvrđen sinoć, pobjedom od 3:2 nad FCSB-om, odnosno prvim pratiteljem na tabeli. Uoči ove utakmice, bodovna razlika između ovih klubova bila je vrlo mala, pa su ulozi bili vrlo veliki. No, Hadžijevi momci upisali su pobjedu nakon zaostatka od 2:0 te sastavu iz Bukurešta uoči posljednjeg kola pobjegli na četiri boda, za slavlje na crnomorskoj obali.

Korist od ovoga ima i mostarski Zrinjski, jer će naš predstavnik sada vjerovatno biti nosilac u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, što ne bi bio slučaj da pehar u Rumuniji podigne ČFR Kluž ili FCSB. 

Postavi odgovor